Dev Cruise gemileri, 5 yıldızlı turizm tesisleriyle yarışıyor

Milyon dolarlar harcanarak yapılan Cruiz gemileri, son dönemde yüzen tatil tesisleri haline geldi. 5 yıldızlı tesiste bulunan bütün özelliklere sahip bu gemiler, yaklaşık 3 bin civarında müşteri ağırlıyor.

Cruise gemisi olarak tabir edilen yolcu gemilerine son yıllarda sahabet ilgi gittikçe artıyor. Eskiden sadece ulaşım aracı olarak kabul edilen bu gemiler günümüzde yüzer tatil tesisine dönüşürken, cruiz gemileri sayıları da gün geçtikçe artıyor. Eski ve küçük cruise gemileri ise yavaş yavaş sektörü terk ediyor. Bunların yerine de daha büyük, içlerinde atriumların, eğlence mekanları, tiyatroları, alışveriş merkezleri bulunan, 350 ila 550 milyon dolar maliyetli Mega Cruise gemileri alıyor.

2004 yılında dünyada takriben 13 milyon kişi Cruise gemileri ile tatile çıkarken son 10 senede bu artış her yıl için ortalama yüzde 8.2'lik büyüme şeklinde kayıtlara geçti. Sadece Akdeniz'de 2005 yılında 118 Cruise yolcu gemisinin hizmet gördüğünü hatırlatan Deniz, Liman ve Turizm İşletmecisi ve ANTMARİN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akıncıoğlu, Cruise gemilerinin son senelerde ki doluluk oranlarını ise yüzde 94 olarak açıkladı. Cruise tatiline çıkanların sayısında hızlı bir atış yaşandığını kaydeden Akıncıoğlu, büyümedeki etkin nedenleri, "İşletme ve yatırım maliyetlerini düşürme, kötü hava koşullarından etkilenmeme ve lüks bir otelde bulunan her türlü konfor ve imkanı, ihtişamlı bir şekilde müşterilerine sunabilme." şeklinde özetliyor.

Akıncıoğlu, artık Cruise gemileri müşteri bulmak için birbirleri ile rekabet etmediğini anlatıyor. Yolcu kapasiteleri 3000 kişilere kadar çıkan Cruise gemilerinin, "Home Port" denilen haftalık sefer programlarının başlangıç ve bitiş limanlarına ihtiyaç duyduğunu aktaran Hasan Akıncıoğlu, Antalya'ya önümüzdeki 2–3 yıl içinde Mega Cruiz gemisi gelmeyeceğini söylüyor. Cruiz gemilerinin Home Port olarak destinasyon yapmış turistik tesisleri tercih ettiğine de işaret eden Akıncıoğlu, yeni nesil Mega Cruise gemilerinin teknik ve hizmet yeterliliği olmayan Antalya limanına uğrak yapmalarının mümkün olmayacağını savundu. Akıncıoğlu, limanın kısa vadede Cruiz gemilerini kabul edebilmesi için yatırıma, bunun içinde özelleştirilmeye ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Kaynak: ZAMAN Gazetesi, Fatih Yılmaz /Antalya

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim