GAP turizmine "Las Vegas ve Disneyland" önerisi  

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, GAP bölgesinin turizm cazibe merkezi haline gelmesi için “bölgede Las Vegas benzeri kumarhane, su kayağı merkezleri ve çocukların eğleneceği Disneyland” gibi merkezler kurulmasını önerdi.

Bayındır, yaptığı açıklamada, Anadolu'da ve GAP bölgesinde çok fazla konaklama tesisi bulunmadığını, bölgenin turizmde atak yapabilmesi için ilk önce konaklama tesislerinin çoğalması gerektiğini söyledi.

Bayındır, “Güneydoğu büyük bir bölge, her yanına en az 4 yıldızlı, 100 odalı ve içinde her türlü imkanı olan otel gerek. 15-20 tane otel lazım. Burada 2-3 milyar dolar gibi konaklama yatırımı yapmak lazım” dedi.

Konaklama tesislerinin çoğalmasının yeterli olmayacağını ifade eden Bayındır, GAP'ın turizmde cazibe merkezi olabilmesi için ABD'nin eğlence ve kumarhane mekanları ile ünlü Las Vegas benzeri özel bir bölge yaratmak gerektiğini belirtti.

SADECE ÇAĞIRMAK YETMEZ

GAP'ı harakete geçirmeye çaşlıştığımız bir dönemde bölgenin cazibe merkezi haline gelmesi gerekliliğini vurgulayan Bayındır, insanları sadece çağırmakla bölgeyi ziyaretlerinin sağlanamayağını söyledi.

Bayındır hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Örneğin kumarhaneler İsrail ve bazı Arap ülkelerinde bu konuya meraklı kişileri bölgeye çekebilir. Çünkü çevremizde bulunan ülkelerde de bu tip olanaklar bulunmuyor" dedi.

Terörün yaygın olarak görüldüğü Tunceli için de önerilerini sorduğumuz Bayındır, Van'ın kumarhane turizmi için daha elverişli olduğunu söylerken, Tunceli'nin Disneyland projesi için değerlendirilebileceği açıklamasını yaptı.

“TERÖR İMAJINI SİLMEK İÇİN, CAZİBE MERKEZLERİ YARATMALI”

Anadolu Ajansına da konuşan TUROB Başkanı Bayındır, şunları kaydetti:

“Yeni Teşvik Yasası'nda bu bölge en yüksek teşviği alan bölge olarak açıklandı. Bütün bunların yanında bir cazibe merkezi haline gelmesi için burada bir Las Vegas gibi bir eğlence merkezi kurulmalı... Orada, Türkiye'nin her yerinde müsaade edilmeyen özel bir bölge yaratmak lazım.

Van Gölü kıyısında bir bölgeyi kapatarak Las Vegas gibi bir iki tane tematik kumarhane ve showların yapılabildiği birkaç tane salon, ayrıca su kayağı merkezi, Disneyland gibi çocukların eğlenebileceği bir merkez kurulmalı. Böyle birtakım cazip şeyleri bir yere toplarsak, insanlarda (burayı gidip bir görelim) imajı doğacaktır. Bu da turizmde hareket başlatacaktır. O bölgelere gitmek için insanların terör yüzünden hala büyük çekinceleri var. Dolayısıyla bu imajı silmek için orada başka cazibe merkezleri yaratmak lazım.”

“TEŞVİK YASASI DOĞRU BİR HAREKET”

Yeni Teşvik Yasası'nda Türkiye'nin 4 bölgeye ayrıldığını, Güneydoğu ve Doğu'ya en büyük teşviklerin verildiğini, turizm sektörünün de teşvik kapsamında yer aldığını hatırlatan Bayındır, “Yatırımcılara, özellikle yatırımın eksik olduğu yerlerde birtakım fırsatlar tanımak doğru bir hareket. İnşallah yatırımlar biraz da Güneydoğu ve Doğu'ya kayacak” dedi.

Bayındır, bölgede huzurun yerleşmesinin ve iş imkanı sağlanmasının, terör olaylarını da büyük ölçüde önleyeceğini söyledi.

Güneydoğu'nun kültür turizmi, inanç turizmi, sağlık turizmi, eko-turizm ve spora kadar birçok çeşitliliğe ve zenginliğe sahip olduğunu vurgulayan Bayındır, “Yatırımlar yapılırsa, bu çalışmalar (demokratik açılım) yapılırsa orası da Türkiye için önemli bir turizm bölgesi haline gelir” diye konuştu.

Timur Bayındır, Türkiye'de 2009 yılı sonunda turizm gelirlerinde yüzde 10-20 düşüş beklediklerini, 2010 yılının ikinci yarısından sonra düzelmenin başlamasını beklediklerini sözlerine ekledi. (aa)

 

Editör: TE Bilişim