Göcek koylarında yat sınırlaması      

 
MUĞLA'da mavi yolculuğun en önemli ayaklarından Göcek ve Dalaman koylarına getirilen bir dizi yasak, 1 Ağustos tarihi itibariyle yürürlüğe giriyor. Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK), hazırladığı 26 maddelik yönetmelik ile esasları belirledi. Kurum Başkan Vekili Ahmet Özyanık “Göcek ve Dalaman koyları dünyanın çok daha önemseyeceği bir yer haline gelecek” dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Fethiye Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin biyolojik çeşitlilik ve çevre değerlerinin korunması, kirliliğinin önlenmesi amacıyla Fethiye, Göcek ve Dalaman koylarının koruma ve kullanma usul ve esaslarını belirledi. 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek uygulama esaslarına göre, koylar ile koylara girecek teknelere bir dizi yasak ve şart getiriliyor.

Kurum Başkan Vekili Ahmet Özyanık, koruma ve kullanma usul ve esaslarına uyulup uyulmadığının denetim yetki ve koordinasyonunun Muğla Valiliği'nce sağlanacağını belirterek, “Koruma kullanma esaslarına uyulup uyulmadığının denetimi, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürlüğü, Göcek Liman Başkanlığı, Muğla İl Çevre Orman Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Muğla Valiliği'nin gerekli göreceği, diğer ilgili kurumların temsilcilerinden oluşan komisyon marifetiyle gerçekleştirilecek” dedi.

Liman başkanlıklarının geçici düzenleme kararları da çıkartabileceğini belirten Özyanık “Bu arada Limanlar Kanunu gereği, koy ve körfezler içerisine getirilen yasaklamalara Liman Başkanlığının, seyir, can, mal ve çevre emniyetini korumak amacıyla ihtiyaç halinde geçici düzenleme getirme hakkı var. Liman başkanlığı tarafından kalıcı bir düzenleme yapılmak istenmesi halinde kurumumuzun uygun görüşünü alması gerekiyor. Bu koruma ve kullanma usul ve esaslarına uyulmadığı takdirde ise 2872 sayılı Kanunun 21, 22'nci maddeleri ve diğer mevzuatta yer alan idari ve cezai hükümlere göre işlem yapılacaktır” diye konuştu.

