AKDENİZ’İ BARIŞ VE DOSTLUK DENİZİ YAPALIM

Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde 500’den fazla ticaret ve sanayi odasını temsil eden Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin düzenlediği MEDITOUR 7. Akdeniz Turizm Forumu, 28-30 Eylül 2016 tarihlerinde düzenlendi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde yapılan Forumun açılış konuşmalarını Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut yaparken, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de Foruma katıldı. 

Forumda insanlığın ortak değeri olan Akdeniz’in barış ve istikrar denizi olması için işbirliği çağrısında bulunuldu.  7. Akdeniz Turizm Forumu’nun bitiminde açıklanan sonuç bildirgesinde, turizmin Akdeniz’de 343 milyon insanı kapsayan bir faaliyet olduğu belirtildi. Akdeniz’in uluslararası turizm gelirlerinin çeyreğinden fazlasını, küresel kruvaziyer piyasasının yüzde 20’sini oluşturduğuna dikkat çekilerek,  yeni destinasyonlar ve yol haritaları vasıtasıyla Akdeniz’i yükselen bir değer haline getirmenin amaçlandığı vurgulandı. Deniz-kum-güneş turizminin yanı sıra üçüncü yaş, inanç turizmi gibi yeni turizm merkezleri, ürünler ve destinasyonların tanıtımının gerektiği belirtilen Bildirgede, kültürel alanların restore edilip kruvaziyer altyapılarının sürekli güncel tutulmasının önem taşıdığı ifade edildi. Sonuç bildirgesinde, 2030’a kadar Akdeniz’de 500 milyon turist hedefine yer verildi. 

GEMİLER AKDENİZ’E GERİ DÖNECEK

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, 7. Turizm Forumu’nun Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin turizm hedeflerine ışık tutacağını söyledi. Öztürk, “Ne yazık ki bugün Akdeniz tarihinin en karanlık dönemlerinden birini yaşıyor. Mavi sularda yolcu gemileri yerine mülteci botları, ticaret gemileri yerine savaş gemileri dolaşıyor. Turizmde 2016 yılını kaybettik. Gelecek sezon için çok fazla olumlu beklenti yok. Ancak mevcut tablo bizi yolumuzdan alıkoymamalı. İnsanlığın ortak mirası Akdeniz’i hepimizin dileği olan barış ve dostluk denizine dönüştürmek için daha fazla çalışmalıyız. Forumda her iki Bakanımızın verdiği mesajlar, moralimizi yükseltti. Biz güvenlik endişesi başta olmak üzere çeşitli sebeplerle Türkiye uğraklarını kaldıran kruvaziyer gemilerini yeniden Akdeniz’e çekmek için çalışmaya devam edeceğiz. Hedeflere ulaşmak için turizmi çeşitlendirmek, komşularımızla işbirliğini artırmak zorundayız. Ülkemiz limanlarının altyapı yatırımlarının tamamlanması ve tanıtımın hızlanması sayesinde turizmde yeniden yükselişe geçeceğimize inanıyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim