Mavi bayraklı plajlar denizseverleri bekliyor

Doğal güzellikleri ve koylarıyla denizseverlerin favori tatil mekanlarından Türkiye, denizin temizliğini temsil eden uluslararası çevre ödülü mavi bayrak almaya hak kazanan 444 plajıyla öne çıkıyor.  

"Mavi Bayrak Programı"nın Türkiye'de de başlatılabilmesi amacıyla 1993 yılında kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) verilerinden derlenen bilgiye göre, mavi bayrak, plajlar için özünde temiz deniz suyu, sonrasında da çevre eğitimi ve bilgilendirmeye önem veren, gerekli donanıma sahip iyi çevre yönetimini temsil ediyor.

Türkiye'de turizmin gelişmesine paralel, temiz denizin güvencesi mavi bayrağa sahip plajların sayısı da arttı. İlk olarak 1994 yılında 12 plaj ve 9 marinanın mavi bayrak aldığı Türkiye'de mavi bayraklı plaj sayısı 2006'da 196'ya ulaştı. Son 10 yılda bu gelişmenin hız kesmemesi sonucu bu yıl mavi bayrakların dalgalandığı plajların sayısı 444'e yükseldi.

Antalya ilk sırada Türkiye'de 201 plajla mavi bayrağa en çok sahip il Antalya oldu. Bu kenti, 100 plajla Muğla izledi. Antalya ve Muğla, Türkiye'deki mavi bayraklı plajların yarıdan fazlasına sahip olmalarıyla öne çıktı.

Mavi bayraklı marinalarda 7. sıradayız Marinalar için mavi bayrak kriterleri ise deniz suyu analizlerinin istenmemesi dışında benzerlik gösteriyor. Türkiye, mavi bayraklı 21 marinasıyla 7. sırada yer alıyor.
Editör: TE Bilişim