Dünyanın önde gelen kruvaziyer şirketlerinden Oceania Cruises, 3'üncü gemisini İstanbul'da düzenlenen isim verme töreni ardından hizmete soktu.

Gemiye "Nautica" isminin verildiği törene, Oceania Cruises Yönetim Kurulu Başkanı Joseph A. Watters, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı. Üç ilahi dini temsilen bir papaz, bir haham ve bir imamın bulunduğu törende, gemi bir papaz tarafından vaftiz edildi.

Karaköy'deki Salıpazarı Limanı'nda gerçekleşen törende konuşan Oceania Cruises Yönetim Kurulu Başkanı Joseph A. Watters, isim verme töreni için İstanbul'da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bir çok olayın hafızalardan silinmeyecek kadar önemli olduğuna işaret eden Watters, İstanbul'da düzenlenen bu vaftiz töreninin de hafızalardan silinmeyecek önemli bir olay olduğunu ifade etti. Vaftiz için seçtikleri alanları özel olarak seçtiklerini söyleyen Watters, Asya ile Avrupa'yı birleştiren İstanbul'un kendileri için önemli bir şehir olduğunu vurguladı. Watters konuşmasını, "Nautica bugün bir rüya ile, bir dua ile hayata doğacak. Çok özel bir günde tarihi ve coşkusuyla İstanbul'dayız. Nuatica önümüzdeki aylarda bu sularda yüzüyor olacak. Gelecek yıllarda denizimiz sakin, rüzgarımız hep arkamızda olsun" sözleriyle tamamladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, gelişen kruvaziyer turizminin önemine dikkat çekerek, dünya çapında yıllık cirosu 85 milyar dolara ulaşan bu sektörden, ABD'nin yaklaşık 15 milyar dolar katma değer elde ettiğini hatırlattı. Cruise gemileriyle seyahatin dünyadaki en güvenli taşımacılık türlerinden biri olduğunu aktaran Yıldırım, son 20 yılda 60 milyondan fazla kişinin Cruise gemisi ile sayahat ettiğini açıkladı.

Crusise gemilerinin, Karaip Adaları, Akdeniz, Avrupa ve Alaska olmak üzere 4 önemli uğrak yeri olduğunu belirten Yıldırım,"Amacımız Cruise gemi işletmeciliğinin vazgeçilmez uğrak noktası olmayı sağlamaktır. Bunun için sadece gemilere verilen hizmetlerin cazip olması yetmez. Ayrıca bu gemilere hizmet verilen yerlerin, limanların da bu sektöre yakışır, ülkemiz itibarına itibar katan yerler olması gerekmektedir. Galataport ve Haydarpaşaport'ta böyle yerlerden biri olacaktır" diye konuştu. Yıldırım, ayrıca, liman tarifelerinde yapılan indirimlerden sonra 7 limana düzenli olarak Cruise seferlerinin yapılmaya başlandığını kaydetti. Yıldırım, daha sonra Watters'e kabartmalı Osmanlı arması hediye etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise yaptığı konuşmada, İstanbul'un tarihi ve kültürel yönden önemine dikkat çekti. İstanbul'un 3 büyük imparatorluğun merkezi olduğunu hatırlatan Topbaş, "Daha önce Cenevizliler tarafından kullanılan bu limanın,İstanbul'un tekrar dünyaya açılım kapısı olmasının mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. Topbaş,konuşmasının ardından Nautica isimli geminin kaptanı Jurica Brajcic'e plaket verdi.

Törende ayrıca, Oceania CEO'su Frank Del Rio ve geminin Vaftiz Annesi bayan Holtz, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ünitesi'ne yaptığı bağışın çekini Doç. Dr. Ayşenur Celayir'e verdi. Geminin bir papaz tarafından vaftiz edilmesinden sonra vaftiz anne Holtz, gemiye bağlı iple asılı halde duran şapmanya şişesini patlatarak töreni sonlandırdı.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim