ALANYA limanında sezon açılmadan sancılar başladı.

Alanya Yatçılar ve Gezi Tekneleri Kooperatifi Başkanı Şükrü Sipahioğlu, kooperatifin kurucularından Önder Kabakçı ve Fatih Kabakçı kardeşlere ait 600 kişilik tekne nedeniyle teknecilerin huzursuz olduğunu ileri sürdü. Sipahioğlu, “İskele bomba gibi, birileri pimini çekmesin” diye konuşurken, Kabakçı kardeşler, "Biz acentelerle çalışıyoruz, bu işin patronu onlar, kimse endişelenmesin” dediler.

Alanya Belediyesi tarafından 49 yıllığına kiralanan Alanya Balıkçılar Barınağı ve liman ilk sıkıntısını dev tekne ile yaşamaya başladı. Alanya Yatçılar ve Gezi Tekneleri Kooperatifi üyesi 60’a yakın tekneci, yüksek kapasitesi olan yeni geminin limana girişinden rahatsız olmaya başladı. Sabahın ilk ışıklarında karşılarında gece limana giriş yapan dev tekneyi gören üyeler, öfkelenerek soluğu Kooperatif Başkanı Şükrü Sipahioğlu’nun yanında aldı. İlk tepkileri önlemek adına Başkan Şükrü Sipahioğlu bir açıklama yaparak, iskeledeki taşkınlığı önleme sürecini ve taşkınlığın nedenlerini anlattı. Sipahioğlu, “Kooperatifin kuruluşunda önderlik yapan Önder Kabakçı 2006 yılında kuruluş tüzüklerini diğer üyelerle hazırlamış ve altına imza atmıştır. Buna göre her tekneci bir defaya mahsus teknesini yüzde 35 oranında büyütebilir. Alanya limanı şu an nasıl bir pozisyonda, şimdi ona bakalım. Krizin en çok vurduğu bölgelerden birisiyiz. Burada irili ufaklı tekneler var. Bunlar bin dolar verip bakım yaptırmaları gereken tekneler, ancak bu kadar parayı bulamayanlar var. Sayın Kabakçı, kendisinin de imzası olan bir kararı aldırırken, şimdi kendisi şaşalar yaratıp, toplam 3 teknesinin kapasitesi 380 kişilik olmasına rağmen, 650 kişilik bir tekneyi Alanya limanına getiriyor. Gece saat 21.30 sıralarında ışıklarını söndürüp hayalet bir gemi gibi limana girmiş. Bunun gerekçesini herkes merak ediyor. Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu aylar önce ALTSO'da Kabakçı’nın isteği üzerine toplantı yapmıştı. Bizzat belediye başkanının ağzından duymasına rağmen, herkese meydan okuyarak buraya giriş yaptı. Bu gücü nereden aldığını merak ediyorum" dedi.

"LİMAN PATLAMAYA HAZIR"

Sipahioğlu, iskelenin bir girdabın içinde olduğunu da dikkat çekerek, “Teknecilerin oy çokluğu ile alınan kararlara herkes uyuyor. Burada olay çıkmasını istemiyorum. Alanya’nın kalbi burası. Arkadaşlarımı ikna etmeye çalışıyorum. Üyelerim huzursuz. Arkadaşlara söylediğim, burasının yüzde 50 kamu kuruluşu olduğunu unutmamak gerektiği ve aldığımız kararlara da belediyenin uymak zorunda olduğu. İnsanların taşlı sopalı olarak saldırılarını önlemeye çalışıyorum. Yasal haklarımızı korumaya çalışıyoruz. 64 üyenin 39 tanesi imza attı ve 60’ı da sanırım buna imza atacak. Burası Bakanlığa ait ve 49 yıllığına Alanya Belediyesine kiralanmış ve tek mülki amir Hasan Sipahioğlu. Kendisinden 3 ay önceki ALTSO’daki konuşmasının devamını getirmesini istiyorum. Bu teknenin burada faaliyet göstermesi demek buradaki en az 20 teknenin Ağustos ayını bulmadan batması demektir. Buna da müsaade etmek istemiyorum. Hakkımızda savcılığa suç duyurusunda bulunup, kooperatif başkanlığı adı altında mafyalık yaptığımı söylüyor. Öyle bir şey olsa, ağaç, odun, sopayı Önder Kabakçı sabah teknesinin kapısının önünde bulurdu. Alanya limanı patlamaya hazır bir bomba" diye konuştu.

Limandaki hareketliliğin nedeni olarak gösterilen milyon dolarlık geminin sahibi Önder Kabakçı ise, kurucusu olduğu kooperatifin bugüne kadar kurallarını oturtamadığından şikayetçi olup, tekne sahiplerine ise rahatsız olmamaları gerektiğinin sinyallerini vermeye çalıştı. Kabakçı, "15 aydır bu gemiyi yapmaya çalıştık. Henüz tadilat devam ediyor. Kapasitesi konusunda arkadaşlar çekinceli. Biz yıllardır Alanya’ya turist çekmeye çalıştık. Kurulan kooperatifler de maalesef müşteri kaybına neden oldu. Başkanlar ve belediye gemimiz için 500–600 kişilik kapasite belirttiler. Belirtikleri kurallara uymayı düşünüyoruz" dedi.

Limanda çalıştıklarını söyleyen Kabakçı, “Bizim yıllardır faaliyetimiz bu noktada ve düzenimizi bozmak istemiyoruz. Gece ve gündüz turlarına buradan çıkmak istiyoruz. Milletin korkmasına gerek yok. Bin kişilik gemi diye haber çıktı. 500–600 arası kapasitesi olur. Liman başkanı ile belediyeyle görüşerek sorunu çözeceğiz. Diğer ahşap teknelerin günlük turu 15–20 dolar civarında. Biz daha kaliteli olarak çalışmayı düşünüyoruz. Neticede bu işin patronu acenteler. Onlar karar verecek. 2006’dan bu yana hiçbir kural düzgün işlemedi. Konu Orkan Denizcilik olunca bize yükleniyorlar ve bu konuyu da hiç anlamış değilim" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim