Yat üretiminde dünyada beşinci sırada yer alan Antalya Serbest Bölgesi’nde barınak sorunu yaşanıyor.

Sektör temsilcileri, milyon euroluk süper lüks yatların denize indirilmesi ve güvenliği konusunda ciddi sıkıntıların olduğunu belirtiyor.

Antalya Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren Sunrise Yat Üretim Şirketi Tersane Müdürü Özgür Çiğdem, yat üretim firmalarının artık 63 metrelik mega yatlar yapmaya başladığını ancak yatların boylarının büyüdükçe denize indirilmesinde sorunlar yaşandığına dikkat çekti. Bu sorunlara çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Çiğdem, “Birkaç yıl önce 45 metrelik yatların denize indirilmesinde büyük sorunlar yaşadık. Şimdi aynı sorun 63 metrelik yatlarda da söz konusu. Bu nedenle şimdiden gerekli alt yapı düzenlemeleri yapılmalı. Serbest Bölge’de yatçılar arasında ‘Keşke yatırım yapmasaydık’ olgusu oluştu. Kendi işimizi kendimiz çözmeye çalıştık. Milyonlarca euroluk yatların barınacağı ve güvenliğinin sağlanacağı yönünde ciddi sıkıntı var.’’ diye konuştu.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi, Antalya Serbest Bölgesi’nde faaliyet sürdüren yerli ve yabancı mega yat üretim sektörünün sorunlarını tartıştı. Antalya Serbest Bölgesi İş Adamları Derneği (ASBİAD) Yönetim Kurulu üyesi, Alman ve Fransız ortak sermayeli Sunrise yat üretim şirketi Tersane Müdürü Özgür Çiğdem, DTO Antalya Şubesi’nin haftalık olağan yönetim kurulu toplantısına katıldı.

DTO: SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN HER ZAMAN DESTEĞE HAZIRIZ

DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, toplantıda yaptığı konuşmada Antalya Serbest Bölgesi’ndeki yat üretici firmalarının üretip ihraç ettikleri mega yatlarla Türkiye’nin bu sektörde dünyada beşinci sıraya yükseldiğini söyledi. Antalya Serbest Bölgesi’ndeki yat üretici firmalarının sorunlarını çözmek için DTO olarak her zaman destek vermek istediklerini anlatan Erol, “Antalya Limanı ve Serbest Bölge’nin genişletilmesi konusunda Antalya Valiliği ile bir çalışma içindeyiz. Limanın içinde kalan TMO’nun yeri bölgeye kazandırılmalı. Aynı zamanda kruvaziyer gemi turizmi içinde Antalya Limanı’nın kapasitesinin artırılması için çalışmalar var. DTO olarak denizcilik sektörünün sorunlarını sektördeki diğer paydaşlarla işbirliklerini geliştirerek çözmek istiyoruz.” diye konuştu.

"LİMAN VE SERBEST BÖLGEDE ÇOK BAŞLILIK VAR"

ASBİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sunrise Tersane Müdürü Çiğdem de, Antalya Serbest Bölgesi’nde mega yat üretim sektörünün gelişimi ve firmalarının yaşadığı sıkıntılarını anlattı. Antalya Limanı ve Serbest Bölgesi’nin kullanımında çok başlılık olduğunu dile getiren Çiğdem, Antalya Serbest Bölgesi’nin hiç planlanmadan kurgulanmış bir yer olduğunu ileri sürdü. Bölge içinde limanı işleten bir özel şirket olduğunu hatırlatan Çiğdem, şöyle devam etti: “Marina var. Serbest Bölge var. Rıhtımın bir kısmı TMO’ya ait. Büyük tekneler denize inmeye başlayınca sorunlar da ortaya çıktı. Tekneler nereye inebilecek. Balıkçı barınağı 2013 yılında taşınacak deniliyor. Yatların limanda barınması için izin bir süre verilmedi. TMO rıhtımına da bir iki acil durum dışında izin verilmiyor. Şirketler adeta kaçakçı durumuna düşürülüyor.’’

YAT SEKTÖRÜ KRİZDEN OLUMLU ETKİLENDİ


Çiğdem, Sunrise olarak yat taşıma kapasitesini 400 tondan bin 200 tona çıkaracaklarını ve yat üretimi içinde çift vardiya çalışacaklarını bildirdi. Serbest bölgeye yüzer havuz da kazandırmak istediklerini vurgulayan Özgür Çiğdem, Sunrise olarak şu anda 2 adet 63 metre, 1 adet 45 metre, 1 adet 56 metre ve 1 adet de 32 metrelik yat projesi olduğu bilgisini verdi. Global krizden de şirket olarak olumlu etkilendiklerini vurgulayan Çiğdem, Antalya Serbest Bölgesi’nde sorunların çözümü içinde DTO ile ASBİAD’ın birlikte hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim