Günlerdir medyanın gündeminden düşmeyen 100 milyon dolarlık Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı yeni sahiplerini bekliyor. 1984 yılında Ankara merkezli Erg İnşaat'ın sahibi Müfit Erbilgin tarafından 3 buçuk milyar liraya satın alınan yalı, İnşaat Mühendisi Murat Yenigün tarafından 15 yılda 50 milyon dolar harcanarak restore edildi. 2 bin 800 metrekareye inşa edilen yalıda kapalı yüzme havuzu, Türk hamamı, sauna bulunuyor. Tavanları ise altın varakla süslü.
100 milyon dolarlık yalı Türk alıcıları korkutuyor
Türkiye'nin en pahalı konutu olan 100 milyon dolarlık Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı'na yabancılar talip. Türkler ise maliye soruşturmasından korktuğu için fazla ilgi göstermiyor.
İstanbul Boğazı'ndaki yalılar çok sık olmasa da el değiştirir ve her el değiştirdiğinde de günlerce konuşulur. Geçtiğimiz ay Erol Aksoy'un yalısı satılmış ve medyada büyük yer almıştı. Şimdi ise satışa çıkan öyle bir yalı var ki Boğaz'ın bütün görkemli yalılarını gölgede bırakıyor. Sözünü ettiğimiz yalı, Yeniköy'deki Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı. Satış fiyatı ise tam 100 milyon dolar. Erg İnşaat'ın sahibi Müfit Erbilgin'e ait olan yalı 100 milyon dolardan satışa çıkınca, bir anda gündemin üst sırasına oturdu. Son Osmanlı olarak tanınan Ertuğrul Osman bile geçen hafta eşiyle birlikte Amerika'dan gelip babasına ait yalıyı gezdi. Yalının bu kadar dikkat çekmesi, sadece Boğaz'ın en pahalı yalısı olmasından değil, aynı zamanda Türkiye'de "en yüksek fiyata sahip konut" olma özelliğinden kaynaklanıyor. Peki bu yalı neden bu kadar pahalı, özelliği nedir, içi nasıldır? Yeni sahibinin kim olacağı merakla beklenen Şehzade Burhanettin Yalısı'na girdik ve 15 yıl boyunca restorasyonuyla uğraşan İnşaat Mühendisi Murat Yenigün'den hikayesini dinledik. İşte 100 milyon dolarlık yalı... 1880'lerde yaptırılan Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı'nın ilk sahibi dönemin ünlü sarraflarından Varki Vartaks. Vartaks ölünce 1887'de yalıyı Teşkilat-ı Umumiye Nazırı Ahmet Münir Paşa almış. 1911'de ise 2. Abdülhamit yalıyı alıp oğlu Şehzade Burhanettin'e vermiş. Şehzade Burhanettin Efendi, 1923'te İstanbul'u terk etmeden önce yalıyı Mısırlı Ahmet İhsan Bey'e satmış. Şehzade'nin yalısı satmasında Atatürk etkili olmuş. Yalının resterosyonunu yapan Murat Yenigün'ün anlattığına göre Atatürk, 2. Abdülhamit'i sevmemesine rağmen oğlu Burhanettin Efendi ile yakın arkadaşmış. Cumhuriyetin kurulma aşamasında Osmanlı Hanedanı'na ellerindeki malları satmaları için altı ay süre tanınmış. Bu süre içinde Burhanettin Bey yalıyı satamayınca Atatürk'e gitmiş ve biraz daha zaman istemiş. Atatürk ona altı ay daha süre tanımış. Ve Burhanettin Efendi, 1923'te Mısırlı Ahmet İhsan Bey'e yalıyı satıp sonra da babasıyla birlikte İstanbul'u terk etmiş. 1946'da Ahmet İhsan Bey ölünce yalı çocuklarına kalmış. Çocukları yalıyı 1980'li yıllarda Bahis Siteleri kaderine terk etmiş.
SAKIP SABANCI AVİZESİNİ ALDI
Yalıyı 1984 yılında Erg İnşaat'ın sahibi Müfit Erbilgin satın almış. Önce yalıya Sakıp Sabancı talip olmuş. Ama varislerini bulamamış ve vazgeçmiş. Tarihi eserlere çok meraklı olan Müfit Erbilgin yıkılmaya yüz tutmuş yalıyı görünce alıp restore etmek istemiş. Varislerini bulması için avukatını görevlendirmiş. Avukatı Mısırlı Ahmet İhsan Bey'in çocuklarını aramaya başlamış. Avukat, Ahmet İhsan Bey'in Paris ve Mısır'da yaşayan altı kızını bulup onlardan tek tek vekaletname alarak satışı gerçekleştirmiş. Müfit Erbilgin, 1984 yılında yalı ve bir zamanlar yalının