Tarihi Su Altı Müzesi Oluşturuluyor
 
Keşan Belediye Başkanlığı ve Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB) tarafından gerçekleştirilen Saros Yapay Resif Proejesi'nde ikinci etap çalışmaları 11 Ekim 2012 Perşembe günü başladı.

Mecidiye Beldesi İbrice Limanı'ndaki çalışmaları yerinde incelemek üzere Keşan kaymakamı Bekir Dınkırcı ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan'da, İbrice Limanı'na geldiler.

Burada Proje Danışmanı Savaş Yapman ile görüşen Dınkırcı ile Özcan, çalışmalar hakkında bilgiler aldılar.

Burada konuşan Keşan Belediye Başkanı bugün Saros Yapay Resif Projesi'nin ikinci etap çalışmalarının başlayacağını belirterek " 3 yıl önce bir sohbet sırasında Saros Körfezi'nde trolcular burayı denize zarar veriyor diye birisi bir gemi batığı bulmuş buraya batıracakmış ama 10 bin TL bulamadığı için bu işi yapamıyormuş diye duyumlar aldık. Mustafa İşçimen bana bunları aktardı.Kimdir bu arkadaş diye sordum kendisine, Mustafa olayı bana anlattı. Bununla kim ilgilenir nerden buluruz dedim? Derken Savaş Yapman diye birini tavsiye ettiler ve bizde kendisini davet ettik.Sayıın Yapman 2009 Yılını Aralık ayında Belediye Meclisi'mizde konuyla lgili bir sunum ve tanıtım yaptı.

Ben de olaya rastgele otobüs atmayla gemi batırmayla , uçak atmayla olmayacağını düşündüğümü ilettim. Daha sonra bir Yapay resif Projesi yapalım ama her şeyin bir mevzuatı vardır. Kim bilir bunu diye araştırdık Daha sonra Ege Üniversitesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Altan Lök'ü Keşan'a davet ettik. Kendisi bu projeyi bize hazırladı. Projemiz 2010 baharında Tarım ve Hayvancılık Köy İşleri Bakanlığı tarafından onaylandı. 2010 yazında kendi imkanlarımızla projenin ilk iki noktasını uygulamaya başladık. Projenin içersinde düşündüklerimiz ve hedefimiz yerel balıkçılığa destek olmak, kaçak avlanmayı yapabildiğimiz kadar engel olabilmek. Ayrıca Saros Körfezi'nin altında su altı görselliği sağlayabilmek. Bu maksatla projemizde yapay resifler kullanmayı uygun gördük.

Yapay Resif ne demek? Suyun altında girintili çıkıntılı yerler canlıların barınabileceği su altında yaşayabileceği yerler oluşturmaktır. Biz bu projenin içersinde mekan olarak çok yakınız Çanakkale Savaşları. Biz de bu projenin içersine bir Tarihi Su Altı Müzesi de koyalım dedik. Bu proje dünyada belki de ilk tarihi su altı müzesi olma ünvanını da taşıyor. Bugün bu tarihi olaya tanıklık etmenin de onurunu ve heyecanını yaşıyoruz. Biraz sonra Çanakkale Savaşları'nın önemli isimlerinden Seyit Onbaşı'nın Heykelini suya indireceğiz. Hem bu görsellik açısından hem de dalgıçların dikkatini çeker diye düşündük.2010 yılında imalata başladık. İlk etapta imal ettiğimiz yapay resiflerin bir kısmını suyun altına indirdik.

Bugün de ikinci etap çalışmalarına başlıyoruz. Su altı tarih müzesinin malzemeleri heykelleri ve ilk attığımız Seyit Onbaşı'nın taşıdığı topu da tamamıyla kendimiz imal ettik.Erikli'de bulunan ve Valiliğimizden devraldığımız Su Sporları Merkezi'nde İstanbul'dan gelen heykel sanatçıları tarafından bu heykeller imal edildi.2 sezon arkadaşlarımız çalıştı bu heykeller büyük emekler sonucu ortaya çıktı. Bu arada bir de işin bir de finansal boyutu var. Şunu üzülerek söyleyeyim ki bu proje için çok az finansal destek gördük.

Tamamen birlik eliyle bu işleri yürütüyoruz. Birlik deyince de tabi ki en büyük güç Keşan Belediyesi oluyor. Sağ olsun Sayın Yapman birliğimizin ücretsiz danışmanlığı ı yapıyor bu projede. Kendisine teşekkür ediyorum. Ama bu projeyi hayata geçirmekte bölgemiz için önemli bir deneyim olacak bu proje Türkiye'deki en büyük 15 projeden biri. Biz de bu proje ile deneyim kazandık. Yapay Resif Projesi dendiğinde herhalde bundan sonra akla gelen ilk isim Savaş hocamız olacaktır. Ayrıca bu projenin bir diğer hedefi de mercan resifleriydi. 2 yıl önce attığımız resiflere kırmızı mercanların yuva yaptığını gözlemledik. Bu konuda Kaymakamlığımız ve Valiliğimizle de birlik beraberlik içersinde olduk. Çünkü birlik Valiliğimizin emri altındadır. İlimizin turizm bölgesi ilan edilen kısımlarında yer alan faaliyet alanıdır. Bütün kaymakamlarımızdan da bu konuda maddi manevi destekler gördük.
 
