Kruvaziyer Turizmi İle Muğla'ya 5 Ayda 40 Bin Kişi Geldi

Türkiye'nin bin 484 kilometre ile en uzun kıyı şeridine sahip kenti Muğla, kruvaziyer gemilerinin de önemli rotaları arasına girmeyi başardı. Türkiye'nin gözde kruvaziyer limanlarından birisi olan Marmaris ve Bodrum limanları, bu sezon da aynı anda binlerce kişiyi taşıyabilen "yüzen otellere" ev sahipliği yapıyor.

Doğal güzellikleri, tarihi yerlere ve Yunan adalarına yakın olması sayesinde kruvaziyer firmalarının dikkatini çekmeyi başaran Muğla'da, yılın ilk beş ayında Bodrum ve Marmaris limanlarına 27 kruvaziyer ile çoğunluğu ABD, Almanya ve İngiltere vatandaşlarından oluşan 27 bin yolcu, 13 bin 500 mürettebat geldi. Günübirlik ziyaretler gerçekleştiren dev gemiler ilçelerin ekonomisine katkı sağlarken, bölgede sezon öncesinde canlılığa neden oluyor. Yüzen otellerle bölgeye gelen binlerce turist Marmaris'te Yat Limanı ve Kordon Caddesi'nde yürüyüş yapıp, deniz kenarındaki kafeterya ve restoranlarda oturarak güneşlenirken, bazıları günlük tekne turlarına katılarak Güney Ege'nin ünlü koylarını yakından görme fırsatını elde ediyor. Şehir merkezinde gününü geçirmek isteyen yolcular ise Marmaris Kapalı Çarşısı'nda alışveriş yapıp tarihi öneme sahip yerleri ziyaret ediyor.Bodrum'da ise Paşatarlası, Kumbahçe ve Barlar Sokağı'nda yürüyüş ve alışveriş yapıp Bodrum Kalesi'ni geziyor.

MARMARİS'E 13, BODRUMA 14 KRUVAZİYER YANAŞTI

İlk 5 ayda Marmaris ilçesine 13 kruvaziyer ile 10 bin 987 kişi, Bodrum'a 14 kruvaziyer ile 16 bin 18 turist geldi. Kuruvaziyerler ile Bodrum’a 8 bin Marmaris’e ise 5 bin 583 mürettebat geldi. Yıl sonuna kadar Bodrum’a 61 kruvaziyer ile 71 bin yolcu ve 35 bin mürettebat, Marmaris’e ise 16 gemi ile yaklaşık 20 bin turist ve 10 bin mürettebatın gelmesi bekleniyor. Marmaris Liman İşletmeleri operasyon müdürü Bora Bayazıt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kruvaziyer şirketlerinin Uzakdoğu'ya yönelmesinin Akdeniz çanağını olumsuz etkilediğini söyledi. Marmaris Limanı'na 1 Ocak-31 Mayıs tarihleri arasında 13 kruvaziyerin, 5 bin 583 personel ve 10 bin 987 yolcuyla geldiğini belirten Bayazıt, "2015 yılının ilk beş ayında 17 kruvaziyer Marmaris Limanı'na geldi. Bu yıl ise aynı dönemde 13 kuruvaziyer geldi. Marmaris geçen yıl ile rakamları kıyasladığınızda kruvaziyer sayısında sadece 4 kruvaziyer geride kaldı." dile konuştu. İlçeye kurvaziyerlerle alım gücü yüksek turistlerin geldiğini belirten Bayazıt, şöyle devam etti: ”Marmaris Limanı'na yanaşan kruvaziyerlerde alım gücü yüksek profilli yolcular var. Aslında bu bile başlı başına insanların tatil için çekindikleri güvenlik gerekçelerini boşa çıkartıyor. Bölgemizden vazgeçmeyen önemli kruvaziyerler yılın ilk yarısında yine limanımızı tercih ettiler."

BODRUM ESNAFI MEMNUN

Bodrum Kumbahçe Mahallesi’nde esnaflık yapan Tamer Çiftçi de Bodrum’da kurvaziyerlerle birlikte turizm hareketliliğinin yaşanmaya başladığını dile getirdi. Sezon içerisinde hareketliliğin daha da artacağını düşündüklerini ifade eden Çiftçi, "Kruvaziyerlerin özellikle sezon öncesinde ve sezon içerisinde turizme çok önemli katkı sağladığını düşünüyorum. Şu an turist sayısı düşük olsa da kurvaziyerlerle gelen yolcular ilçede alışveriş yapıyor ve bu açığımızı kapatmaya çalışıyoruz." dedi. İlçede esnaflık yapan Muhsin Ertuğrul ise kruvaziyerler ile yüzlerinin güldüklerini ifade ederek, turizm sezonundan umutlu olduklarını söyledi.
Editör: TE Bilişim