KEMER TURİZMCİ İŞ ADAMLARI DERNEĞİ BAŞKANI ALİ NAİL KILIÇ, ANTALYA'NIN DENİZ ULAŞIMI VE DENİZCİLİK AÇISINDAN GELİŞTİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ...

Kemer Turizmci İş Adamları Derneği (KEMİAD) Başkanı Ali Nail Kılıç, Antalya'nın deniz ulaşımı ve denizcilik göz önüne alındığında bir iç Anadolu şehrinden farklı olmadığını söyleyerek, "Antalya yüzünü denize dönmelidir" dedi.

KEMİAD Başkanı Ali Nail Kılıç, yaptığı açıklamada, "Coğrafi olarak bir körfez ve 655 kilometre sahili olmasına rağmen, deniz ulaşımı ve denizcilik göz önüne alındığında Antalya'nın bir iç Anadolu şehrinden pek farkı yok. Antalya'da modern denizcilik, ulaşım ve turizm bakımından denizin gerektiği gibi kullanılmaması, adeta yok sayılması inanılır gibi değil. Komşumuz Yunanistan kruvaziyer turizminden yılda 5 milyar doların üzerinde gelir sağlarken, Türkiye yılda bu sektörden 180-200 milyon dolar civarında gelir elde etmektedir. Diğer yandan deniz taşımacılığının kara taşımacılığına göre 7. hava taşımacılığına göre 22 kat daha ucuz olduğu bilinen bir gerçektir. Buna Bahsegel bağlı olarak dünyada ticaretin yüzde 85i deniz taşımacılığıyla yapılmaktadır. Türkiye, denizi karayolu yapımı için güzelim koylarını doldurmak, kazıklı yollar yapmak, kenarında oturmak, plajlarında güneşlenmek, sahillerine otel, pansiyon yapmak, akşamlan gün batışını izlemek olarak değerlendirirken, diğer komşu ülkeler bu zenginlikten zenginlik yaratarak, yararlanmayı beceriyorlar" dedi.

Akdeniz havzasındaki 600 bin yattan sadece 3 bininin Türkiye limanlarına demir attığını ifade eden Kılıç, "Yat bağlama kapasitemiz 7 bin iken bu rakam Fransa'da 120 bin, İtalya'da 85 bindir. Körfez olmanın avantajıyla önemli bir kolaylık olan deniz ulaşımından yararlanmayarak sadece karayolunu kullanmak, bunu yaparken de Akdeniz sıcağında dolmuş, durak, kooperatif zihniyetiyle turizme hizmet etmek çağdaş ulaşım ve turizm anlayışının neresindedir? Yılda 2 milyon turistin geldiği Kemer bölgesi Antalya'ya deniz yolu ve kuş uçuşu olarak yakın olmasına rağmen uzun ve virajlı olan karayolu tek alternatif olarak kullanılmaktadır. Antalya turizmde deniz ulaşımını kullanmamakla adeta tek kanatlı bir kuşa benzemektedir. Sadece havayoluyla yapılan turizm tek kanallı kuş gibidir. Birçok Yunan adası ve Rodos'u incelediğimizde deniz yoluyla gelen turist sayısının neredeyse havayoluyla gelen kadar olduğunu görebiliriz. Günümüzdeki dünya ve turizm gerçeklerini göz önüne alarak bir an önce denize yüzümüzü dönmeli, yeni bir denizcilik vizyonu oluşturmalıyız. Maalesef, bu konuda oldukça geç kalınmış bugüne kadar adeta 'Su akar,Türk bakar' sözünü doğrularcasına bir aymazlık yaşanmıştır" diye konuştu.

(Kaynak: Yeni Nesil)

Editör: TE Bilişim