Turizmden aldığı payı artırmaya çalışan ve 'bir turizm kenti' haline gelmeyi hedefleyen İzmir'in yüzünü kruvaziyer turizmi güldürdü. 3 yıl gibi kısa bir sürede kruvaziyer turizminde sıfırdan zirveye çıkan İzmir'e bu yıl 16 Ocak-20 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 87 kruvaziyer seferiyle tam 164 bin turist geldi. Bu 164 bin turistin kente 25 milyon euronun üzerinde bir gelir bıraktığı hesaplanıyor. Gemilerle kente gelecek turist sayısının 2007'de yeni seferlerle en az 200 bin olması hedefleniyor.

Ekonomi canlandı
Kruvaziyer turizmi ile kente gelen turistlerin yarattığı hareketlilik İzmir esnafına yaradı. Gemilerle İzmir'e gelen turistler geminin limana yanaştığı günlerde Efes Meryemana'nın yanı sıra gün boyu Kemeraltı, Kadifekale ve tarihi Agora olmak üzere kentin tarihi ve turistik yerlerini gezdi, alışveriş yaptı. Turistler kentte bulundukları süre boyunca önemli miktarda harcama yaparak kent ekonomisinin hareketlenmesini sağladı. Kente bu yıl gemiyle gelen 164 bin turistin İzmir ekonomisine yaklaşık 25 milyon euroluk bir katkı sağladığı hesaplanıyor. Buna ilaveten gelen kruvaziyer gemilerinin İzmir Liman İşletmesi'ne bugüne kadar 1 milyon euro civarında bir hizmet bedeli ödemesi yaptığı belirtilirken, gelen turist ve gemilerin kent ekonomisine katkısının yılsonuna kadar 30 milyon euroyu bulacağı tahmin ediliyor.

Esnaf memnun
Esnaf ve sanatkarın kruvaziyer turizmin 3 yıl içindeki hızlı büyümesinden çok memnun olduğunu ifade eden İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Susam, turizm sezonunun sonuna gelindiği şu günlerde kentte yaşanan kruvaziyer hareketliliğinin kent esnafının yüzünü güldürdüğünü söyledi. Susam, "İzmir'de turizmin yaygınlaşmasında kruvaziyer gemiler önemli bir işlev üstlendi. Bu yıl başarılı çalışmalar oldu. Şimdi, kente gelen turistlerin daha uzun süre kalması için turizmle ilgili altyapı eksikliklerinin tamamlanması gerekiyor" dedi.
Bu amaçla İESOB'un, İzmir Rehberler Odası, Kemeraltı Esnaf ve Sanatkarlar Derneği, İzmir Büyükşehir ve Konak Belediyesi ile koordineli bir çalışma içinde olduğunu kaydeden Susam, "Meseleye turist gelip alışveriş yaptı, yapmadı diye değil, para bırakmasını sağlayacak organizasyonlar yapmayı başarmak olarak bakılmalı. Bu konuda gelecek yıl daha organize çalışmalar gerçekleştirilecek" diye konuştu.

Ayakbastıyı İZTO ödedi
Kruvaziyer turizmi ile kente gelen yolcuların ayakbastı ücretlerini İZTO olarak karşıladıklarını ve sadece bu yıl 400 bin YTL ayakbastı parası ödediklerini ifade eden İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da, "Amacımız turizme katkı. Kruvaziyerlerin ayağı İzmir'e alıştı. Buraya gelen kruvaziyer firmaları bizim referansımız oldu. Dolayısıyla bundan sonra daha hızlı ve kolay mesafe alacağız. Önümüzdeki yıl çok daha fazla gemi ve yolcu bekliyoruz" dedi. Yakın gelecekte körfezde kruvaziyer gemilerin yanaşmak için sıra bekleyeceğine inandıklarını vurgulayan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Tabii ki, amaç bu kruvaziyerlerin gelmesiyle İzmir'in ticari yaşamını hareketlendirmek. Bunu yapmak için de İTO olarak gemilere turistlerin yararlanması için elektronik bilgi ekranları koyduk. 7 dilde İzmir guide (rehber) kitapçıkları bastırdık. Şu anda gelen gemilerde gösterilmek üzere İzmir'in tanıtım filmini hazırlıyoruz. Bütün bunlar sayesinde gelecek günlerde daha fazla yolcunun gelmesi yanında daha fazla ticaret yapacağız."

İZTO'nun katkısı büyük
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) İzmir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Yavuz Onur ise, kruvaziyer sayesinde İzmir'in yeni bir turizm çeşidi kazandığına dikkat çekti. Onur, "Bu turizm çeşidinin kente kazandırılmasında İZTO'nun ayakbastı ücretlerini ödemesinin büyük katkısı oldu. Bu iş tuttu. Şimdi turistlerin kalış süresini artırmamız gerekiyor" dedi.

ABD'li zenginler de geliyor
Onur, ayrıca ABD'li zengin turistlerin tercih ettiği kruvaziyer firması Carnavale Corparation'un gelecek yıl 30 bin ABD'li turisti İzmir'e getireceğinin açıklandığını hatırlatarak, "Turist miktarı arttıkça kent ekonomisine yaptıkları katkı da artacaktır" dedi.

3 sene önce sıfırdı
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh da bundan 3 yıl önce İzmir Limanı'na hiçbir kruvaziyer geminin gelmediğini belirterek, "Önümüzdeki yıl gemilerle kente gelen turist sayısının rahatlıkla 200 bini bulacağını tahmin ediyoruz. 3 sene sonra ise İzmir'e, kruvaziyer turizmle 2 milyon turist gelecektir" dedi.

Dünyada kruvaziyer turizmi ile uğraşan 10 civarında şirket bulunduğunu, bunların birbirlerini yakından takip ettiklerini ifade eden Dologh, "Biri bir hatta başladığında diğerleri ben de gideyim demeye başlar. O nedenle şimdi sefer düzenleyen firmaları gören diğer firmalar da İzmir'i uğrak merkezi haline getireceklerdir. Şimdi yapılması gereken bu turistlerin kentte gecelemesini, daha uzun süre geçirmelerini sağlayacak organizasyonları hayata geçirmek olmalıdır" dedi.

Kent ekonomisine önemli katkı
MSC Musica'nın esnaftan turizm şirketlerine kadar büyüklü, küçüklü birçok İzmir firmasına ilave bir iş imkanı yarattığını belirten Arkas-MSC ortaklığıyla kurulan MSC Cruises Türkiye Genel Müdürü Necla Tuncel, "İzmir, MSC Musica ile 50 bin turisti ağarladı. Bir kruvaziyer turisti her gittiği limanda ortalama olarak 120 Euro para harcar. Bu ortalama bir rakam. Türkiye'de bu rakam daha büyük. Yolcu başına harcanan miktarı gözönüne alırsak ve bu yolcuların potansiyel yani mevcuta ilave turistler olduğunu düşünürsek, ekonomiye olan katkısı daha iyi ortaya çıkar" diye konuştu.

Rakamlarla İzmir'de kruvaziyer turizmi:
2003'te pazar payı: yüzde 0
2006'da pazar payı: yüzde 15
2006'da şu ana kadar yapılan sefer sayısı: 87
2006'da şu ana kadar gelen turist sayısı: 163 bin 997
2007'de gelecek yolcu sayısı hedefi: En az 200 bin

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim