İki yat limanı ihaleye çıkıyor

330 tekne kapasiteli Yenifoça Yat Limanı 3 Temmuz, 230 tekne kapasiteli Karaburun Yat Limanı ise, 7 Temmuz 2007'de satılacak


Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları Limanlar Havameydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü, İzmir'in şirin sahil ilçeleri Karaburun ve Yenifoça yat limanlarını ihaleye çıkarıyor. 330 tekne kapasiteli Yenifoça Yat Limanı 3 Temmuz, 230 tekne kapasiteli Karaburun Yat Limanı ise, 7 Temmuz 2007'de ihale edilecek. DLH Genel Müdürlüğü, yap-işlet-devret modeliyle hayata geçecek her iki limanın yapım süresini 2.5 yıl, işletme süresini ise 34.5 yıl olarak belirledi. İhaleyi kazanan firma, limanın beton gövde, iskele gibi altyapı ve yatçıların konaklaması için gereken restoran, kafeterya, tamirhane gibi yaklaşık 10 milyon YTL'lik üst yapı inşaatlarını 2.5 yılda bitirecek. Aynı firma limanı 34.5 yıl da işletme hakkına sahip olacak. Ancak Ulaştırma Bölge Müdürü Ömer Tekin, "Kim 34.5 yılın altındaki en kısa işletme süresini teklif ederse ihaleyi o kazanır" dedi.

Kapalı teklif

Ulaştırma Bakanlığı, 22 Temmuz'daki genel seçimlere rağmen yatırımları yavaşlatmazken Karaburun ve Yenifoça yat limanlarının ihalesi, kapalı teklif usülüyle gerçekleşecek. Limanlara talip lan firmalar, yapacakları yatırımla ilgili projeyi ve teklif ettikleri işletme süresini yazarak şartname zarfı içinde DLH Genel Müdürlüğü'ne teslim edecek. Zarfların İhale Komisyonu tarafından yaklaşık 2 hafta boyunca inceleneceğini belirten Ulaştırma Bölge Müdürü Ömer Tekin, "İhalelerin Ağustos başında belli olacağını tahmin ediyoruz. Umarız yatırımlara talip çıkar ve kısa sürede liman inşaatları başlar" diye konuştu.

Neler yapılacak?

Yenifoça Yat Limanı Kordon Caddesi Mezarlık önü mevkiine yapılacak. 330 yat kapasiteli limanın ana dalgakıranı 492 metre olurken tali dalgakıranı 135 metre olacak. 500 metrelik rıhtıma sahip olacak limana 330 metrelik de iskele inşa edilecek. Liman sayesinde 38 bin metrekarelik su alanı korunacak.
Karaburun Yat Limanı ise 230 tekne kapasiteli olarak planlandı ve iskele mevkiinde yapılacak. Ana dalgakıranı 425 metre uzunluğundaki limanın tali dalgakıranı 60 metre olacak. 584 metrelik rıhtıma sahip olacak liman, 320 metrelik bir iskeleye sahip olacak. Liman sayesinde 45 bin metrekarelik su alanı korunacak.

Çeşme ve Sığacık yer teslimi aşamasında

İzmir'in alt yapı ve gövde inşaatı Ulaştırma Bakanlığı'nca yapılıp üst yapı ve işletme ihaleleri özel sektöre verilen 400'er tekne kapasiteli iki yat limanı Çeşme ve Sığacık da önümüzdeki günlerde yeni sahiplerine teslim edilmesi bekleniyor. Çeşme Yat Limanı'nın geçtiğimiz aylarda yapılan ihalesini dünya liman devlerinden Camper&Nicholson ile İçtaş A.Ş konsorsiyumu kazanmıştı. Çeşme Yat Limanı'nın Camper&Nicholson ve İçtaş A.Ş'ye yer teslimi önümüzdeki günlerde yapılacak. Seferihisar'ın Sığacık Mahallesi'nde bulunan Sığacık Yat Limanı'nın ihalesini de Kolin İnşaat kazandı. Sığacık Yat Limanı da, önümüzdeki günlerde Kolin İnşaat'a teslim edilmesi bekleniyor. Her iki firma limanlara yaklaşık 10 milyon YTL'lik yatırım yapacak. 

Haber: İLKER ÇOBAN(HABER MERKEZİ)-YENİ ASIR GAZETESİ
 
 

Editör: TE Bilişim