Kıyılarda imar değişikliklerine gitmeye hazırlanan hükümet, Antalya’da önemli liman ve marina projelerine hazırlanıyor. Bu kapsamda antik geçmişiyle tanınan Side’deki limanda  büyütülerek yat limanı olacak.

1. derece arkeolojik SİT alanı olan Side’de, kıyı değişikliği kapsamında düzenleme yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından son hali verildiği öğrenilen Kıyı Planı’na göre, Side’de balıkçılar ile tur teknelerinin yanaştığı liman büyütülerek yat limanı haline getirilecek.

Planda, “Side Limanı’nın tarihi antik döneme kadar uzanmaktadır. Günümüzde balıkçı tekneleri ve ticari tur tekneleri tarafından kullanılmaktadır. Antik limanda yapılacak düzenlemelerle yatların yanaşabilecekleri bir liman statüsüne kavuşacaktır. Düzenlemelerde öncelikle Koruma Bölge Kurulu olmak üzere ilgili kurumların görüş ve onayı alınmalıdır” denildi.
Side Limanı, tarihi açıdan büyük öneme sahip. Side Müze Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılan 3 adet mezar steli, Side Müzesi’ne alınmıştı. Denizde 30 kadar da lahit kalıntısı bulunmuştu.

Kekova sırada
Antalya’nın önemli doğal alanlarından Kekova’da da düzenleme yapılması gerektiği vurgulanan planda, “Kaş Kekova Özel Çevre Koruma alanındadeniz turizmi konusunda hazırlanacak bir yönetim planı ile kullanım koşulları belirlenmelidir. Yat turizmi, günü birlik kullanımlar, rekreatif kullanımlar, su sporları vb. faaliyetler bu yönetim planı ile belirlenen alanlarda ve belirlenen kapasite gerçekleştirilebilir” denildi.
Yatırım planlanan bir diğer alan da Antalya Limanı olacak. Kapasitesinin artırılması ve çok fonksiyonlu hale getirilmesi planlanan limanda, yük, yolcu ve yat limanı fonksiyonu bulunması amaçlanıyor. “Limanın dış mendireğinin Ulaştırma Bakanlığı’na ait tesisleri içine alacak şekilde uzatılması önerilmektedir” denilen planda, liman, kruvaziyer liman haline getirilmek isteniyor.

Nehire yat limanı

Planda, Antalya kent merkezindeki Aksu Çayı’nın Akdeniz’e döküldüğü nehir ağzının batı yakasında bir nehir içi yat limanı yapılmasının tavsiye edildiği belirtilerek, “Küçük çaplı balıkçı teknelerinin bağlandığı alan Antalya kent merkezine olan yakınlığı, yakın çevresindeki büyük ölçekli, tematik turizm tesisleri ile büyük bir potansiyele sahiptir” denildi. Planda, Köprüçay Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü yerde de marina yapılabileceği ifade edildi.

Yatçılık merkezi olacak

Planda, tekne gezilerinin düzenlendiği Manavgat Nehri’nin de önemli potansiyele sahip olduğu belirtilerek, “Nehir ağzında yapılacak düzenleme ile bu bölgede yat limanı, çekek yeri ve bakımonarım tesislerinin yer aldığı önemli bir yatçılık merkezi kazanılacaktır” denildi.

Editör: TE Bilişim