TRABZON KÖRFEZ TURİSTLERİ İÇİN KOLLARI SIVADI

Altı ayda bir yapılmakta olan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası müşterek meslek toplantısı üyelerin katılımıyla yapıldı.

Altı ayda bir yapılmakta olan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası müşterek meslek toplantısı üyelerin katılımıyla yapıldı. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, Muhasip Üye Murat İskender ve Genel Sekreter Hakan Gürhan kürsüde yer aldı.

Toplantıya Meclis Başkan Yardımcısı H. İbrahim Nalbant, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve 31 meslek gurubundan meslek komitesi üyeleri katıldı. Bir yıllık oda faaliyetlerinin sunumunun ardından Başkan M. Suat Hacısalihoğlu müşterek meslek komitesi üyelerine gündemdeki konular üzerine açıklamalarda bulundu. 2016 yılında Türkiye’nin turizm sektöründe bazı sıkıntılar çekmekte olduğunu, bölgemizde bu kapsamda tedbirlerin artırıldığını dile getirdi.

Tanıtım ve koordinasyon faaliyetlerine ağırlık verildiğini kaydeden Hacısalihoğlu özel sektörün güçlü altyapı kazandırdığı turizm sektöründe kamu tarafından da hizmetlerin geliştirildiğini dile getirdi. Hacısalihoğlu, “ Bölgemizi ziyaret eden turistlerin ulaşım da yaşadıkları sorunlar İngilizce ve Arapça tabelalar ile gideriliyor. Benzer şekilde valimiz koordinasyonunda turistlere yönelik olarak hizmet verecek olan çağrı merkezide bu kapsamda ihtiyaçları karşılayacaktır. Turistlere ilimizde üç noktada danışma ofisleri ile karşılayacağız.  Meydan bölgesinde ki eski Belediye binası, havaalanında iç ve dış hat terminalleri ile Uzungöl’de turizm tanıtım ofisleri her ülkede olduğu gibi ilimizde de hizmet verecektir. “dedi.

 İl’de kurulan turizm koordinasyon kurulu ile bir turizm meclisinin kurulduğunu kaydeden Hacısalihoğlu amaç turizmdeki sorunların daha kısa sürede çözümlenmesini sağlamak olduğunu dile getirdi. Hacısalihoğlu, “Bu bize şunu gösteriyor. Şehir turizm konusunda her geçen gün biraz daha hazırlıklı hale geliyor. Bir taraftan sorunların giderilmesi, bir taraftan da geleceğe dönük çalışmalara hazırlanması konusunda daha stratejik planlar ile yola devam etmeyi sağlayacak. Şehirde turizm yatırım alanlarının netleşmesi ve bu alanların aktif hale gelmesi konusunda çalışmalar devam ediyor. Burada şunu belirtmekte fayda var. Önümüzdeki günlerde Körfez ülkelerinden turizm acentelerinin bölgemize ziyaretleri var. Bu misafirlerimize bölgemizi tanıtacağız. Yine odamızın da desteğinde Nisan 24-26 tarihleri arasında Cidde fuarına bölgemizin katılımı sağlanacaktır.

Almanya’nın Dortmund kentinde hep beraber şehrimizi tanıttık. Amerika’nın Miami kentinde kurvaziyer turizmi konusunu gündeme getirirken yapmış olduğumuz incelemede Trabzon’u yakından inceleyen Amerikalıların Trabzon’u görülmeye değer bir yer olduğunu, özellikle Sümela Manastırının ön plana çıkması onlar açısından ve Batılı turistler açısından şehrimiz adına önemli bir hareket olacağını göstermektedir. Tanıtım faaliyetlerinin yanı sıra şehrimize gelen turistlere sosyal hizmetlerin sağlanmasında da üyelerimizin faaliyetlerini yürütmesi gerekiyor. Yani özel sektörün bu konuda da çeşitli etkinlikler yapması gerekiyor. Gelişmiş şehirlerde bu anlamda neler yapılıyorsa bu konuda şehrimizde de yatarımlar yapılmalıdır. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir program başlattık. Turistlerin gezmesi gereken destinasyonlar konusunda şunları yapıyoruz.

Her ilçede gidilebilecek ve görülebilecek yerlerin bir tur programı olarak hazırlıyoruz. Bu çalışmaları sosyal medya ile turistlerin erişebileceği hale dönüştürüyoruz. Buraya gelen turistlerin zamanlarını daha iyi geçirmelerini sağlayacağız.”  

