İkinci derece doğal sit olan bölgeye yapılacak yat limanının imar planı, Özel Çevre Koruma Başkanlığı tarafından onaylandı.  Liman, 750 yat kapasitesine sahip olacak. Ayrıca bu proje ile deniz otobüsü de hayata geçecek.

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı (ÖÇKK) Ahmet Özyanık, Dalaman’a yapımı planlanan yat limanı imar planının onaylandığını bildirdi. Özyanık, uzun süredir gündemde olan Dalaman Yat Limanı İmar Planı’nın onaylanmasının önemine işaret ederek, ”Onayladığımız bu proje ile yat limanının yanı sıra deniz otobüsü de hayata geçecek. Yat limanı 750 yat kapasitesine sahip olacak. Akdeniz’deki en önemli yat limanlarından birisi olacak” dedi. Projenin doğa dostu yönüne de değinen Özyanık, ”Bölgedeki kaplumbağa ve diğer canlıların korunmasına yönelik önlemlerde alınacak. Denizden kaplumbağaların çıkma ihtimali olan noktalarda yapay kaplumbağa üreme alanları oluşturulacak. Plan, uzun süren yazışmalar sonrasında onaylandı. Bölge ikinci derece doğal SİT alanı” diye konuştu.                 

MUĞLA’NIN 7 BİN YAT KAPASİTESİ VAR

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Ören beldesi ile Datça ve Dalaman ilçelerine yapılacak yeni marinalarla birlikte Muğla’daki marina sayısının 16′ya çıkacağı bildirildi. 15 yıldır gündemde olan Dalaman Yat Limanı’nın bölgedeki 1. derece olan SİT alanının, 2. dereceye dönüştürülmesi ve Tabiat Varlıkları Kurulu’nun da projeye olumlu bakması ile bugünkü noktaya gelindiği ve Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak olan marinanın 23.5 yıl kiralama süresi olduğu öğrenildi.  Muğla’nın önemli turizm merkezleri yaklaşık 7 bin yat bağlama kapasitesine sahip. Yeni marinanın yapılması ile Muğla’daki marinaların yat bağlama kapasitesi artacak. Türkiye’nin en büyük yat limanlarından 13′ü Muğla’nın Marmaris, Datça, Bodrum ve Fethiye ilçelerinde bulunuyor.       

Milas-Ören, Datça ve Dalaman’a yapılması planlanan yeni 3 marinayla birlikte Türkiye’nin 26 bin olan yat bağlama kapasitesinin artırılması planlanıyor. Yeni yapılacak 3 marinayla birlikte Türkiye’deki marina sayısı ise 39′a yükselecek. Denizcilik sektörü temsilcileri 26 bin yat ve tekne bulunan Türkiye’de, tekne bağlama kapasitesinin 50 bine çıkarılmasını istiyor.

Editör: TE Bilişim