Ortadoğu Karıştı, Kruvaziyer Gemileri Rotalarını İzmir'e Çevirdi

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yılın ilk 7 ayı sonunda İzmir'e 78 sefer ile 190 bin 028 kruvaziyer yolcusunun geldiğini belirterek, “Ortadoğu'daki olaylar nedeniyle MSC ve Costa İzmir'e 10 yeni sefer ekledi” dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 5 Ağustos itibariyle İzmir'e 78 kruvaziyer gemisinin geldiğini ve bunların 190 bin 28 yolcu getirdiğini söyledi. Demirtaş, geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise İzmir'e 98 geminin geldiğini belirterek, “Sefer sayısında kısmi bir azalma oldu. Bunun nedenleri bu yıl bazı gemilerinin gelmemesi, Türkiye'de 2-3 yılda bir liman değiştiren hatların İzmir'e gelmemesi ki bu normal bir süreç ve tüm Doğu Akdeniz'de kruvaziyer turizmde yaşanan düşüş” dedi. Buna karşılık P&O Aurora ve İzmir'e daha önce hiç gelmeyen Silversea firmasının Spirit ve Cloud gemileri ile İzmir'e 4 ek sefer koyduğunu belirten Demirtaş, “Ortadoğu'da yaşanan krizlerden dolayı MSC ve Costa firmaları da İzmir'e 10 yeni sefer koydu. Yani iptal edilen seferlere karşı yeni seferler de var” dedi.

GEMİLER BATI AKDENİZ'İ TERCİH EDİYOR

İzmir'in Türkiye kruvaziyer pazarından aldığı payı koruduğunu belirten Demirtaş, buna karşın Tüm Türkiye kruvaziyer pazarında bir düşüş olduğunu söyledi. Tüm Doğu Akdeniz'de yaşanan kruvaziyer turizmdeki düşüşün İzmir'i de etkilediğini belirten Demirtaş, “Bulunduğumuz bölgedeki istikrarsızlık nedeniyle şirketler güvenli liman olarak Batı Akdeniz'e yöneliyor. Ya da gemiler yeni pazar olan Çin'e kayıyor. Akdeniz Kruvaziyer Birliği'nin rakamlarına göre bölgesel olarak bakıldığında ise 2013 yılında 18 milyon yolcu Batı Akdeniz'i, 213 bin yolcu Kara Deniz'i, 5 milyon yolcu Adriyatik'i, 2.8 milyon yolcu Doğu Akdeniz'i ziyaret etmiş. Gemiler klasik Batı Akdeniz'de çakılı kalıyor. Kruvaziyerlerin gezdiği destinasyonlarda olmazsa olmaz bir konudur istikra. Ama tek bir limanda değil tüm limanlarda istikrar lazım. Destinasyon bir bütündür. Yani İzmir limanında hiçbir sorun olmayabilir ama diğer gemini uğradığı diğer limanlarda istikrar olması lazım. Birçok ülke ve limanda ortak çalışma, uygun siyasi ve ekonomik ortam gerekiyor. İzmir ve Türkiye şu anda gemiler için en istikrarlı limanlardan birisi. Bu yüzden geçmiş yıllardaki gibi Ortadoğu'da istikrarsızlık yaşanınca gemiler hemen İzmir'e kaydırılmaya başlandı. Yine de diğer bölgelerdeki karışıklıklar bize de olumsuz yansıyabiliyor. Doğu Akdeniz'e az yolcu gelince, ülkemize ve kentimize gelen yolcu sayısı da artmıyor. Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'daki bu karışıklık sona erince İzmir ve Türkiye'ye gelen gemi sayısı da artacaktır” diye konuştu.

YENİ LİMAN ŞART

İzmir olarak kruvaziyer turizmde Doğu Akdeniz'in en önemli oyuncularından birisi olduklarını belirten Demirtaş, “Artık belirli bir seviyenin altına asla düşmeyiz. Ama bizi hedefimiz 500 bin olan yolcu ortalamamızı önce 1 milyona sonra da 2 milyon yolcuya çıkartmak. Bunun için de bir an önce kentimizin yeni bir limana ihtiyacı var” dedi. İzmir'in yeni yapılacak kruvaziyer limanı ile büyük bir sıçrama yapacağını ve aynı zamanda homeport liman olma özelliğini de kazanacağını belirten Demirtaş, “Zorlu bölgesel şartlar ve ülkeler ile kentler arasındaki rekabetin arttığı dönemde kruvaziyer piyasasının parlayan yıldızı konumumuzu korumak için yeni liman olmazsa olmazımız” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim