İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İtalya'nın İzmir Konsolosu Igor Di Bernardini'yi ziyaret etti. İZTO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Di Bernardini, ziyarette yaptığı konuşmada, İZTO ile İtalya Konsolosluğu arasındaki iyi ilişkileri ve işbirliğini sürdürmek için çalışacağını belirtti. Kruvaziyer turizmiyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini vurgulayan Di Bernardini, ticaret ve yatırım alanında artış olması için çalışacağını bildirdi.

Vize konusundaki şikayetleri değerlendirerek, çözümü için çalışacaklarına işaret eden Di Bernardini, göreve yeni başlayan İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante'nin de İzmir'i ziyaret etmek istediğini kaydetti. Di Bernardini'ye yeni görevinde başarılar dileyen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş ise İtalya ile kruvaziyer turizmi başta olmak üzere çok iyi ilişkileri bulunduğunu, daha fazla ticaret yapmak ve İzmir'de daha fazla İtalyan yatırımcı görmek istediklerini bildirdi.

İzmir ile İtalya ilişkilerinde başta gelen konunun kruvaziyer turizmi olduğunu, kente kruvaziyer yoluyla en çok turist getiren şirketlerin başında İtalyan Costa Grubu ile MSC'nin geldiğini hatırlatan Demirtaş, şunları kaydetti: ''Sıfır noktasında başladığımız kruvaziyer turizmde eski Konsolos Simon Carta ve İtalyan Costa Crociere CEO'su Pier Luigi Foschi'nin de büyük destekleriyle 400 bin turist noktasına geldik. Büyük potansiyelimiz var daha çok gemi ağırlayabiliriz, ama liman kapasitesi yeterli değil. Bu nedenle Üçkuyular'da bir kruvaziyer limanı kurmak için çalışma başlattık. Hatta Costa ile konsorsiyum sözleşmesi de imzaladık ama bazı itirazlar oldu.

Şimdi Alsancak Limanı'nın yolcu limanı bölümünün modern bir kruvaziyer limanı haline getirilmesi için çalışma başlatıldı. Bu yıl içinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarılmasını bekliyoruz. Yine Costa ile hareket edeceğiz. Başka firmalar da ihaleye girebilir. Bizim hedefimiz 5 geminin yanaşabileceği yeni bir liman ile İzmir'i homeport haline getirmek. İtalya'da bugün pek çok kruvaziyer gemisi kızakta, inşaa ediliyor. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde denize indirilecek. Bu gemilere yeni yollar, yeni rotalar lazım. Bunun için de en uygun yer İzmir.''

Editör: TE Bilişim