24 marinanın yarısı mavi bayraklı  
 
TÜRKİYE Çevre Eğitim Vakfı’na (TÜRÇEV) yapılan 2009 Yılı Mavi Bayrak Ödülü başvuruları, Antalya’nın Alanya İlçesi'nde toplanan ulusal jüri tarafından değerlendirildi.

Deniz Turizmi Birliği Temsilcisi Oktay Yurtsever, Türkiye’deki 26 marinadan 13’ünün mavi bayraklı olduğunu söyledi. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Başkan Yardımcısı Barbaros Gönençgil, “Mavi bayrak sayımız istikrarlı bir artışla 2008 yılında 258 plaj ve 13 marinaya ulaştı. Bu sayı ile Türkiye, uluslararası alanda mavi bayrak uygulaması yapan ülkeler arasında İspanya ve Yunanistan’dan sonra 3’üncü sırada yer almaktadır” dedi.

Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) koordinasyonunda, Alanya Belediyesi, Paradiso Otel ve Kahya Otel sponsorluğundaki jüri toplantısından önce Alanya Kültür Merkezi’nde panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Barış Mater, ETS Tur ve Voyage Otelleri Çevre Danışmanı Mehmet Çakır, Magic Life Water World Otel Genel Müdürü Cüneyt Kuru, Deniz Turizm Birliği Temsilcisi Oktay Yurtsever, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Gönül Tuğrul İçemer katıldı.

Antalya Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Alanya Belediye Başkan Vekili Ali Hancı, TÜRÇEV Başkan Yardımcısı Barbaros Gönençgil ve ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan'ın da katıldıkları panelde konuşan TÜRÇEV Başkan Yardımcısı Barbaros Gönençgil, Mavi Bayrak Ödülünün, 55 ülkede, dünya nüfusunun yarısını ilgilendiren bir proje olduğunu söyledi. Bir takım programı olan Mavi Bayrak Projesi'nin, izleme, koordinasyon ve değerlendirme görevinin TÜRÇEV’e verildiğini kaydeden Gönençgil, “Türkiye’de Mavi Bayrak uygulaması 1993 yılından bu yana TÜRÇEV organizasyonunda yapılıyor. Geçen süre içinde mavi bayrak sayımız istikrarlı bir artışla 2008 yılında 258 plaj ve 13 marinaya ulaştı. Bu sayı ile Türkiye, uluslararası alanda mavi bayrak uygulaması yapan ülkeler arasında İspanya ve Yunanistan’dan sonra 3’üncü sırada yer almaktadır” diye konuştu.

YARISI MAVİ BAYRAKLI

Deniz Turizmi Birliği Temsilcisi Oktay Yurtsever, Türkiye’deki 26 marinadan 13’ünün mavi bayraklı olduğunu söyledi. Denizi kirleten tekne sayısının bir elin parmakları kadar az olduğunu öne süren Yurtsever, “Bazı marinalarda tekneciler, denizi kirleten kendi müşterisi dahi olsa ihbarda bulunuyor. Marinalar bu konuda gereken hassasiyeti gösteriyor” dedi. Doğa zenginliği ve temizliğin Türkiye’nin turizmde avantajlı olmasını sağladığını kaydeden Yurtsever, “Çevremiz dedelerimizden miras kalmadı, onu torunlarımızdan ödünç aldık. Ödünç aldığımız çevremizi torunlarımıza temiz olarak teslim etmeliyiz” dedi.

Antalya Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, “İlimizde 145 olan mavi bayrak sayımızla övünüyoruz. Yapılan turistik tesisler çevreye zarar veriyor. Tesisin çevreye verdiği zarar da kendisini buluyor. Bu da ülkemizin zararı haline geliyor. Mavi bayrak sayımızı artırırken, mevcut mavi bayraklarımızı da kaybetmemeliyiz” diye konuştu. (dha)

Editör: TE Bilişim