Costa Cruises'un Direktörü ile konuştuk

Avrupa pazarının lideri Costa Cruises'un Avrupa ve Yeni Pazarlar Satış Direktörü Angelo Capurro, krizle birlikte yolcu tercihlerinde tersine bir değişim yaşadıklarını açıkladı: Eskiden önce pahalı destinasyonlar dolardı. Şimdi, yolcu 'aman ucuz tur kaçmasın' mantığıyla hareket ediyor.

2008 yılında Avrupa cruise pazarı yüzde 10'luk bir büyüme katetti. Peki krizin etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedildiği 2009 yılında neler olacak?

Costa Cruises'un Avrupa ve Yeni Pazarlar Satış Direktörü Angelo Capurro ile en yeni gemisi Costa Luminosa'da bir araya geldik ve cruise pazarını konuştuk.

ÖNCE FİYAT, SONRA DESTİNASYON

Ekonomik krizle birlikte yolcuların reaksiyonlarında değişim yaşadıklarını anlatan Capurro,

"Yolcular, geçen seneler kadar hızlı reaksiyon verip, sonuca gitmiyorlar. Özellikle fiyatlarla ilgili araştırma yapıp, ondan sonra kararlarını veriyorlar. Daha ucuzunu bulma yönünde daha fazla zaman harcıyorlar. Krizden önce bir gemi 5 ay öncesinden doluyorsa, krizle birlikte bu süre bir iki aya kadar indi. Yolcular daha zor karar veriyorlar. Ama sene sonunda bu yılı büyümeyle kapatacağımızı düşünüyorum" diyor.

YOLCU, 'AMAN UCUZ KAÇMASIN' DİYOR

Costa Cruises'taki fiyat sisteminin tıpkı havayolundaki gibi işlediğini belirten Capurro, şu bilgileri veriyor:

"Bilet satışlarında önce başlangıç fiyatları anons ediliyor. Önce kayıt yaptıran yolcu, bileti ucuza alıyor. Gemi doldukça fiyatı kademe kademe yükseltiyoruz. Bu yıl ise bu fiyatları çok daha yavaş şekilde yükseltiyoruz. İnsanlar aynı fiyatı ödüyor Ancak eskiden iç kabin fiyatı öderken, şu anda aynı paraya balkonlu kabin aldığı için cebinden aynı rakam çıkmış oluyor. Şu bir gerçek ki, bu yıl, bütün dünyada önce uygun fiyatlı turlar, daha sonra pahalı turlar satılmaya başlandı. Yolcu 'aman ucuz kaçmasın' diye düşünüyor. Önce ucuza gidiyor. Daha sonra pahalılar başlıyor. Böyle bir tersine bir dönüş yaşandı".

İZMİR'E YENİ BİR LİMAN GELEBİLİR

Tüm bunlara karşı yüzde 10'luk bir büyüme beklediklerini belirten Capurro, "Geçen yıl 1 milyon 100 bin yolcu taşımış. 2009 sonuna kadar 1 milyon 250 bin arası yolcu hedefliyoruz" diyor.

Costa gemilerinin İzmir, İstanbul ve Marmaris'teki limanlara uğradığını anımsatan Capurro, özellikle İzmir'in kendileri açısından önemli olduğunu belirtiyor. Capurro, "İzmir Limanı'na ilk inanan firmayız. Burada yeni bir terminal açılmasını sağlamıştık. Şimdi yeni bir proje daha var. Yönetim kurulu başkanımız, çeşitli görüşmeler yapıyor. Sonucu olumlu olursa, kente yeni bir liman daha kazandırılabilir. İzmir, Akdeniz'in önemli kruvaziyer merkezlerinden biri haline gelebilir.''

İSRAİL PAZARIYLA YENİDEN ÇALIŞACAĞIZ

Türk pazarına çok inandıklarını ifade eden Capurro, "Bundan birkaç yıl öncesine kadar Türkiye sadece yaz dönemlerinde seyahat ettiği bir ülkeydi. Yni ürünlerimiz sayesinde 12 ay boyunca Uzakdoğu'dan Hint Okyanusu'na kadar Türk yolcu çekmeye başladık" bilgisini veriyor. Capurro, söyleşimizin sonunda bölgedeki olumsuzluklar nedeniyle bir süreliğine iptal edilen İsrail destinasyonuna da yakında seferler konulacağını müjdeliyor.

Editör: TE Bilişim