Türk yatı yabancı bayrağa kaçıyor

Yat sahipleri, yüksek vergiden kaçmak için Türk Bayrağı yerine yabancı ülkelerin bayraklarını tercih ediyor. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh , “Bu yüzden Türkiye ’deki 10 bin yatın sadece yüzde 30’u Türk Bayraklı ” dedi.

Denizcilik sektörüne hizmet verenler tarafından “Motorlu Taşıtlar Vergisi ”, denizciliğin gelişmesinin önündeki engel olarak tanımlandığını söyleyen Geza Dologh , “Motorlu Taşıtlar Vergisi gereği Türk Bayrağı taşıyan yatlar yüksek vergi öderken, başka ülkelerin bayraklarını taşıyan yatlar vergi ödemiyor. Bu durumda yatlar, vergi ödememek için ya ticari tekne unvanı alıyor ya da yabancı bayrak açıyor. Amerika , Panama ve Malta gibi ülkeler şu anda en çok tercih edilen bayraklar arasında yer alıyor” diye konuştu.

ELİMİZİ ÇABUK TUTMALIYIZ

Deniz Ticaret Odası olarak konunun çözüme kavuşturulması amacı ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile görüştüklerini dile getiren Dologh , MTV ’de yapılacak düzenlemeyle yat üretimine teşvik sağlanacağını kaydetti. Dologh , “Aynı zamanda amatör denizciliğin gelişimine de katkı sağlayacak. Bu yüzden elimizi çabuk tutmak zorundayız” dedi.

İZMİR (Bugün)

Editör: TE Bilişim