Kapalıçarşı'yı kruvaziyer gemileri ayakta tuttu
 
Özellikle son dönemde yeni açılan alışveriş merkezleriyle rekabette zorlanan tarihi Kapalıçarşı ’yı kruvaziyer gemilerle gelen turistler ayakta tutuyor.

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Hasan Fırat , son yıllarda birbiri ardına açılan alışveriş merkezlerinin de etkisiyle Kapalıçarşı ’nın ve esnafın sıkıntılı günler geçirdiğini anımsattı.

KONGRELERİN KATKISI

Kapalıçarşı ’yı ziyaret eden turist sayısında ise geçen yıllara göre önemli oranda artış yaşandığını bildiren Fırat , özellikle bu yıl İstanbul ’a gelen büyük kruvaziyer gemileri sayesinde çarşının hareketli günler geçirdiğini kaydetti. Tur operatörleriyle gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda seyahat gemileriyle İstanbul ’a gelen turistlerin büyük bir bölümü gezi programlarına Kapalıçarşı ’yı da ekleyince çarşının günlük ziyaretçi sayısının bu yıl 500 binin altında düşmediğini belirten Fırat , ‘’Çarşıyı ziyaret eden insanlar bu yıl kalabalıktan omuz omuza yürümek zorunda kaldı. Aynı zamanda kongreler de ziyaretçi sayımızın artmasında son derece etkili oldu’’ dedi.

YERLİ ZİYARETÇİ SAYISI AZALDI

Kapalıçarşı ’nın geçtiğimiz yıllarda tur operatörleriyle yaşadığı sorunların bu yıl gerçekleştirilen girişimler sayesinde yavaş yavaş aşılmaya başlandığını da ifade eden Fırat , ‘’hanutçuluk’’ sorununun ise polisin desteğiyle çözüldüğünü kaydetti. Fırat , bu yıl çarşıyı İspanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden, Uzakdoğu ve ABD ’den turistlerin ziyaret ettiğini belirterek, ‘’Ancak yerli ziyaretçimiz azaldı. Çünkü her gün yeni bir alışveriş merkezi açılıyor. Ulaşım da ciddi anlamda sıkıntı oluşturuyor’’ dedi. Hasan Fırat , Kapalıçarşı ’nın ziyaretçilerinin sadece yüzde 20’sinin yerli olduğunu bildirdi.

Bugün
 

Editör: TE Bilişim