Dev limanda işbirliği teklifi

Türkiye’de dev cruise gemilerinin yanaşacağı dev liman sorunu olduğunu öne süren Royal Carribean Türkiye İletişim ve Pazarlama Direktörü Cihangir Canıyılmaz, “Yenikapı-Zeytinburnu’na yeni bir liman inşa edilmesi durumunda ‘ara liman’ değil, yeniden ‘ana liman’ haline dönüşürüz. Bu limanda her türlü işbirliğine hazırız” dedi.

DÜNYANIN en büyük kruvaziyer (turistik büyük gemi) şirketlerinden Royal Carribean Yenikapı-Zeytinburnu’na inşa edilecek bir limanda her türlü işbirliğine hazır olduğunu açıkladı. Cruise alanında Türkiye’nin tek eksiğinin ‘liman’ olduğunu söyleyen Royal Carribean Türkiye İletişim ve Pazarlama Direktörü Cihangir Canıyılmaz “2017 de 40 gemimizin 39’u Kuşadası’na 1’i Marmaris’e yanaşacak. İstanbul’da bu sene yokuz. İstanbul devasa gemilere birçok kez ‘ana liman’ olarak ev sahipliği yaptı. Fakat şimdilerde gemiler Pire’den kalkmaya başladı. Liman sorunu çözüme kavuşur ve terör olayları azalırsa ‘ara liman’ değil, yeniden ‘ana liman’ haline dönüşürüz” dedi.

Royal Carribean ve THY’nin davetlisi olarak gittiğimiz ABD’de THY ile ortak düzenledikleri basın toplantısında konuşan Canıyılmaz şunları söyledi: “Bu yıl pek çok büyük cruise gemisi Türkiye’yi rotadan çıkardı. Biz Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz. Bu yüzden Türkiye’den çıkmadık ve çıkmayacağız. Royal Caribbean, Türkiye pazarına turist getirmeye devam edecek. İstanbul’da iyi cruise limanının olması durumunda Türkiye’ye gelecek cruise yolcusu sayısı da katlanacaktır. Şu an Galataport için süren inşaat da gemilerin gelmesini frenliyor. Zaten oraya iki gemi ancak yanaşabiliyordu. İstanbul’da Yenikapı-Zeytinburnu hattında bizim gibi cruise devlerinin liman talebi var. Royal Caribbean ve diğer cruise şirketleri bu yatırımın, işletme projesinin içine girebilir. Önemli olan limanın yapılması.” Türkiye’ye 2015’te cruise yoluyla 1.9 milyon turistin geldiğini belirten Canıyılmaz, gelen her gemide yaklaşık 3 bin ila 6 bin arasında turistin bulunduğunu söyledi ve ekledi:

YOLCU BAŞI 135 DOLAR

“Bu gemiler geldikleri her şehre günlük kişi başı 135 dolar bırakıyor. Bu da toplamda ciddi bir rakam tutuyor. Boğaz’daki akıntıdan dolayı Yenikapı önemli alternatif. Çünkü İstanbul aynı zamanda Karadeniz’e açılan önemli bir kapı. İstanbul’da sıkıntı yaşamaya başlayınca rota azalarak da olsa Kuşadası’na kaydı. Dışarıdaysa Yunanistan’a kaptırıyoruz” dedi. THY ise Türkiye’den cruise seferleri için ABD’ye kampanya ile taşınan yolculardan dolayı Royal Carribbean ile işbirliği yapmaktan çok memnun. THY’nin Miami Müdürü Celal Baykal, ABD’deki Miami hattı 25 Ekim 2015’te başladığına dikkat çekti ve, “Miami, en hızlı çıkış yapan hattımız oldu. Aradan geçen bir yıllık sürede yüzde 75 dolulukla uçtuk. Miami’ye 150 bin kişiyi taşıdık” dedi.

Editör: TE Bilişim