YASAKLAR VE UYGULAMA ŞARTLARI

ÖÇÇK tarafından hazırlanan yönetmelikte yer alan maddeler şöyle:
- Göcek Körfezi ile Göcek Dalaman Koylarında kirlenme ve bozulmanın önlenmesi, sınırlandırılması, giderilmesi ve çevrenin iyileştirilmesi için yapılan harcamalar kirleten veya bozulmaya neden olan tarafından karşılanır.
- Atık sular için depolama tankı olmayan gemiler giremez.
- Koylara giren gemiler bağlama noktalarına (Yat limanı, iskele, mapa vs.) bağlamak zorundadır.
- Gemilerde Gürültü Kirliliği Yönetmeliğine aykırı olarak müzik yayını yapılması yasaktır.
- Gemilerde, konaklama yerlerinde ve kapalı koy içlerinde güvertede açıkta yemek pişirilmesi yasaktır.
- Göcek körfezine gelecek gemiler, balast suyu değişimlerini Ege denizine girmeden önce tamamlamış olmak zorundadırlar.
- Koylara gelen gemiler, pis sularını ve yağlı atıklarını, sintine suları ve kirli balast suyu ile çöplerini Göcek Körfezindeki ortak atık alım tesisine veya atık alım gemisine vermek zorundadır. Hiçbir şekilde denize deşarj yapılamaz.
- Gemiler, atık su denetimi maksadıyla Muğla İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce başlatılan çipli kart uygulamasına uygun olarak çipli kartı bulundurmak, her türlü atık tesliminde işleterek; denetimler sırasında görevlilere de ibraz etmek zorundadır.
- Su Ürünleri Kanunu gereğince yayınlanan amatör ve ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğlere uyulması zorunludur.
- Kentsel ve arkeolojik SİT alanlarında kalan Hamam Koyu, Tersane Adası, Domuz Adası, Bedri Rahmi Koylarında dalış yapmak yasaklanmıştır.
- Hamam Koyu II. Derece Arkeolojik SİT alanı olması nedeniyle her türlü gemiye kapalıdır.
- Yassıca Adaları günübirlik gezi teknesi türü gemilere kapalıdır. Bu tür gemiler adanın batısına bakan kısımlarda mapa (sabit halka) ve şamandıra bulunan yerleri bağlama yeri olarak kullanılabilir. Günübirlik gezi teknesi dışındaki gemilerin girişi serbest ve konaklamalarını ise ancak gece yapabileceklerdir.
- Ticari gemiler Göcek Körfezine 08.00 - 23.00 saatleri arasında giremez. Göcek ve Dalaman koylarına ise hiçbir şekilde giremez.
- Boşaltma amacıyla gelen gemiler ve su araçları sıralarını, sadece Göcek Adasında bulunan ve ticari gemiler için tahsis edilmiş noktada alarga yaparak bekleyebilirler.
- Göcek ve Dalaman Koylarında, kıyı tesislerinin iskele ve rıhtımları ile mapalar ve şamandıralar haricinde gemi ve su araçlarının bağlı bulunması; Liman Başkanlığı'nın belirlediği ve bu Koruma Kullanma Esasları kapsamında belirlenen demirleme sahaları haricinde gemi ve su araçlarının demirlemesi yasaktır.
- Göcek Körfezi ve Göcek Dalaman koylarında deniz çayırlarının korunması amacıyla Göcek Körfezi (Göcek Adası kuzeyi dahil), Yassıca adaları iç denizi ve çevresi ile Yassıca adaları batısı (dış liman), Zeytinadası, Tersane Adası, Kurşunlu Koyu, Sıralıbük Koyu, Sarsala Koyunun bazı bölümlerine demirleme yapılamaz, gemiler sadece mevcut iskele, rıhtım, mapa ve şamandıralara bağlanabilirler.
- Göcek Dalaman koylarında bağlanma yeri sayısı kadar gemi bulunabilir.
- Göcek Dalaman koylarında gemileri ağaçlara bağlamak yasaktır. Gemiler; sadece var olduğu yerlerde iskele, rıhtım, mapalara ve şamandıralara bağlanır.
- Göcek Dalaman Koylarında günübirlik gezi teknesi türündeki gemiler, 10.00 -20.00 saatleri arasında yat mola noktaları ile haritada belirlenen Göcek Körfezi, Göcek Adası güneyi, Zeytinli Adası ve Domuz Adası, Yassıca Adası batı kısmı, Sarsala, Taşyaka, Boynuzbükü, Atbükü, Günlüklü, Kargılı, Kille koylarına girebilirler. Günübirlik gezi teknelerinin bu saatler arasında kıyı tesislerinin bulunduğu koylar ile bu maddede sayılan koyların haricindeki Göcek Dalaman Koylarına girmesi yasaktır.
- Katı atıkların, yat mola noktaları, Kille Koyu ve Sarsala Koyu'nda yerleştirilen konteynerlere bırakılması zorunludur. Bu noktalar dışında katı atıklar hiçbir koya bırakılmaz.
- Göcek Dalaman Koylarında mapalara bağlanan gemiler en fazla 11 gün süre ile bağlı kalabilirler. Sınırlı gün sonunda bağlandığı mapayı terk etmek zorundadırlar.
- Göcek Körfezi ve Göcek Dalaman Koyları içerisinde pilotaj hizmeti alan gemiler hariç bir gemi veya su aracı ile en fazla 6 deniz mili sürat yapılabilir.
- Göcek Körfezi ve Göcek Dalaman Koyları içerisinde seyir, can, mal ve çevre emniyeti gerekleri ve atık alım faaliyetleri haricinde gemiden gemiye petrol ve diğer zararlı maddelerin transferini yapmak kesinlikle yasaklanmıştır.
- Sicile kayıtlı olma zorunluluğu olmayan ve sicile, yat (özel, ticari ve diğer), gezinti (tenezzüh) gemisi, sandal, palamar botu, amatör balıkçı teknesi, atık toplama gemisi, görev/devriye gemisi, yangın söndürme gemisi, dalgıç gemisi, kılavuz botu, arama kurtarma gemisi, batık çıkarma gemisi, yüzer atık alım tesisi, bilimsel araştırma/inceleme gemisi olarak kayıtlı olanlar haricindeki gemi ve su araçlarının acil durumlar haricinde giriş ve çıkışları yasaktır. 

Editör: TE Bilişim