37 tertemiz plaj daha

Ege'nin, Çeşme Yarımadası ile Didim arasında kalan kesimindeki Mavi Bayraklı noktaların büyük bir bölümü otel ve tatil köyü gibi tesislerde yer alıyor

Temiz deniz turumuzda geçen hafta, 44 ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın, belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verdiği Mavi Bayrak'lı Kuzey Ege plajlarını tanıtmıştık. Bu hafta Çeşme Yarımadası'nı da içine alan Orta Ege diye tanımlayabileceğimiz kesimdeyiz.   
Ege'nin eşsiz sahillerinde, gönül rahatlığıyla yüzebileceğiniz çok sayıda plaj bulunmakta. Beach club düzeninde olsun, halk plajı olsun tüm bu noktalar 'Mavi Bayrak'ı onurla taşıyor. Sayıları da 37'yi buluyor. Bunların tümü hakkında ayrıntı vermeye sayfalarımız yetmeyeceği için birkaçdan söz edip diğerlerini liste halinde sunuyoruz. 

PAPARAZZİ 

Paparazzi Beach Çeşme'nin en güzel köşelerinden Ayayorgi Koyu'nda. Lavanta, sardunya, papatya, asma, begonvil ve nar kokuları arasında; doğal güzelliklerle insanların aradıklarını buluşturan bir yer Paparazzi.  İşletme, beach club-restoran-bar tarzı hizmeti, doğayı bozmadan sunmaya çalışıyor. Beach Club içindeki restoran Akdeniz ve Ege mutfağından mönülere sahip.  Şaraplar restoranın özel mahzeninden seçiliyor.

SEASIDE  

Türkiye'nin ilk beach club'larından olan Seaside Beach, açıldığı ilk günden bu yana kalitesini bozmadan hizmet verip Mavi Bayrak ödülünü gururla taşıyor. Kumlu plaj sevenlerin tercih ettiği tesis yüzer iskeleye sahip. Seaside'da adrenalin yükselten su sporlarını yapmak da mümkün.
Plajı, restoranı, kulübü ve konser alanıyla Seaside, Çeşme'nin gözde mekanları arasında yer alıyor. Alaçatı'daki tesisin bir diğer özelliği ise nöbetçi eğlence yeri olması. Gece başlayan eğlenceler sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. 

KADINLAR DENİZİ

Kuşadası'nın en ünlü, en güzel ve en eğlenceli plajları arasında yer alan Kadınlar Denizi de Mavi Bayraklı. Plaja merkezden dolmuşla 3-5 dakikada, yürüyerek 20-25 dakikada ulaşmak mümkün. Civarında ve bünyesinde, birçok pansiyon, otel, restoran ve bar bulunuyor. Eskiden sadece kadınlara açık olan plaj artık cinsiyet, yaş, ırk, dil ve din ayrımı gözetilmeksizin herkes tarafından kullanılabilmekte. Tavsiyemiz, kaynamış veya közlenmiş darı yiyin ama çöpünüzü kumda bırakmayın. Aksi takdirde ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz. Zira kontrollar hayli sıkı.

EPHESİA

Öte yandan Kuşadası'nın en güzel koylarından birinde yer alan Ephesia Holiday Beach Club, sadece deniz imkanı sunmuyor, dileyenler tatil köyünde konaklayabiliyor. Bünyesinde bulunan restoranda Türk ve dünya mutfaklarından örnekleri tadılabiliyor.

DİDİM ALTINKUM

Türkiye'nin en gözde plajlarından biri olan Didim Altınkum da 'Mavi Bayrak'ı gururla taşıyor. Aynen  altın gibi parlayan kumu, tertemiz denizi ve kaliteli hizmetleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Altınkum'da denizin tadını çıkarmanızın yanı sıra yakındaki yat limanından gün boyu çevre koylar ve adalara geziye çıkabilirsiniz. Altın sarısı kumsalı ve turkuaz mavisi deniziyle göz kamaştıran plajda zamanın nasıl geçtiği anlaşılmaz. 

Karaburun'dan Didim'e kadar temiz denizler

Çeşme Yarımadası ve Orta Ege kıyılarının Mavi Bayrak'lı plajları şunlar:

KARABURUN

* Kuyucak Plajı
* Akvaryum Plajı

ÇEŞME

* Paparazzi
* Sheraton Otel
* Kerasus Otel
* Ilıca Hotel
* Babaylon Otel
* Ontur Otel
* Altın Yunus Tesisleri
* Süzer Sun Dreams Otel
* Seaside Beach Club

GÜMÜLDÜR

* Club Yalı
* Denizatı Tatil Köyü
* Club Yalı Paradise Club

ÖZDERE

* Orta Mahalle Plajı
* Club Yalı Paradise Beach

SELÇUK

* Richmond Otel
* Aqua Fantasy Hotel

DİDİM

* Altınkum Plajı
* Oteller Önü Plajı
* Club Patio
* Club Tarhan
* 3. Koy Plajı
* Sahte Cennet

KUŞADASI

* Tusan Otel
* Kuştur Tatil Köyü
* Kadınlar Denizi
* Pine Bay Hotel
* Korumar Otel
* Adakule Otel
* Ömer Tatil Köyü
* Prelude Otel
* Ephesia Holiday Beach Club
* Ephesia Otel
* Grand Blue Sky Otel
* Green Beach Club
* İmbat Otel

Mava Bayrak kriterleri

Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü. Temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar, sürdürülebilir bir çevreyi temsil ediyor. Plajlar için özünde temiz deniz suyu sonrasında da çevre eğitimi ve bilgilendirmeye önem veren, gerekli donanıma sahip iyi bir çevre yönetimi aranıyor. Kriter sayısı 27'yi buluyor.

Editör: TE Bilişim