Kruvaziyerler Karadeniz’de Daha Fazla Dolaşacak

Türkiye’nin başlıca Alanya, İzmir, Kuşadası ve İstanbul limanlarını uğrak kapısı haline getiren gemiler şimdi de rotayı Karadeniz'e çeviriyor.

www.turizmhaber.eu sitesinin 17 Temmuz tarihli haberine göre; kruvaziyer turizmi her yıl %10 civarında bir büyüme kaydediyor. Ağırlıklı olarak üst gelir grubuna ait kesimin rağbet ettiği kruvaziyer turizmine yılda 13.6 milyon kişi katılarak 30 milyar dolarlık bir pasta oluşturuyor.

Sitenin haftalık Ekonomist Dergisi’nden yaptığı alıntılara göre, geçen yıl 23 kruvaziyer gemisi ağırlayan Sinop, bu yıl 40 gemiyi ağırlamaya hazırlanıyor. Bu da kruvaziyer yolcularının Karadeniz’e olan ilgisinin artmaya başladığını gösteriyor. Türkiye halen kruvaziyer pazarından topu topu 1 milyar dolarlık pay alıyorken, Yunanistan’ın Akdeniz’de dolaşan kruvaziyer gemileri pazarında ciddi bir payı bulunuyor.

Sinop Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun, kruvaziyer gemilerinin Sinop’a olan ilgisinin her geçen yıl arttığını söylüyor. Önceki yıllarda gemilerin pek ilgi göstermediği Karadeniz bu aralar epey revaçta. Gemilerin Karadeniz’deki diğer bir uğrak noktasının ise Trabzon olduğu belirtiliyor. Geçen yıl 17 gemi yolcusunu ağırlayan kentin bu yılki hedefi 19 gemi olarak belirleniyor. Karadeniz’e gelen gemilerin turlara başlangıç limanları da Pire, Venedik, Barselona ve İstanbul şeklinde sıralanıyor.

1998’de Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkelerin belli başlı limanlarına uğramayı içeren ortak bir “Karadeniz Kruvaziyer Paket Turu” düzenlenmesi gündeme getirilmişti. Ancak, bu girişimin arkası getirilmediğinden yarım kaldı. Uzmanlar, günümüzde konjonktürün yarım kalan bu projenin hayata geçirilmesi için son derece uygun olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, söz konusu projenin hayata geçmesini zorunlu kılan olumlu gelişmelerin arttığını anımsatarak şöyle konuşuyor: “Kruvaziyer yolcuları her yıl farklı limanlara uğrayıp yeni bir deneyim kazanmak istiyor. Kruvaziyer tatilcisi  Karayipler, Akdeniz kıyıları ve Fiyordlar’ı birkaç kez gördü, şimdi de Karadeniz’i merak ediyorlar. Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler çok olumlu bir noktada. Karadeniz kıyılarında görülmeye değer, son derece bakir turistik mekanlar var.”

Kaynak: DTO Web Sitesi www.denizticaretodasi.org

 

Editör: TE Bilişim