Türklerin "yüzen tatil köyleri"ne ilgisi artıyor

Türk turistlerin tatil alışkanlıkları arasında fazla yer almayan gemi turları, 5 yıldızlı otel konforu sunan büyük ve donanımlı gemilerle yapılması dolayısıyla giderek büyük ilgi görüyor.

Türk turistlerin tatil alışkınlıkları arasında fazla yer almayan gemi turları, 5 yıldızlı otel konforu sunan büyük ve donanımlı gemilerle İstanbul çıkışlı yapılması dolayısıyla giderek büyük ilgi görüyor. Bu kapsamda, Akdeniz'in en büyük kruvaziyer gemisi olduğu belirtilen 4 bin 300 yolcu kapasitesi ve 1800 mürettebatıyla adeta "yüzen 5 yıldızlı bir tatil köyü"nü andıran MSC Preziosa gemisi, her hafta Dubrovnik, Venedik, Bari, Katakolon, İzmir ve İstanbul rotasıyla yolcularına konforlu ve keyifli tatil imkanı sunuyor.

Türkiye'de 2005'ten beri Arkas Holding ortaklığıyla faaliyet gösteren MSC Cruises filosunun yeni gemisi MSC Preziosa, Türkiye çıkışlı turlarına başladı. MSC Preziosa'nın arka kısmındaki açık büfe restoranda yolcular, deniz manzarası eşliğinde yemek yeme imkanı buluyor. Geminin birinci cephesindeki 2'si büyük, 8'i jakuzili yüzme havuzu yolculara güzel bir tatil fırsatı sunuyor. Geminin iki katlı ve 1650 seyirci kapasiteli tiyatro salonunda her akşam görsellik ve müzik ağırlıklı şovlarla yolcular günün yorgunluğunu atma imkanı yakalıyor. Bir haftalık sürede gemide, 43 bin 200 yumurta, 6 ton un, 15 ton et, 9 ton balık, 2 ton makarna ve 3,5 ton pirinç tüketiliyor. - "Gemi seyahatleri Türk turistlerin tatil alışkanlıkları içerisinde değil"

MSC Cruises Türkiye Genel Müdürü Necla Tuncel  yaptığı açıklamada, 4 bin 300 yolcu kapasiteli, 1800 mürettebatı bulunan geminin geçen yıl denize indirildiğini söyledi. Tuncel, Akdeniz'in en büyük gemilerinden 18 katlı MSC Preziosa'nın, her hafta İzmir ve İstanbul uğraklı sefer yaparak Türk yolcularını aldığını anlattı. Türkiye'de kruvaziyer firması olmadığı için ilk başlarda zorlandıklarını ifade eden Tuncel, "Gemi seyahatleri Türk turistler için çok fazla tatil alışkınlıkları içerisinde bulunmuyor" dedi. Tuncel, gemi turlarının tanıtımını yaparak yolcu sayılarını artırdıklarını dile getirerek, 9 sene önce bir yılda 1500 yolcuya ulaşabildiklerini kaydetti. Geçen sene 23 bin 500 Türk yolcuya ulaştıklarını, bu yıl ise 25 bin yolcu hedeflediklerini söyleyen Tuncel, giderek yolcu sayılarının artığını bildirdi. Tuncel, yolcu sayılarının ağırlıklı olarak tatil döneminde yükseldiğini ancak kış aylarında da gemilerle tatil yapılabileceğini vurguladı. Karayipler, Kanarya Adaları gibi bölgelere giden gemilerle 12 ay tatil yapılabileceğini dile getiren Tuncel, şöyle devam etti:

"Yıllar önce bu kadar gemi yokken, gemi az, talep çoktu. Dolayısıyla fiyatlar yüksekti. Çok fazla sayıda ve gemilerin daha da büyüyerek yapılması, yolcu açısından çok büyük avantaj oluşturuyor. Bu sene nisan ve mayıs en düşük fiyatlarımız kişi başı vergiler dahil 549 avroydu. Seçtiğiniz kabine bağlı olarak bu rakam 549 ile 800 avro arasında. En yüksek sezonda da 799 ile 1200 avro arası gibi. Temmuz-ağustos en yüksek sezon ama diğer aylarda fiyatlar bir hayli düşüyor. İçerdiği hizmetleri, tam pansiyon, her akşam şovlar, geminin içindeki havuzu, fitness centeri, bunların hepsinin ücretin içinde olduğunu düşündüğünüzde ve kıyasladığımızda belki birçok turdan daha da ekonomik olabiliyor."

- "Gemide Türkçe hizmetler de var"

Tuncel, geminin maliyetinin 600 milyon avro olduğunu, güzel bir tasarımla rahat, keyifli ve konforlu bir yolculuk yapılabilmesi için her şeyin düşünüldüğünü anlatarak, "Yüzen 5 yıldızlı bir tatil köyünde bulabileceğiz her şeyi buluyorsunuz. İlave olarak da her sabah başka bir ülkede uyanıyorsunuz. Bunu normal bir otelde yapamazsınız. Bu gemi bir haftada 4 ülkeyi geziyor. Her hafta ring sefer yapıyor" diye konuştu. Gemide Türkçe hizmetlerin de olduğunu aktaran Tuncel, Amerika ve Avrupa'da uzun yıllardır yerleşmiş olan gemi seyahatlerinin, artık Türkiye'de de tatilcilerin ve gezi severlerin planlarında yer aldığını bildirdi. Her gün başka limanda uyanarak, hem dinlenmek hem de farklı ülke ve şehirler görmek isteyenlere gemi seyahatlerinin pek çok alternatif sunduğunu kaydeden Tuncel, yolcuların rahatlığı ve keyifli bir seyahat geçirmeleri amacıyla diğer gemilerde olmayan birçok Türkçe hizmeti verdiklerini ifade etti.

Tuncel, Türkçe rehber eşliğinde turlar, gemide çeşitli alanlarda hizmet veren Türk personel, Türkçe menü, günlük Türkçe program, Türk televizyon kanalları, Türk kahvaltı tabağı, Türk kahvesi, tavla gibi ayrıcalıklı hizmetler sunduklarını belirterek, 333 metre uzunluğundaki ve 68 metre yüksekliğindeki MSC Preziosa'da yer alan 1600 kişilik Platinum Tiyatrosu'nda yolcuların her akşam farklı bir şov izleyebildiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim