Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ikili görüşme sonrası yaptıkları açıklamalarda yaz aylarında Türkiye ile Yunanistan arasında karşılıklı feribot seferlerinin başlayabileceğinin sinyallerini verdiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine gerçekleşen ziyaret kapsamında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İzmir-Selanik hattında gemi seferlerinin yaz aylarında başlaması gerektiğini söyledi.

Çipras önce Beştepe'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile bir araya geldi. Çipras ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. 

Basına kapalı gerçekleşen kabul, 2 saat 15 dakika sürdü. Heyetler arası görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

DENİZ SEFERLERİ GÜNDEME GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada İzmir ve Selanik arasında yolcu ve yük taşıma imkanı sağlayacak deniz seferlerinin başlatılması konusunun gündeme geldiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Yunanistan'la ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmeyi arzu ediyoruz. İkili ilişkilerimizde zaman zaman arzu edilmeyen bazı durumlar hasıl olsa da bunları telafi imkanını bulduk. Ticari ve ekonomide geldiğimiz nokta hedeflediğimizin çok çok altında. Bugün 3,5 milyar Avro düzeyinde tutuyoruz. Ki bu aramızda arzu edilen bir seviye değil. İzmir ve Selanik arasında yolcu ve yük taşıma imkanı sağlayacak deniz seferlerinin başlatılması, İstanbul ve Selanik arasında hızlı demir yolu hattı kurulması ve İpsala gümrük kapısında ikinci köprünün tamamlanmasına dair konuları görüştük.”

FERİBOT SEFERLERİ YAZIN BAŞLAYACAK

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da Türkiye ile yaz aylarında gemi seferlerinin yapılmasında mutabık kaldıklarını söyleyerek Türkiye ile bazı enerji projelerinde işbirliği yaptıklarını kaydederken bu işbirliğini Türk Akım'da daha da ileri götürebileceklerini vurguladı.

Çipras, “Enerji konusunda ilişkilerimizde köprü rolü oynamasını söyledim. Bazı enerji projelerinde işbirliği yapıyoruz, bu işbirliğini Türk Akım'da daha da ileri götürebiliriz. Halklarımızın hayat standartlarını yükseltmek için neler yapabiliriz. Yaz aylarında gemi seferlerinin yapılmasında mutabık kaldık. İki ülke arasındaki iş adamlarının işbirliğinin artması sağlanacaktır” dedi.

Editör: TE Bilişim