Turizm merkezlerine 'denizyolu' önerisi       

DENİZ Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol, Antalya'nın yeni marinalara ihtiyacı olduğunu, buna karşılık Kaleiçi ve Yat limanı'nın halen cazibesini koruduğunu bildirdi. Erol, Antalya'daki turizm merkezlerinin denizyoluyla birbirine bağlanması gerektiğini de söyledi.

Ahmet Erol yaptığı açıklamada, Antalya'da denizcilik sektörünün sorunları ve marina ihtiyacı konusunda bilgi verdi. Türk halkının artık denize bakış açısının düzeldiğini, ekonomik durumu iyi olanların küçük tekneler aldığını belirten Erol, turizm kenti Antalya ve ülke genelinde yeni marinalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Erol, şunları kaydetti: "Kaleiçi ve Yat Limanı bugün hala cazibesini koruyor. Kemer Yat Limanı ile ticari liman içinde yer alan Antalya Çelebi Marinası dışında son 24 yılda Antalya yeni bir yat Limanı yapılmadı. Antalya'nın yat limanı kapasitesi 700-1000 tekne barındırma kapasitesiyle yeterli büyüklüğe sahip olmalıdır. Böyle bir yat limanı amatör denizcilerin ve amatör denizci adaylarının sayısını artıracak ve deniz kültürünü tekrar yaygınlaştıracaktır. Bu amaç için Antalya Kaleiçi Yat Limanı yeterli değildir, ancak sembol özelliğini taşımaktadır. Kaleiçi Yat Limanı, yatçılık aktiviteleri dışında Antalya denizciliği için merkezdir ve merkez olarak kalmalıdır."
Kaleiçi Yat Limanının ziyaretçi yatlara açılması durumunda, 2 bin civarında özel yerli ve yabancı yatın burayı ziyaret edeceğini anlatan Erol, bu yatlarla yılda 10 bin civarında, harcama kapasitesi yüksek yat mürettebatının Antalya'ya yılda 3-5 Milyon Avro bırakabileceğini vurguladı.

Kaleiçi Yat Limanının ziyaretçi yatlara açılmasıyla birlikte bu bölgede daha iyi organize olmuş yiyecek-içecek tesisleri yaratılacağını, Antalya kenti sakinleri, üniversite öğrencileri, yerli ve yabancı ziyaretçilerin, bu bölgenin olanaklarından daha çok yararlanacağını ifade eden Erol, şöyle devam etti:

"Kaleiçi Yat Limanına ilave bağlama kapasitesi yaratılırsa, Antalya'da amatör tekne ve denizci sayısı artacaktır. Antalya'yı ziyaret eden ve Antalya'da konaklayan yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı artacaktır. Kaleiçi çarşısı ticareti canlanacaktır. Kaleiçi'ne yolcu gemisi bağlama iskelesi yapılırsa, gelecek 5 yıl içinde yılda 500 gemi ve en az 700 bin yolcu ve ayrıca mürettebat Antalya'yı ziyaret edebilecektir. Antalya Kaleiçi Yat Limanı ile yakın turizm merkezleri arasında deniz bağlantısı yaratılması halinde de Kundu, Belek, Side, Manavgat, Alanya, Beldibi, Kemer turizm merkezlerinden Antalya merkezine alternatif bir yolla, denizyolu ile ziyaretçiler getirilebilir."

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce yaptırılan 3 adet deniz otobüsünün, yeni bir başlangıç olacağına dikkati çeken DTO Başkanı Ahmet Erol, deniz otobüslerinin sayısının artırılmasını umduklarını belirtti.

Erol, şunları kaydetti: "Turizm merkezleri ile Antalya Kaleiçi Yat Limanı arasında düzenlenecek tarifeli veya tarifesiz deniz ulaşımı için Antalya Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda ATSO, DTO, TÜRSAB ve turizm birlikleri işletmecilik sistemi yaratılmalıdır. Yelken Kulübü optimist tekneleri çalışmaları buradan yapılmalı, Denizcilik Müzesi burada yer almalıdır."
 

Editör: TE Bilişim