Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'deki kruvaziyer limanlarının temsilcilerini İzmir'de bir araya getirdi. Toplantıda İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın önerisi doğrultusunda Türkiye Kruvaziyer Limanlar Birliği kurulması kararı çıktı

 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'deki kruvaziyer limanlarının temsilcilerini Swissotel Grand Efes'te yapılan kruvaziyer zirvesinde bir araya getirdi. Toplantıya İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir, İstanbul, Alanya, Kuşadası, Çeşme, Marmaris, Antalya, Dikili, Bodrum, Samsun, Çanakkale, Trabzon, Didim, Sinop limanlarının yetkilileri ve denizcilik sektörünün temsilcileri katıldı.

İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde yapılan 'Türkiye'de Kruvaziyer Turizminin Dünü, Bugünü, Yarını' toplantısında limanlar tek tek sorunlarını ve Bakan Yıldırım'dan isteklerini söyledi. Toplantı sonucunda İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın önerisi doğrultusunda Türkiye Kruvaziyer Limanlar Birliği kurulması kararı çıktı. Toplantıda ayrıca uluslararası kruvaziyer fuarlarına şemsiye stant ile katılımın yanı sıra 2012 yılında yapılacak Seatrade Kruvaziyer Kış Forumu'nun İzmir'de yapılması kararlaştırıldı.

GELİŞMEYE DEVAM EDİYOR

 Zirvede konuşan Bakan Yıldırım, kruvaziyer limanlarının kendi aralarında birlik kurarak, ortak hareket etmesi için her türlü desteği vereceğini açıkladı. Yıldırım, "Kruvaziyer turizmi Türkiye'de gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmeye paralel olarak İzmir'de de fevkalade gelişme var. Bu sene şimdiye kadar neredeyse geçen yılın tamamına erişmiş bulunuyoruz. Kruvaziyer turizmi ile ilgili acenteler, liman işletmecileri İTO Başkanlığı'nın organizasyonunda bir araya geldiler. Bundan sonra uluslararası pazardan daha fazla pay alabilmek için bir tüzel kişilik, bir birlik çatısı altında takip etmenin daha yararlı olacağı konusunda bir fikir birliği oluştu. Ulaştırma, Turizm, Çevre ve Maliye bakanlıklarını ilgilendiren ufak tefek sorunlar var. Bunları da peyderpey çözeceğiz" dedi.

ŞİRKETİNİZİ KURUN

 Bakan Yıldırım, 5-7 Aralık ayında İstanbul'da yapılacak olan Seatrade toplantısı öncesinde kruvaziyer firmalarının en etkin yöneticileri ile bir araya geleceğini belirterek, İzmir toplantısında ele alınan isteklerin bir bölümünün o toplantıya kadar çözüleceğini açıkladı. Bakan Yıldırım, Türkiye'nin nasıl kendi arabasını yapması gerekiyorsa kendi kruvaziyer şirketini de kurması gerektiğini söyledi.
 İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, Türk limanlarının dünyada 120 milyar dolar, Avrupa'da ise 34 milyar dolar kruvaziyer pazarından 200-300 milyon dolar pay alabildiğine dikkat çekerek, bu rakamın yeterli olmadığını açıkladı. Kruvaziyer turizminde Akdeniz'in yeni Karayipler olarak nitelendirildiğini belirten Demirtaş, "İzmir de Akdeniz'in yıldızı oldu. İlk 9 ayda 393 bin yolcu sayısına ulaştık. Yıl sonunda 550 bini bulacağız. Daha fazla gemi yanaşabilse, daha fazla yolcu olacaktı. Bu başarının mimarı Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım. Bakanımız olmasaydı Türkiye ve İzmir kruvaziyer turizminde bu noktaya gelemezdi. İzmir Avrupa'nın en iyi kruvaziyer destinasyonu olamazdı" dedi.
 
AB samimiyet testinden geçmeli

Rekabet Kurumu ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) işbirliğinde düzenlenen "Ulaştırma Sektöründe Serbestleştirme, Rekabet, Rekabet Hukuku" konulu sempozyum Tınaztepe Yerleşkesi'nde yapıldı. Tınaztepe'deki konferensa Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Vali Cahit Kıraç, İzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı katıldı. Gümrük Birliği konusunda Avrupa'nın bugüne kadar olan uygulamalarını eleştiren Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Avrupa bir samimiyet testinden geçmelidir. Önce verdiğiniz sözü yerine getirin. Biz nasıl emin olacağız AB'ye tam üye olduktan sonra bütün kurallarından, sistemlerinden ayrıcalık gösterilmeden yararlanacağımızı. Bunun ispatı Gümrük Birliği'nin vecibelerinin yerine getirilmesidir" dedi. Rekabet Kurumu'nun öneminden bahseden Bakan Yazıcı da, serbestleşme ile hizmet kalitesinin arttığını belirtti.

"Uçan Yol'u inceleyeceğiz"

Konak Tünelleri projesi ile çakıştığı gerekçesiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulaştırma Bakanlığı'nca yapılması istenen 'Uçan Yol' projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Binali Yıldırım, şunları dile getirdi: "Sayın Kocaoğlu, 8 yıldır Uçan Yol'u yapacağını söylüyordu. Ancak, son zamanlarda ise 'Ben bu işten vazgeçtim bakanlık yapsın' diyor. Biz de o projeyi peşinen kabul etmiş değiliz. Ne dedik. İnceleyeceğiz, bakacağız, yapılması mümkünse gereğini yapacağız. Şimdi bu aşamadayız" dedi. Öte yandan İzmir Valisi Cahit Kıraç kentteki tarım, turizm, ekonomi, sağlık ve altyapı çalışmaları hakkında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a brifing verdi. Vali Kıraç, Ege Uygarlıklar Müzesi'nin bitilmesi gerektiğini kaydederek, konuyla ilgili destek istedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, değerlendirme toplantısı yaptıklarını belirterek, "Toplantının amacı hem 2011 yılı çalışmalarını gözden geçirip değerlendirilmesini yapmak hem de 2012 yılına yönelik önceliklerimizi, sorunlarımızı ve yapmamız gereken işler konusunda enine boyuna tartışıp bütçe imkanlarını hazırlamak" dedi.
 
Bakan Yazıcı'dan İzmir övgüsü

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası'nı (İTB) ziyaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı geçen yıl da İzmir'e gelerek incelemelerde bulunduğuna ancak bu yıl gerek odalar gerekse de sivil toplum örgütlerini kentin gelişimi ve değişimi konusunda daha istekli gördüğünü söyledi. EXPO adaylığı sürecinin İzmir için büyük kazanç olduğuna işaret eden Yazıcı, "Böylece İzmir karmaşık kentleşmesinden kurtulmuş olabilir. İzmirli fikir önderlerinin hükümet ile diyalog halinde olmaları iyi bir gelişme, diyalog sorunların çözümünde en büyük anahtardır" diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim