Günlüğü 15 bin euroya kiralanan yatlarda sıra var
 
 
Yüzen sarayı andıran lüks yatlar, bu yıl da yerli ve yabancı jet sosyetinin gözdesi.

Jakuziden uydu televizyonuna, jetski'den özel aşçıya kadar her türlü konforu içinde barındıran, adeta yüzen sarayı andıran lüks yatlar, bu yıl da yerli ve yabancı jet sosyetinin gözdesi.

Günlük kiralama bedelinin 3 bin eurodan 15 bin euroları bulduğu yüzen sarayların bir çoğunda bu fiyatlara yemek ve diğer ekstralar da dahil değil. Öte yandan, kriz nedeniyle yazın ilk günlerine yarı yarıya müşteri kaybıyla başlayan yat sahiplerinin yüzü, kiralama sezonunun ağustos ayında canlanması ile birlikte güldü.

Lüks yatlar, dudak uçuklatan fiyatlarına rağmen Akdeniz ve Ege Denizi'ni doldurdu. Şu anda 50'ye yakın lüks yatın Türk denizlerinde dolaştığı belirtiliyor. Zengin turistler en çok 30-45 metre arasında uzunluğa sahip ve 6 kabinli mega yatlarla tatile çıkıyor. En son Suudi Prensi Bandar Bin Sultan Bin Abdulaziz Al Saud'un eşi ile birlikte görüntülenmesiyle gündeme gelen lüks yatları daha çok petrol zengini Arap ve Rus milyarderler tercih ediyor.

Müşterilerinin isimleri sır gibi saklandığı yatlarda yok yok. Dil bilen mürettabatın tercih edildiği yatlarda, özel aşçıdan servis elemanına kadar her türlü konfor bulunuyor.

Bu teknelerde su sporlarından, teknik donanıma kadar her türlü hizmetin yer aldığını anlatan Torun Yatçılık Genel Müdürü Barış Torun, tatil için yatların tercih edilmesinin nedeninin hem bu yüksek konfor hem de gizlilik olduğunu belirtiyor. Artan talebin Türk yat hizmetlerinin ve pazarlamasının dünya standartlarına ulaştığının da bir göstergesi olduğunu vurgulayan Torun, yapım bedeli milyon euroları bulan bu yatlarda 12 kişinin rahatça tatil yapabileceğini ifade ediyor.
 
Kriz ağustosta aşıldı

Tekne Türk Denizcilik şirketinin Genel Müdürü Kaptan Erdoğan Şahin ise, kriz nedeniyle yazın ilk günlerini yarı yarıya müşteri kaybıyla karşıladıklarını, lüks yatlarda kiralama sezonunun ağustos ayı ile tekrar canlandığını belirtiyor. Şahin, "Geçen yıl daha haziran ayından ekim ayı programı yapılmıştı. Bu yıl sezon geç açıldı. Ama özellikle bu ay büyük bir ilgi var. Ekim ayında ise şimdilik program boş görünüyor" diyor.

En çok tercih edilen yatlar hakkında da bilgi veren Şahin, VIP müşterilerinin özellikle 30-45 metre arasında ve 6 kabinli tekneleri tercih ettiğini dile getiriyor. Şahin, her türlü hizmetin yer aldığı bu yatlar içinde en revaçta olanların isimlerini şöyle sıralıyor: "Capedien, Prenses Karia 2, Süheyla Sultan, Baron, Papa Joe, Queen Of Karya."
 
BAZI SÜPER YATLARIN ÖZELLİKLERİ
 
ANABELLA: 5 milyon euro değerindeki tekne, 41 metre uzunluğunda ve 9 metre genişliğinde. 5 lüks kamarası, her oda ve salonda kliması bulunuyor. Jakuzili süper lüks ahşap guletin günlük fiyatı 15 bin euro. Tekne özellikle Arap şeyhleri ve petrol zengini Ruslar tarafından tercih ediliyor.
 
QUEEN OF KARYA: 35 metre uzunlukta olan Queen Of Karya, 5 kabinli. 10 kişinin rahatça tatil yapabileceği yat, klima dahil her türlü konfora sahip. 6 bin euro günlük bedele sahip olan yatın yapım yılı ise 2005. Bu sezonu tam dolu geçiren yatlardan.
 
SÜHEYLA SULTAN: Tuzla'da yaklaşık 12 milyon dolar harcanarak yapılan Türk bayraklı Süheyla Sultan yatı, 40 metre boyunda, 6.5 metre eninde. 6 süit kamarasında 14 kişi kalabiliyor.
 
Papa Joe: Su spoarları için her türlü olanağın yer aldığı yat 2007 yılı yapımı. 34 metre uzunluğundaki yatta 6 kabin yer alıyor. Kamara ve salonda DVD oynatıcılı 42 plasma uydu TV, 360 derece dönebilen TV seti, Bose iç ve dış mekân kablosuz müzik sistemi bulunuyor.
 
Sistership: 15 Ağustos itibariyle kiralanabilecek olan Sistership yatının uzunluğu 35 metre. Günlük fiyatı 12 bin euro olan yatta, iki VIP, iki double, iki de küçük olmak üzere 6 kabin bulunuyor. Yatta, her kabinde banyo ve teknik domanım var. Jet ski, water ski, jakuzinin bulunduğu yat 2008 yapımı.
 

Editör: TE Bilişim