Türk bayrağı olmayan tekneye marina da yok

 Hükümet, Türk bayrağı taşımayan yatlara Türkiye’de kalacakları süre için sınırlama getirmeye hazırlanıyor. Yabancı bayraklı yatlar, 1 yılda en fazla 90 ya da 120 gün Türk limanlarında kalabilecek. Yılın kalanını yurt dışında geçirmek zorunda kalacak

Türkiye’yi dünya yat turizminin merkezi haline getirmek amacıyla Türk bayrağına geçişi teşvik eden düzenlemeler yapan hükümet, Türk bayrağı taşımayan yatlara Türkiye’de kalacakları süre için sınırlama getirmeye hazırlanıyor.

Yabancı bayraklı yatlar, 1 yılda en fazla 90 ya da 120 gün Türk limanlarında kalabilecek. Habertürk gazetesinin haberine göre Hükümet, Türkiye’yi dünya yat turizminin merkezi haline getirmek amacıyla Türk bayrağına geçişi teşvik eden düzenlemeler yaptı. Tekneler için yüzde 23 olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfırlanırken, yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 1’e düşürüldü. Teknelerden her yıl alınan 400 TL ile 6 bin 500 TL arasındaki bağlama kütüğü harcı kaldırıldı. Böylece teknelere Türk bayrağı çekilmesi cazip hale getirildi.

Sadece yüzde 1 vergi

Türk vatandaşlarına ait yaklaşık 9 bin tekne yüksek vergi politikası nedeniyle yabancı bayrak taşıyordu. Yeni düzenlemeyle tekneler vergiden muaf şekilde Türk bayrağına geçebilecek ve satın alınacak sıfır tekneler için sadece yüzde 1 vergi ödenecek. Türk bayrağına geçişi yaygınlaştırmak amacıyla yabancı bayraklı teknelerin Türkiye’deki konaklama süresine kısıtlama getirilmesi de planlanıyor. Sürenin her yıl için 90 ya da 120 gün olması düşünülüyor.

Yabancı bayraklı tekneler yılın büyük bölümünü yurtdışında geçirmek zorunda kalacak. Uygulamaya dair genelge henüz yayımlanmadı ancak yat turizminin yükünü taşıyan charter teknelerde sorun yaşanmasından endişe ediliyor. Her yıl milyonlarca yabancı turistin konuk olduğu charter teknelerinin büyük bölümü yabancı ülkelerde kurulu şirketlere ait ve bu nedenle de bu ülkelerin bayraklarını taşıyor.

Yat acenteleri 6 bin dolar isteyecek

Devlet vergilerden vazgeçerken, Türk bayrağına geçiş ve gümrük işlemlerine aracılık eden yat acenteleri yüksek ücret talep etmeye hazırlanıyor. Acenteler geçen hafta İstanbul’da toplanıp ortak fiyat politikası belirlenmesini görüştü. Acentelerin Türk bayrağına geçiş işlemleri için müşterilerinden 12 metreden küçük tekneler için 6 bin dolardan başlayan ücret talep edecekleri öğrenildi. Acentelerin evrak işlemleri için yüksek ücret politikası izlemesi halinde hükümetin Türk bayrağına geçiş yönündeki beklentisinin sekteye uğrayacağı değerlendiriliyor. Yabancı bayraklı teknelerin yurtdışına çıkmaya zorlanmasının yat turizmini olumsuz etkileyeceği konuşuluyor.

Editör: TE Bilişim