SEDİR ADASI'NA YOĞUN İLGİ

Türkiye'nin gözde turizm merkezi Marmaris yakınlarında bulunan Sedir Adası, plajıyla yerli ve yabacı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Muğla İl Özel İdaresi'ne bağlı Sedir Adası'nın Müdürü Cemal Gül, adayı yılda ortalama 300 bin kişinin gezdiğini söyledi.

Adada bulunan plajdaki kumların ilginç yapısı nedeniyle ilgi çektiğini de belirten Gül, karbonatlı çamurun bir çekirdek etrafında birikmesiyle oluşan kumları korumak amacıyla çeşitli önlemler aldıklarını söyledi.
 
1980'li yıllarda koruma altına alınan adada sürekli bekçi bulundurulduğuna ve plajın duvarlarla çevrildiğine değinen Gül, plajdan ayrılırken herkesin duş almasının zorunlu tutulduğunu da belirtti. 

Plaja havlu ve çantayla girilemediğini ve kum alınmasına izin verilmediğini vurgulayan Gül, ''adanın kumu nedeniyle Perabet her gün binlerce insan buraya akın ediyor. Kumu korumak için iki gözetleme kulesi kurduk. İnsanların duş almasını sağlayarak, kumların dışarı taşınmasını önlüyoruz'' dedi.

Kumun özellikleri

Efsaneye göre, adadaki kumlar 3 bin yıl önce Kleopatra için sevgilisi Antonius tarafından 60 büyük gemiyle Mısır'dan getirildi.

Gerçekteyse kristal kumlar, karbonatlı çamurun bir çekirdek etrafında birikmesiyle oluşuyor.
 
Çapları 1 milimetreden daha küçük olan ve her tanesi aynı büyüklükte bulunan bu özel kum, balık yumurtasını andırıyor.

Kumun rengi denizin rengine de ayrı bir güzellik katıyor. Sedir Adası'nın kumlarının bir benzerinin Kızıldeniz'de olduğu da biliniyor.

Birinci derecede doğal ve arkeolojik SİT alanı durumundaki adada bulunan kumların ateşte yanma ve kendiliğinden çoğalma özelliklerine sahip olduğu da belirtiliyor.
 
Zeytin ağaçlarıyla kaplı adada, doğal güzelliklerin yanı sıra Helenistik ve Roma dönemlerine ait antik tiyatro, agora ve antik liman kalıntıları da bulunuyor.

Adada bulunan milattan önce binli yıllara dayandığı sanılan Dor, Pers ve Romalılardan kalan tarihi eserler ile antik tiyatro da turistlerin ilgisini çekiyor.

Kaynak:CNNTÜRK

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim