İTO’dan kruvaziyer müjdesi

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, mayıs ayı meclis toplantısında İzmir’de kruvaziyerdeki düşüşe dikkat çekti. Demirtaş, “Kruvaziyerdeki düşüşü önlemek ve tekrar yükselişe geçirmek için 3 yıl aradan sonra İTO olarak bu yılsonuna kadar 1 dolarlık ayakbastı parasını tekrar ödeyeceğiz” dedi.

İzmir Ticaret Odası (İTO)mayıs ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis gündeminde söz alan Başkan Demirtaş, son günlerde İngiltere, Belçika, Amerika gibi ülkeler Türkiye’ye veya ülkemizin belirli bölümlerine gidilmemesi yönünde çağrı yaptığını belirterek, “Yaşananların İzmir’e yakışmıyor. Bu çağrılar ülkemize gelmek isteyen yabancı turistlerin kararlarında da etkili oluyor” dedi.
Bu gelişmeler üzerine İTO Meclis toplantısında oy birliği ile yılsonuna kadar 1 dolarlık ayakbastı parasının ödenmesine izin çıktı. Üyelere alınan bu karardan ötürü teşekkür eden Başkan Demirtaş, “Biz durmadık ve Gümrük Ticaret Bakanımız da ülkemizde yaşanan bu durağanlık neticesinde sadece 2016 yılında İzmir Alsancak Limanı’na gelen gemilerin kişi başı ayakbastı ücretlerini Odamız Meclis onayı alınarak ödenmesine izin verdi. Böylece hem Odamız hem de Bakanlıktan çifte onay alındı. Bu onaylar İzmir için bir hareket getirebilir de getirmeyebilir de. Ama biz keşke demek istemediğimiz için bunu yapıyoruz” şeklinde konuştu. Başbakan Binali Yıldırım’ın yurt dışından turist getiren uçaklara ödenen 6 bin dolarlık teşviğin gemilere de verilmesini isteyen Demirtaş, “O zaman belki de belki gemilerin rotasını tekrar İzmir’e döndürebiliriz” diye konuştu.
“İLK DEFA BİZ DİLE GETİRDİK”
Demirtaş, sözlerine daha sonra İzmir milletvekili Binali Yıldırım’ın Başbakan olması ile ilgili memnuniyetlerini dile getirerek devam etti. Gazetelerde yayımlanan ilan hakkında konuşan Demirtaş, “Artık yepyeni bir hükümetimiz ve Başbakanımız var. Binali Yıldırım’ın İzmir milletvekili olması bizim için ayrı bir gurur vesilesi.  Biliyorsunuz Binali Yıldırım’ın İzmir milletvekili olmasını ilk defa biz dile getirmiştik. Yaptırımcı ve yatırımcı bir Bakan istiyoruz demiştik. O zaman bu isteğimiz karşılık buldu ve Binali Yıldırım İzmir Milletvekili oldu. Tebrik için bir gazete ilanı hazırladık. Çok kişi hatta İzmirliler dahi onun neler yaptığını bilmiyor. O nedenle detaylı bir ilan oldu” dedi.
“İHRACAT DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR”
Küresel piyasalar hakkında konuşan Demirtaş, dış ticarette Rusya’nın açıkladığı ithalat yasağına değinerek, “Küresel riskleri iyi analiz etmek gerekiyor. Rusya’da ilk çeyrek bütçe açığı da yaklaşık 18 milyar dolar olarak gerçekleşti.  O nedenle Rusya her gün yeni bir ithalat yasağı açıklıyor. Geçtiğimiz günlerde, Türkiye’den ‘marul almayı’  bile yasakladılar. Dünya ihracatı 2015 yılında 2014’e göre yüzde 11 oranında düştü. 2016 yılında da maalesef düşmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“KAMU YATIRIMI ALAMIYORUZ”
Demirtaş, İzmir’in ödediği vergiye karşılık kamu yatırımı alamadığının altını çizerek, “İzmir ekonomisinde son zamanlarda çarpıcı bir değişim yok. Turizm ve özellikle kruvaziyer turizmde hiç hak etmediğimiz günler yaşıyoruz. Topladığımız vergi kadar, kamu yatırımı alamıyoruz. 2015 yılında 48,3 milyar TL vergi tahsil etmemize rağmen, sadece 1,6 milyar TL kamu yatırımı aldık. Dış ticaret, eğitim, havacılık-uzay, plastik-kimya ve enerji sektörü gibi daha birçok sektörde uluslararası arenada rekabet ediyoruz. Şayet İzmir daha fazla özel ve kamu yatırımı alırsa İzmir’in potansiyelini daha fazla açığa çıkarabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle İzmir iş dünyası olarak hükümetten dev projelerin gerçekleştirilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“KRUVAZİYER TURİZMİ DURDU”
Demirtaş,  turizm ve turizm ile beslenen tüm yan sektörlerin desteklenmesi için iç turizm kampanyası yapılması gerekliliğinin altını çizerek, “İç turizm kampanyası için İZTAV ile birlikte bir çalışma yapıyoruz. Kruvaziyer turizmi tamamen durdu. Biz durmadık, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’den  izin aldık. Ülkemizde yaşanan bu durağanlık neticesinde sadece 2016 yılında İzmir Alsancak Limanı’na gelen gemilerin kişi başı ayakbastı ücretlerini Odamız Meclis onayı alınarak ödenmesine izin verdi.  Bu İzmir için bir hareket getirebilir de getirmeyebilir de. Ama biz keşke demek istemiyoruz. Başbakanımız, uçak teşviklerini gemilere de verirse belki gemilerin rotasını değiştirebiliriz” şeklinde konuştu.
“BİZ BU ODAYA AİDAT ÖDÜYORUZ”
Ekrem Demirtaş’ın konuşmasının ardından 48. Sigorta Komitesi Üyesi ve İTO Meclis Üyesi Hüseyin Saygılı, Demirtaş’a isyan etti.  Sigorta meslek grubunda yaşanan zor günler ve Sigortacılık Haftası nedeniyle İTO Hizmet Binası’nda kokteyl düzenlenmesi için talepte bulunduğunu ancak Demirtaş,  tarafından reddedildiğini söyleyerek Binali Yıldırım ilanı üzerinden gönderme yaptı. Hüseyin Saygılı, “Zor zamandan geçiyoruz odadan talep ettik bir kokteyl yapıyoruz dedik. Sigortacılar zor dönemden geçiyor. Kepenk kapatmak zorunda kalıyoruz. Bir kokteyl talep ettik, meslek arkadaşlarımıza moral olsun istedik. Maalesef reddedildi. Siyahla beyaz farkını birinin siyahlığından diğerinin beyazlığından anlarız. Hepimiz farklı fikirlerde olabiliriz ama bu mecliste farklı renkleriz.  Birbirimize omuz verebiliriz. Biz buraya aidat ödüyoruz. Neden aldığım her karar reddediliyor? Size destek verdiğim için bunu yapıyorsanız benim size puanım sıfır. Biz aidat ödüyoruz. Bunu bize yapamazsınız.  Mesleğimiz zor durumda.  Siz bize 10 bin TL’lik tutarı çok gördünüz.  Tüm meclis üyelerinin aynı düşünmesi sakıncalıdır. Farklı sesler bizim zenginliğimiz olmalıdır. Ama burada farklı seslere izin verilmiyor. İTO Başkanı burada yanlı davranmaktadır.  Keşke bu talebimizi karşılasaydınız da ben de size teşekkür etseydim” diye konuştu.
“İLANA NE KADAR VERİLDİ?”
Saygılı, Ekrem Demirtaş’ın bugün ulusal gazetelere verdiği tam sayfa ilan üzerinden kokteyl izninin verilmemesine tepki gösterdi. Demirtaş’a ilan için harcanan bedeli soran Saygılı, “Başkanımız bu ilanı gösterdi. Hangi gazetelere bu ilanı verdiniz, bunun bütçesi ne kadar? Bu ilan için benim meslek komitemden esirgenen paranın kaç katı harcandı? Odamız yönetmeliğinde bu parayı verecek yetkiniz var mı?” dedi.
