Denizden 1,2 milyon yolcu hedefleniyor

ANTALYA'DAKİ denizcilik sektörü, yapılması planlanan kruvaziyer limanların tamamlanması halinde, 2028 yılında, Avrupa'dan Antalya'ya kruvaziyer gemilerle 1,2 milyon zengin Avrupalı turist ve 600 milyon avro döviz geliri elde etmeyi bekliyor.

İstanbul, Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz (İMEAK) Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da denizcilik sektörünün gelişimini sağlamak amacıyla araştırma yaptıklarını ve bunu rapor haline getirerek denizcilik sektöründeki hedeflerini ortaya koyduklarını söyledi.

Antalya kıyılarının 20 yıllık planlamasının yapılması gerektiğini anlatan Erol, bu nedenle Antalya ve Alanya kruvaziyer limanları dışında Kaş, Demre, Finike ve Kemer'de kruvaziyer limanların kurulması gerektiğini bildirdi. Antalya ve Alanya kruvaziyer limanlarının her yıl Türkiye'ye gelen kruvaziyerlerdeki payının yüzde 13 olduğunu vurgulayan Erol, şunları kaydetti:

''Antalya Körfezi dışındaki batı kıyılarında Finike, Demre, Kaş ve Kemer kruvaziyer limanları, bölge ve ülkemiz için ihtiyaçtır. Türkiye'ye gelen kruvaziyer gemi sayısı her geçen yıl artıyor. Eğer, bu kruvaziyer limanları gerçekleşirse, önümüzdeki 5'er yıllık plan sonucunda 2013'te 225 bin yolcu ve 112,5 milyon avro, 2018'de 600 bin yolcu, 300 milyon Avro, 2023'de 900 bin yolcu, 450 milyon Avro, 2028'de ise 1.2 milyon yolcu 600 milyon Avro döviz geliri hedeflenmektedir.''

MARİNALARIN KAPASİTELERİ

Türkiye'nin kalkınmasında en önemli sektörlerin başında denizciliğin gelmesi gerektiğini anlatan Erol, Türkiye'deki marinaların toplam kapasitesinin 13 bin 86 olduğunu ve Akdeniz çanağındaki marinacılık hizmetlerindeki payın da yüzde 3 seviyesinde kaldığını bildirdi.

Turizmin başkenti Antalya'da denize sadece kum ve güneş olarak bakıldığını, bu bakış açısından kurtulunması gerektiğini ifade eden Erol, denizcilik sektöründe özellikle marina ve kruvaziyer liman yatırımlarına önem verilmesini istedi.

Antalya tarihi Kaleiçi, Çelebi Marina, Kemer Türkiz, Finike Setur, Kaş ve Kalkan yat limanlarının bin 440, yatırım aşamasında olan Gazipaşa, Alanya, Kaş (Bucak) marinaların bin 347, onaylanma aşamasında bulunan Karaöz Marinası, Kemer Genişleme Projesi, Lara Marinası, Manavgat Marinası, Manavgat Çekek Yeri'nin 3 bin 583, düşünce aşamasında olan Kalkan, Demre, Finike Gelişme Projesi, Çamyuva Yat Limanı, Konyaaltı Yat limanı, Acısu, Aksu Çayı Marina Köyü, Beşgöz (Acısu) Deresi Marinası, Acısu Çayı Marina Köyü ve Manavgat Marina Köyü'nün de toplam 6 bin 150 yat bağlama kapasitesi olacağını vurgulayan Erol, bunun çok yetersiz olduğuna dikkati çekti.

Erol, şöyle devam etti:

''Bu marinaların yat bağlama kapasiteleri Avrupa ülkelerine göre oldukça düşük. Akdeniz'de 700 bin yat seyahat ediyor. Ancak, Akdeniz ülkelerinde marinaların yat bağlama kapasitesi ise 400 bin civarında. Türkiye'de ise farklı kapasitede 38'in üzerinde marina var. Bu marinaların toplam bağlama kapasitesi ise 13 bin. Türkiye, bugün turizm gelirlerinin yüzde 15'inin deniz turizminden elde edildiği tahmin edilmektedir. Türkiye'nin, Akdeniz çanağında seyahat eden 700 bin yatlık pastadan daha fazla pay alması için denizcilik sektöründeki marina yatırımlarına hız vermelidir.'' 

YAT YATIRIMCISI ZORLUKLARLA KARŞILAŞIYOR

Türkiye'de marina yapımının zor olduğunu, bunun için 9 bakanlıktan onay alındığını söyleyen Erol, belediyelerden de izin alındığını kaydetti. Erol, şöyle konuştu:
''Marinaların yatırım süreci normal prosedür izlenirse 3-4 yıl sürmektedir ve inşaat 2 yıl içinde tamamlanabilmektedir. Bu nedenle marina yapımı için bürokratik işlemler ez aza indirilmeli. Antalya kıyıları, yatırımcılar açısından çok cazip. Antalya kıyıları için deniz turizmi tesisleri master planı bir an önce hazırlanmalı. Onaylanmış yatırım sahaları için yatırımcılar davet edilmeli. Projeler için gerekli onayların master plan onayı andından alınması yatırımların en az 3 yıl önce gerçekleşmesini sağlayacaktır.'' (aa)

 

Editör: TE Bilişim