CNR Avrasya Boat Show Deniz Fuarı ile Türkiye'nin ilk mega yat limanı olma özelliğini taşıyan Ataköy Marina Mega Yat Limanının VIP açılışı yapıldı. VİP açılışta konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka CNR Avrasya denizcilik fuarlarının neredeyse iki ayda bir yapıldığını ve dünyanın sayılı fuarlarından biri olduğunu söyledi.Suat Hayri Aka bu platformlarda sektörün sıkıntılarını dinledikleri platformlardan biri haline geldiğini ancak bugünherkesi çok mutlu gördüğünü ve bunun kendisini de mutlu ettiğini söyledi.

"Hedef 6 bin"

Türk Bayrağına geçen tekne sayısının 2017 olduğunu ama 6 bin sözü aldıklarını söyleyen Aka,hedef 6 bin dedi.Süreyi kısıtlı tutmadıklarını çünkü Türk bayrağına geçişte kimseye herhangi bir maazeret bırakmamak istediklerini anlattı. Geçmişte de bu düzenlemenin denendiğini ama çok başarılı olmadığını söyleyen Suat hayri Aka "Bu kez hiç bir maazeret yok. KDV % bir'e indi. ÖTV dahil her türlü vergi rusüm harç gümrük vergisi ve veraset intikal vergisi dahi düşünüldü ve bunların tamamı sıfırlandı. Son derece cazip son derece eksiksiz bir destek var. Devlet büyüklerine sayıyı 6 bin olarak bildirdik. Bu bakımdan bütün sektöre, tekne sahiplerine anlatılması ve Türk bayrağına geçiş için herkesin telkin edilmesi konusunda gayretlerinizi bekliyoruz Bu düzenlemeyi sürekli gündemde tutmamız lazım. Deniz Ticaret Odası, ssivil toplum örgütleri ve denizcilerin mutlaka bu düzenlemeyi canlı tutarak hedeflediğimiz sayılara ulaşıncaya kadar desteklemesi bizim en önemli beklentimizdir. geçmeyenlere yönelik henüz bir düzenleme yapmış değiliz ama doğrusu sınırsız beklemeyeceğiz. Özellikle bu yaz ortalarına doğru artık ne kadarı geçti ne kadarı geçmedi, geçmeyenler niçin geçmiyor bunu anlamaya çalışacağız. Ondan sonra ise kısıtlamaları gözden geçireceğiz. Geçmeyenin hiç bir maazereti yok, geçenle geçmeyen arasındaki farkı hisstetirecek kadar yaptırımı da düşüneceğiz. O bakımdan benim tavsiyem Türk sahipli teknelerin tekne sahibi Türklerin yabancı bayraktalarsa Türk bayrağına mutlaka geçmeleri." şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin denizci ülke olduğunu benimsetmeliyiz"

Turizm sektörü ve deniz turizmine de değinen Müsteşar Suat Hayri Aka 22 milya dolarlık turizm gelirinin 4 milyar cicarında tutarının deniz turizminden elde edildiğini söyledi. Aka sözlerine şöyle devam etti."Türkiye çok önemli bir deniz ülkesi. Sadece turizm açısından değil her açıdan önemli. her konuşmamda özellikle zikrediyorum, toplumumuza Türkiyenin denizci bir ülke olduğunu, Türk Milletinin de denizci olduğunu mutlaka hatırlatmak ve benimsetmek durumundayız. 8484 km sahil şeridimizle, 340 milyar dolar dış ticaretimizin neredeyse 200 milyar dolarlık kısmını deniz yoluyla yapan bir ülkeyiz. 170 tane limanımız var ve milli ekonomimiz içinde deniz ekonomimizin payı yüzde 9. Bir çok denizci ülkeninyüzde 7 civarında olduğunu düşünürsek bu önemli bir rakam."

Bu son düzenlemenin tekneleri Türk bayrağına geçişi düzenlediğini ama gemilerin Türk bayrağına geçişinde her hangi bir engelin olmadığını anlatan Suat Hayri Aka uzun yıllardır yararlanılan içinde olanların zaten bildiği düzenleme olduğunu, isterlerse geçebilirler dedi.

"80 tersane 22 milyon ton bakım kapasitesi ile 4 milyon ton gemi inşa kapasitesi ile bu sektörün hizmetinde"

Suat Hayri Aka yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edildiği gemi inşa alanında 80 tersane 22 milyon ton bakım kapasitesi ile 4 milyon ton gemi inşa kapasitesi ile bu sektörün hizmetindedir dedi. Denizi çok aktif ve yeterli kullanmadığımız konusunda eleştiriler alındığını sözlerine ekleyen Aka onlara katılmadığını belirtti. 35'i turizm işletme belgeli 61 marina tekne bağlama yerimiz var diye sözlerini sürdüren Suat Hayri Aka bu tesislerde 24 bin civarında tekne bağlama kapasitesine sahip olduğumuzu anlattı. Ataköy Marinanın ise Türkiyenin önemli Mega Yat Limanı olma özelliğine sahip olduğunu ve Ataköy marinanın coğrafik avantajları olduğunu belirten Aka şunları söyledi" Ataköy Martina çok önemli bir lokasyonda .İstanbul!un merkezi sayılabilecek bir yerde ve ulaşım imkanları fazla. Bin civarında normal tekne kapasiteniz var.  Bu bakımdan Türkiye'nin çok önemli limanlarından biri olarak deniz turizmi sektörüne hizmet edecek olmanızı ve açılmanızı merakla bekliyorduk. Hayırlı olsun."

Editör: TE Bilişim