Akdeniz'in gözbebeği, birbirinden güzel koylarla çevrili Kaş, modern marinasına kavuştu. Makyol ve Koç Holding ortaklığıyla iki ay önce açılan Kaş Marina, şimdiden dünyaca ünlü yelkenli ve motorbotlara ev sahipliği yapıyor.

Kaş, hayatın yavaş aktığı yerlerden biri... Her rengi barındıran denizi, el değmemiş koyları, adaları, yarımadaları, yasemin ve begonvil kokusuyla insanı sarhoş eden daracık sokakları ve güler yüzlü insanlarıyla ziyaretçisine başka bir dünyadaymış hissi veriyor. Ve tam karşısında yıllardır özlemle birbirlerine baktıkları Meis... Meis'in kelime anlamının 'göz' olduğunu biliyor muydunuz? Göz ve Kaş!

Antalya ve Dalaman havalimanlarının ortasında olduğu için gözlerden uzak kalan Kaş, bu yalnızlığının tadını çıkarıyor. 16 bin nüfuslu ilçede herkes doğuştan denizci, tekne kullanmayı, balık avlamayı, dalmayı bilmeyen yok neredeyse. Bu nedenle su sporlarının da merkezi durumda. Şehir merkezinin tam ortasındaki küçücük limanı tur tekneleri ve koylara yolcu taşıyan balıkçı motorlarıyla dolu... Tekneniz varsa ve bu doğal cenneti ziyaret edeyim deseniz bir koya demir atmanız gerekiyor, diğer ihtiyaçlarınızı karşılamanız mümkün değil. Bölgenin potansiyelini fark eden Makyol Grubu, doğal liman gibi olan yarımada bölgesindeki koya marina yapmak için kolları sıvamıştı birkaç yıl önce. Ancak marina hedeflenen tarihte açılamadı, Koç Holding'in, Setur'u ortak olunca işler de hızlandı. Ve Antalya'nın en büyük marinası haziran ayında hizmet vermeye başladı.

Denizde 472, karada 160 tekne kapasitesine sahip olan Kaş Marina, Kaş gibi sessiz ve gözalıcı. 2 ay olmasına karşın 100'ü aşkın tekneye hizmet vermeye başlayan marina, Makyol ve Setur ortaklığıyla işletiliyor. Marinanın Genel Müdürü ise yıllarca Setur'da yöneticilik yapmış olan Tuncay Özses. Özses, her iki şirketin de hizmet sektöründeki deneyimini buraya aktardığını, kendisinin de Antalya ve Finike'deki marinalarda çalışması nedeniyle bölgeyi çok yakından tanıdığını söylüyor.

İSTEYENE DENİZ UÇAĞI VE HELİKOPTER

Kaş'ın çok çeşitli özellikleri olduğu, bu nedenle de hem yerli hem de yabancı tekne sahiplerinin tercihlerinde ilk sıraya yerleşeceğini belirten Özses, 'İlk yılımız olmasına karşın ziyaretçi sayımızdan memnunuz, müşterilerimizin çoğunun da yabancı tekneler olması lokasyon olarak çok iyi bir karar verildiğini gösteriyor' diyor. Kaşlılar da bu yıl çok sayıda lüks yelkenli ve motorboat'un Kaş'ı ziyaret ettiğini söylüyor. Ben de birkaç günlük Kaş ziyaretimde dünyaca ünlü tekneleri Kaş koylarında süzülürken gördüm.

Kaş, özel araçla Antalya Havalimanı'na 2.5-3 saat Dalaman'a ise 2 saat uzaklıkta. Tekne sahiplerinin karayolunu kullanmadan Kaş'a gelmek istemeleri durumunda havayolu hizmeti verdiklerini belirten Özses, 'Marinada bulunan helipad sayesinde müşterilerimizi istedikleri havalimanından Setair'in deniz uçağı ve helikopteriyle marinaya transfer edebiliyoruz' diyor.

HALKIN BULUŞMA NOKTASI OLACAK

Marinada şu anda butik otel, yat klüp, yüzme havuzu ve çeşitli mağazalar bulunuyor. Ancak gelecek yıl dışarıdan da misafir kabul edecek olan popüler mekanlar da açılacak. Özses, 'Görüşmelerimiz sürüyor, bir restoran ve bar hizmete girecek, ayrıca büyük bir market de açılacak' diyor. Marinada 7 yüzer iskele bulunuyor; mega yatlar da dahil olmak üzere her boyda teknenin yanaşması için elverişli su derinliği ve bağlanma imkanlarına sahip. Ayrıca 24 saat palamar, 24 saat güvenlik, tonoz, elektrik, su, telefon, TV, internet, duş-wc, çamaşırhane, yangına müdahale, 100 ton gezici vinç, 40 ton taşıyıcı, tüm teknik servisler, atık alım, yakıt istasyonu, kiralık depolar, otopark, seyahat acentesi, oto kiralama hizmetleri mevcut.

ÖĞRENCİLERE DENİZİ ANLATIYOR

Açıldıktan hemen sonra Mavi Bayrak alarak çevreye verdiği önemi gösteren Kaş Marina, Tuncay Özses'in de kişisel ilgisi nedeniyle farklı etkinlikler de düzenliyor. Profesyonel dalgıçlar tarafından su altı temizliğini yaptırdıklarını söyleyen Özses, 'Kamyon lastiğinden şişeye, tuvaletten masaya, kamyonlarca atık çıkardık. Şu anda deniz tertemiz, kullandığımız her malzeme birkaç kat pahalı olmasına karşın çevreyle dost ürünler kullanıyoruz' diyor. Öte yandan bölgedeki ilköğretim öğrencilerini marinaya davet ederek çevre eğitimleri veriliyor ve marinayı gezdiriyorlar. Özses, 'Deniztemiz-Turmepa ile okullara giderek Sınırsız Mavi adlı eğitimleri veriyoruz' diyor.

Editör: TE Bilişim