Başkan M.Suat Hacısalihoğlu ambargonun kalkacağı İran İslam Cumhuriyeti’ne bütün dünya ülkelerinin gözünün döndüğünü,  büyük bir nüfusu sahip bu ülke ile ticaret yapmanın çok cazip olduğunu vurguladı. Nüfusu ile tüketimde ve sanayi ürünlerinde büyük bir Pazar olan İran’a Türkiye üzerinden girmek isteyen ülkeler olduğuna işaret eden Hacısalihoğlu, “Her şeye rağmen İran pazarı zor bir pazardır.” dedi.

 Başta müşterek meslek komiteleri üyeleri olmak üzere oda üyelerini Mayıs 14-15 tarihleri arasında İran’a düzenlenecek olan iş programına davet eden Hacısalihoğlu, “ Ekonomide yaşanan bazı sıkıntılar dışa açılmamı önümüze koyuyor. Bir ülkeye gidip görmeden de o ülke pazarına açılmak kolay olmuyor. Bu konuda ve benzer yurt dışı programlarımızı odamız web sayfası üzerinden üyelerimize duyuruyoruz. Katılmanızı bekliyoruz.” şeklinde konuştu.  

Yatırım adası konusunda proje çalışması sürüldüğünü kaydeden Hacısalihoğlu,  projenin 1/5000’lik ölçekli haritaların çalışıldığını, cet raporlarının tamamlanarak diğer aşamalara geçileceğini ifade etti. Diğer taraftan da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’da bir kanun teklifi hazırlama çalışmasını yürüttüğünü kaydederek, “ Umarız en kısa zamanda yatarım adasını faaliyete geçirmiş oluruz. Bu kapsamda takip ettiğimiz bir projede Şinik OSB’nin genişletilmesidir. Burada bakanlık çalışmalarını sürdürüyor. Arsa tahsislerinin sağlanarak yatarım programına devam edilmesi konusunda Bakanımız bu çalışmaları takip ediyor. Vakfıkebir Organize Sanayi Bölgesi’nde de proje çalışmaları sona doğru geldi. 2016’da yatırım programına alınmak suretiyle çalışmalar sürecek. “

 Meclis Üyesi Tayfun Ataman turizm sektöründe özellikle tarifeler konusunda turistlere daha açık olunması gerektiğini dile getirdi. Bu kapsamda; Trabzon Havaalanında şehir merkezi ve Uzungöl gibi belirli noktalara tarife fiyatlarının görünür yerlerde panolara tarifelerin yazılması gerektiğini aktardı. Ataman, “Bu konuda çok şikâyet var. Bunlar önlenmelidir. Ayrıca lokantalarda da tarife sorunu vardır. Lokantaların girişlerinde fiyatlandırmalar açık bir şekilde yazılmalıdır. Doğu Karadeniz doğa turizmi ile ön plandadır.  Özellikle turizm destinasyonlarına ulaşım sağlanırken sosyal ve ihtiyaç tesisleri artırılmakladır. Belediyeler tuvaletleri artırmalıdır.  ”

 Ataman, gıda sektöründen meclis üyesi olduğunu anımsatarak özellikle ayda 2 trilyona yakın şehrimizden paranın marketler aracılığı ile dışarıya çıktığını dile getirdi. Bu marketlerin sayı olarak çok fazla olmalarına karşı odamıza üye olmaları konusunda da eksikler bulunduğunu vurguladı. Ataman, “En azından bu türden çok sayıdaki marketlerin üyeliklerini sağlayalım. Buradaki gelir kaybını Trabzon ticaret ve Sanayi Odası olarak kaybetmemiz gerekmektedir. ”dedi.

 Meclis Üyesi Ekrem Çapkınoğlu bölgemizde turizmin önemli olduğunu ifade ederek özellikle fiyatlar konusunda her kesimin hassasiyet taşıması gerektiğini, yineledi. Turizm Koordinasyon Kurulunun çalışmalarının önemli olduğunu, özellikle açılacak olan Turizm tanıtma Ofislerinde bölgenin en iyi şekilde tanıtan Arapça, İngilizce dillerinde dokümanların bulunmasını önemsediklerini aktardı.

Dortmund’da yapılan Trabzon günlerinin Körfez ülkelerinde yapılmasının daha uygun olduğunu düşündüğünü söyledi. Körfez ülkelerinden bir kentin kardeş kent ilan edilmesinin de daha faydalı olacağını dile getirdi. Çapkınoğlu, “şehrimiz ekonomisi gerçekten Körfez ülkelerinden gelen turistler ile ayakta kalıyor. Bu konuda yapılan bütün çalışmaları desteklememiz gerekiyor. Bu ülkeden gelen turistlere yapılan her yanlış ülkemize ve ekonomimize ihanettir. Bu konuda her türlü bilgilendirme ve bilinçlendirmenin faydalı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Hayati Akbaş TRABZON 
Editör: TE Bilişim