“LAİKLİK İLE İLGİLİ İLAN VERMEYİ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?”
Binali Yıldırım’ın başbakan olması ile ilgili verilen ilanın siyasi olduğunu söyleyen Saygılı, “TBMM Meclis Başkanı İsmail Kahraman laiklik yeni Anayasa’da olmamalıdır dedi. Laiklik ile ilgili bu açıklamalarda böyle bir ilan vermeyi hiç düşündünüz mü?” diye konuştu.
TALEP REDDEDİLMEDİ
Konuşmaların ardından yanıt vermek üzere Ekrem Demirtaş tekrar kürsüye çıktı.  Demirtaş saygılı tarafından yapılan sigorta komitesi kokteyli ile ilgili başvuru dilekçesini mecliste okudu.  Yazılı olan talepte oda binası içinde kokteyl düzenlenmesi, belli bir süreyi aşan üyelere plaket verilmesi, müzik dinletisinin gerçekleştirilmesi gibi talepleri sıralayan Demirtaş, komiteye konuyu konuşmak üzere geri dönüş yaptıklarını; talebi reddetmediklerini söyledi.
“İFADELERE KIRILDIM”
Saygılı’nın ilan ile ilgili sorusuna yanıt vermeyen Demirtaş, “Geçen meclis toplantısında aynı noktaya geldik. Ben de kırıldım Saygılı’ya. Geçen mecliste de söyledim Allah size uzun ömür versin, 60 yıl burada meclis üyesi olun.  76 komite var. Her komitenin hakkı bu. 12 Mayıs tarihinde meslek komitesinde ret yok. Bu konu komite başkanına iletildi. Biz kokteyl odası değiliz. Ama bir vesile ile böyle bir toplantı varsa katkı koymaktan çekinmeyiz. Daha önce sigorta toplantısında etkinlik düzenlendi,  akşam yemeği düzenlendi ödedik. Ödeme gücümüz vardır. Böyle bir şey yapmanıza karşı değilim. Biz sizi detayı konuşmak için beklerken burada bu ifadeleri kullanmanıza ben kırıldım.  Biz hiçbir komitemizden gelen teklifi reddeden bir yönetim değiliz. Kabul etmiyorsak komiteyi çağırıp konuşuruz, tartışırız” dedi.
“İLAN KONUSUNA GİRMİYORUM”
Saygılı’nın ilan bedeli hakkında sorusunu tekrarlamasının ardından Meclis Başkanı Akdurak’ın siyasi tartışmaya izin vermeyeceğini hatırlatan Demirtaş,  “İlan konusuna girmeyeceğim. Sorularınızı yanıtlayacağım” dedi.
İTO’NUN YENİ HÜKÜMETTEN BEKLENTİLERİ
1- İşsizlik oranlarının azaltılması için vergi yükü ve sigorta pirim oranlarının düşürülmesi
2- Kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele yapılması
3- Yeni pazarlara gitmek için teşviklerin arttırılması
4- Enflasyonu azdırmadan iç talebin canlandırılması,
5- Teşvik sistemindeki adaletsizliğin giderilmesi ve sektörel teşvik sistemine geçilmesi,
6- Ar-ge ve inovasyona yönelik ürünlerin desteklenmesi
7- Turizmde tanıtıma ağırlık verilmesi
8- İzmir’e tanıtım fonundan kaynak aktarılması
9- Yurtdışından turist getiren uçaklara verilen 6 bin dolarlık teşviğin kruvaziyerlere de verilmesi
10- Sağlık turizmi başta olmak üzere turizmin çeşitlendirilmesi
11- Kalkınma ajanslarında kamu ağırlığının kaldırılması
12- Vergi borçlarının yeniden yapılandırılması
13- Vergisini zamanında ödeyenlere prim verilmesi
14- Kentsel dönüşüme hız verilmesi ve dönüşümde odamızın da yer alması
Editör: TE Bilişim