 

Bu süreç içerisinde çalıştığım bütün kaymakamlarımıza ve valilerimize de teşekkür ediyorum. Burada iyi bir nokta da bölge insanımızın ve yerel balıkçılarımızın bu projeyi yadırgamamasıdır. Onlar da ellerinden geldiğince destek olmaya çalıştılar. Bu proje bölgemize hayırlı olsun. Bundan sonra 3.etabı son etabın biraz daha finansmana ihtiyacı olacak. Ama biz bunun yapılabilirliğini gösterdik. Düşününce kural takip ettiğinde oluyormuş, umarım bölgemize faydalı olur. Yapay resiflerimiz balıkların artışını sağlıyor. Önemli olan bunları korumak. Geçen yıl bir olay duyduk belge yok kanıtlayamadık ama yapay resiflerin etrafını ağ ile sarıp elektrik akımı vermişler ve 160 kasa balık toplamışlar.Onların da bu projeye bundan sonra sahip çıkmasını bekliyorum" dedi.

Özcan'dan sonra söz alan Dınkırcı'da, kendisinin Keşan2a geleli 1 ay olduğunu belirterek "Bu çalışma geldiğim ilk zamanlarda tarafıma aktarılmıştı. Ben olaya şöyle bakıyorum başta sayın belediye başkanımıza , Savaş beye ve ekibine ve ESTAB'a teşekkür ediyorum.Burada bir takım oyunu oynanmış.Zaten başarı da bu şekilde geliyor benim görebildiğim kadarıyla.Bunun ötesinde bu bölgede hem turizme bir çeşitlilik kazandırılıyor. Onun da daha ötesinde Gelibolu Yarımadası Türk Tarihi bakımından çok önemli.Bu millet bakımından çok önemli.Bu ülke insanının tarih sahnesinde tekrar dirilişinin kahramanlarıyla dolu. Dolayısıyla bugünkü çalışmada Seyit Onbaşının heykeli bugün suyun altına indirilecek.Bu şu demektir. Tarihe mal olmuş son derece anlam taşıyan değerlerimizi gelecek kuşaklara taşımak demektir. Bu çok önemli. Olayın gerek turizm boyutu gerekse tarih bilincini ortaya çıkaran boyutu ikisi aynı eksende özdeşleşince şu ortaya ortaya çıkyor.Bu bölge bir cazibe merkezi haline gelecek.

Zaten Saros Körfezi İstanbul'un Ege Denizi'ne en yakın noktası değil mi? O zaman karşınızda 15 milyonluk bir kitle var sadece İstanbul.Bunun dışında bu bölgeye gelen gerek tarihsel bakımdan gerekse turizm bakımından her ikisini birleştirdiğimiz takdirde de hem yeni yetişen nesle çok daha anlamlı bir şeyler ifade edebilecek. Hem de bölgenin turizm yapılanması bakımından ön noktalarından bir tanesi ortaya çıkacak. Ben hepinize böyle önemli bir günde burada olduğunuz için teşekkür ediyorum. Yapay Resifleri az önce Sayın Yapman'dan öğrendim 400 olarak planlamış ama 800'e çıkaracakmış.Bu güzel ve anlamlı bir şey" şeklinde konuştu.

Son olarak konuşan Yapman'da, Seyit Onbaşı'nın çok önemli bir değer olduğunu belirterek "Bu proje sayın kaymakamımızın da söylediği gibi bu projenin amacı tarihi gelecek nesillere aktarabilmek. Ama bu proje ile yabancı turizmi de buraya çekmeyi de hedefliyoruz. Dalış turizmini bölgeye çekmek. Bu heykeller içersinde yaralı Anzak askerini tedavi eden bir Türk Sıhhiyecisini de simgeleyen bir heykel bulunuyor.Şu heykeli bile iyi duyurabilirsek eminim ki 18 Mart'ta bölgeye gelen 10 binlerce Anzak'ın bir kısmı buraya dalış turizmi için de gelir. Onlar da buraya ekonomi getirecekler. Kuzey Saros Körfezi kıyılarında en büyük turizm merkezi Erikli buraya güzel bir seyahat teknelerinin yanaşıp çıkabileceği bir iskele yapılmasını da talep ediyoruz. Bu Erikli için bir ihtiyaç" dedi.

Daha sonra Seyit Onbaşı'nın 3.5 ton ağırlığındaki heykelin daha önce taşıdığı topun denize bırakıldığı Uzunkum yakınlarındaki mevkiye indirildi.
Çalışmalar diğer heykellerin de su altına indirilmesi ile devam edecek.

Editör: TE Bilişim