Deniz Ticaretine Yenilikçi Bakış: “Gözetim” 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Deniz Ticareti Gözetim Hizmetleri Yönetmeliği” 16 Aralık 2016 tarihli ve 29920 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmelik ile şu deniz gözetim hizmet alanlarına yönelik yeni düzenlemeler getiriyor: 

a) Gemiye dair gözetim hizmetleri; 

1) Gemi alım-satım, 

2) Gemi kiralama, 

3) Yakıt ve yağ.  

b) Yükleme ve boşaltma işlemlerine dair gözetim hizmetleri; 

1) Gemi yükleme, boşaltma ve aktarma, 

2) Yük miktarı, 

3) Yük istifi ve emniyeti, 

4) Liman-terminal sahası, 

5) Konteyner. 

Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü hazırladığı bu Yönetmelik ile yıllardan beri süregelen bir eksikliği giderme noktasında önemli bir mevzuat alt yapısı hazırlamış oldu. Öyle ki, doğrudan denizcilikle ilgili olmasına rağmen bu konular geçmişte yeterince sahiplenilmediği için denizcilikle ilgisi olmayan kurumlarca regüle edilmeye çalışılıyordu. 

Tabii ki gerekli görülen hallerde hizmet alanlarını arttırma, alt uzmanlık alanlarını belirleme ve diğer usul ve esaslarla ilgili olarak, sektörün de katkılarıyla, söz konusu Yönetmelik zaman içerisinde daha da gelişecek ve uygulamaya yönelik en verimli halini alacaktır.  

Önemli olan ilk yenilikçi adımın atılmasıydı. Bakanlığımızı ve emeği geçenleri kutluyorum. 

Türk denizcilik sektörüne hayırlı olsun. 

*** 

Değerli okuyucular, 

Ülkemizin gündemi malum, zor günlerden geçiyoruz. 

Bu yoğun ve farklı gündem içerisinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ülkemizin kalkınmasına yönelik projeleri kapsamında en son örneği Avrasya Tüneli’nin açılışı dün yapıldı. 

Avrasya Tüneli açılışı sırasında, 3.Havalimanının 26 Şubat 2018’de açılacağının da müjdesi verildi. 

Merakımız üzerine havacılıkla ilgili sektörel verilere bakınca, yolcu sayısı bakımından dünyanın en büyük hava limanlarının şu şekilde sıralandığı görülüyor*:

Havalimanı                2015 yolcu sayısı (Milyon)

1 Atlanta                      101,5

2 Pekin Capital              89,9

3 Dubai                         78

4 Chicago O’Hare          76,9

5 Tokyo Haneda             75,3

6 Londra Heathrow         75

7 Los Angeles               74,9

8 Hong Kong                 68,3

9 Paris Ch. de Gaulle     65,8

10 Dallas-Fort Worth      64,1

* http://www.havayolu101.com 

Bu tabloya bakınca, yıllık yaklaşık 150 milyon yolcu kapasitesi ile dünya sivil havacılık sektöründeki pazar payı ve destinasyon dağılımını kökünden değiştirecek kadar güçlü bir ekonomik proje olan 3. Havalimanı projesinin, bazı ülkeleri çok ciddi biçimde korkutması ve rahatsız etmesi normal gözüküyor değil mi? 

Şimdiden ülkemize, bölgemize ve dünya sivil havacılık sektörüne hayırlı olsun. 

*** 

Bu arada, ülkemize yönelik terör saldırıları nedeniyle kruvaziyer turizmin ana unsurlarından biri olan deniz limanlarının/yolcu terminallerinin de, yabancı seyahat firmaları ile bağlantılı çalışmaları dolayısıyla olumsuz etkilendiğini tahmin etmek güç değil. 

Benim kruvaziyer deniz turizmi için şahsi öngörüm ve hayalim; “Türkiye’nin yerli firmalar ile kendi kruvaziyer gemi filosunu oluşturması, işletmesi, bölgesinde ve küresel sistem içerisinde rekabet gücü yüksek bir yapı kurması”dır. 

Bu bağlamda, geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen “Deniz Turizmi Çalıştayı”nın hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ederim. 

Fatih Yılmaz 

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Müh. 

[email protected]