bahçesi olan ama şu anda yolun öbür tarafından kalan dört dönümlük arazi ve üzerindeki binaları 3 milyar 500 milyon liraya satın almış. Müfit Erbilgin, üniversiteden sınıf arkadaşı olan Mimar Murat Yenigün'e yalıyı restore etmesi için teslim etmiş. Murat Yenigün yaklaşık 15 yıl uğraştıktan sonra 1999 yılında yalıyı bitirmiş. Murat Yenigün'e yalıyı satın aldıklarında ne halde olduğunu sorduk; "Yalı çok kötü durumdaydı. İçindeki merdivenler yıkılmış, çatıda çökmeler olmuş, ahşaplar çürümüştü. İçinde bir aile yaşıyordu. Yalının sahipleri yalıya göz kulak olmaları için bu aileye izin vermiş. Kira ödemiyorlarmış. Birkaç odaya yalının eşyaları toplanıp kapıları kilitlenmiş. Biz satın alınca varislerden biriyle odaları açtık ve oradaki eşyaların da bazılarını satın aldık. Eşyalar satılırken rahmetli Sakıp Sabancı da geldi ve merdiven boşluğunda asılı olan avizeyi istedi, 200 milyon liraya satın aldı. Biz de yemek takımı, yemek odası takımı, sandalye takımı, dresuar ve birkaç küçük parçayı aldık."
OSMAN ERTUĞRUL DUYGULANDI
Yalı şu anda eşyalı durumda. 1999 yılından beri Erbilgin Ailesi yalıyı kullanıyor. Ankara'da yaşayan aile İstanbul'a geldiğinde burada kalıyor, misafirlerini de burada ağırlıyor. Bu yüzden sehpaları ve duvarları Müfit Erbilgin ve ailesine ait fotoğraflar süslüyor. Artvinli olan aile yalıyla gurur duyuyor. O yüzden de sık sık burada bir araya geliyor. Yalının geçtiğimiz haftaki misafiri de çok özeldi; son Osmanlı olarak tanınan Şehzade Burhanettin Efendi'nin oğlu Osman Ertuğrul... Eşiyle birlikte Türkiye'ye gelen Ertuğrul, yalıya girdiği anda çok duygulanmış ve gözleri dolmuş. 12 yaşına kadar yaşadığı yalıda yaşadıklarını hatırlamış. "Babam ve dedemle birlikte Dolmabahçe Sarayı'ndan kayıkla gelirdik buraya. Havuzun oldu yerde inerdik. İstanbul'un işgali zamanında buraya İngiliz subaylar geldi ve talan ettiler. Bütün altın ve gümüş eşyaları, mücevherleri aldılar." Ertuğrul, yalının yeni halini de çok beğenmiş ve "Keşke imkanım olsa da yalıyı ben alsam" demiş. Gelelim yalının satılması ve astronomik fiyatına... Murat Yenigün, "Müfit Erbilgin buraya çok para harcadı. Ona yaklaşık 60 milyon dolara maloldu. Son zamanlarda işleri de istediği gibi gitmiyor. Çünkü baraj, termik santral ve endüstriyel tesisler yapıyorlar. Yani devlete iş yapıyorlar ama devlet yatırımları durduğu için de şu anda yeterince iş yok. Bu yüzden satmak istiyorlar. Bir başka sebep de Anıtlar Kurulu. Şimdiye kadar Anıtlar Kurulu bizi çok uğraştırdı. Onlarla uğraşmaktan bıktığımız için satalım dedik" diyor. Yenigün fiyatını da şöyle değerlendiriyor: "Biz buraya 60 milyon dolar harcadık. Ayrıca Boğaz'ın en büyük yalısı ve tarihi önemi var." Arap Şeyhi almak istiyor

Türkiye'nin şimdiye kadar en yüksek fiyatla el değiştirecek konutu olan Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı'na talip olanlar genellikle yabancılar. İki aydır satışta olan yalıya şimdiye kadar bir Arap şeyhi, iki yabancı şirket ve bir de yabancı banka talip oldu. Hatta yalıyı inceleyip Ankara'da Müfit Erbilgin ile görüştüler. Şimdiye kadar Türkler'den ciddi olarak alıcı çıkmamış. Birkaç Türk yalıya bakmış ama sahibiyle görüşmemiş bile. Yalıyı büyük ihtimalle yabancıların satın alacağını belirten Murat Yenigün, "Türkler almaya korkuyor. Çünkü maliyeciler hemen peşine düşüp, 'Nereden buldun?' diye soracaklardır. Boğaz'a çok meraklı olan Araplar'dan büyük ilgi var. Şimdiye kadar bir Arap şeyhi geldi ama önümüzdeki günlerde başka Arap müşteriler de yalıyı incelemeye gelecek" diyor.

Şerif Ercan/SABAH

Editör: TE Bilişim