Bodrum'da yapımına altı ay önce başlanan, 19 milyon dolara mal olacak gemi yanaşma iskelesi inşaatına hız verildi.

Çalışmalar günün 24 saati devam ederken iskelenin karadaki tesisleriyle birlikte önümüzdeki turizm sezonuna hazır olacağı ve Bodrum'a deniz yolu ile gelen, ancak karaya çıkamayan 200 bin turistin, ilçeye döviz yağdıracağı belirtildi. Muğla Valisi Temel Koçaklar, iskeleye övgü yağdırdı, “İskelelerin yapımını ve faaliyetlerini yakından takip ediyorum. Türk mühendisi ve Türk işçisinin emeğini ve ortaya çıkan eserini gördükçe gurur duyuyorum” dedi.

Temeli 23 Ağustos 2005'te Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından atılan, yapımı Çağdaş İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, ERS İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve SETUR tarafından sürdürülen, işletmesini SETUR'un üstleneceği Bodrum Gemi Yanaşma İskelesi ve Sosyal Tesisleri'nde inşaatın hızla sürmesi turizmci ve esnafı heyecanlandırdı. 14 bin metrekarelik kıyı şeridine dolgu yapılarak uluslararası nitelikte ve kalitede inşa edilen tesisin Bodrum'un 40 yıllık hayali olduğunu belirten CHP'li Belediye Başkanı Mazlum Ağan, 40 yılda her hükümet tarafından defalarca gündeme getirilen iskelenin bir türlü hayata geçirilemediğini söyledi.

Ağan, “Hükümete bu konuyla ilgili yaptığı çalışmalar ve duyarlılığı için teşekkür ediyoruz. Belediye olarak tesise giden Atatürk Caddesi üzerindeki genişletme ve ıslah çalışmalarına şimdiden başladık. Milas- Bodrum Havalimanı'ndan sonra Bodrum'a büyük bir artı sağlayacak iskele sayesinde denizden gelecek zengin turist hem Bodrum esnafını sevindirecek, hem de turizmin kalitesini artıracak. Haftada yaklaşık 8 yolcu gemisinin geldiği Bodrum'da yaşlı turistlerin birçoğu bot ve sandallarla karaya çıkmakta güçlük çekiyordu, Bodrum'u gemiden seyredip para bırakmadan gidiyordu. Şimdi seyretmeyip gezecekler” dedi.

Akdeniz ve Ege çanağında Türkiye'nin yeterli marinalar ve yolcu iskeleleri olmaması nedeniyle deniz turizminden hak ettiği payı alamadığını belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Başkanı Başaran Ulusoy “Devletin cebinden beş kuruş para çıkmadan yapılacak bu dev projeler ülkeye büyük döviz kazandıracak. Deniz turizminden kazandığımız döviz bu sayede ikiye katlanacak. Hükümetin turizm sektörü adına yaptığı hızlı ve atak çalışmalar övgüye değer” diye konuştu.

Muğla Valisi Temel Koçaklar da inşası hızla devam eden iskeleleri övdü. Koçaklar, yapımı bir süre önce tamamlanarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Güllük Yükleme İskelesi'nin hem turizme nefes aldırdığını hem de ihracat patlaması yaşatacağını belirtti. Koçaklar, “İlimizin turistik bölgelerinde yapılan biri ihracat diğeri turizm açısından önem taşıyan iki iskeleyi yakından takip ediyorum. Bodrum'da iskelenin bir an önce faaliyete geçmesi için 24 saat çalışmalarını sürdüren Türk mühendisi ve Türk işçisinin emeğini ve eserini gördükçe gurur duyuyorum. İskeleler hizmete girdiğinde hem turist hem de ihracat patlaması yaşanacak, bölgenin gelir kaynakları üçe, dörde katlanacak, esnaf ve turizmci geçtiğimiz yıllara oranla daha iyi kazanacak” dedi.

İSKELENİN ÖZELLİKLERİ

14 bin metrekare kıyı şeridi doldurularak yapılacak gemi yanaşma iskelesi projesinde 17 metre genişliğinde 200 metre uzunluğundaki iskeleye 20 bin grostonluk, iki bin yolcu taşıyabilen dev gemiler yanaşabilecek. Ayrıca Özel yatların ve günlük tur teknelerin yanaşabileceği 120 metre uzunluğunda, araba vapuru ve feribotların yanaşabileceği 65 metre uzunluğunda, gezi teknelerinin yanaşabileceği 110 metre uzunluğunda iskeleler de bulunacak. Gümrük sahası, yolcu salonu, kafeterya, restoran, idare binaları, mağazalar, banka, akaryakıt istasyonu, acentelar, otobüs ve otomobiller için iki ayrı otopark, oto kiralama şirketleri, sağlık merkezi, ambulans hizmetleri ve Turizm Danışma Bürosu bulunacak.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim