Akdeniz Üniversitesi, Türkiz Marina ve Kemer Belediyesi tarafından, Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker anısına bu yıl yedinci kez düzenlenen Kemer Paris 2 Batığı dalışına, 15 üniversiteden yaklaşık 80 öğrenci katıldı.

Öğrenciler, Kemer Marinası'nın hemen karşısında, yaklaşık 33 metre derinlikteki Fransız savaş gemisi Paris 2 için gerçekleştirilen dalışla tarihe tanıklık etti.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sualtı Sporları Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz'de demirli Fransız gemilerinin, Mersin-Antalya arasında gıda taşımacılığı yapan gemileri batırıp yağmaladığını anlattı.
Mustafa Ertuğrul ve silah arkadaşlarının, Fransız gemilerini batırmak için Antalya'dan Kemer'e geldiğini ifade eden Gökoğlu, "Fransız gemileri yerli halka zarar veriyordu. Aker ve silah arkadaşları, günlerce hazırlık yapıyorlar. Tepelerde siperler kazıyorlar ve getirdikleri topları siperlere yerleştiriyorlar. Daha sonra da bekledikleri an geliyor ve top atışlarıyla Paris 2 gemisini batırıyorlar" dedi.

Paris 2 batığının aşırı derecede dağılmış olduğuna değinen Gökoğlu, şöyle konuştu:

"Paris 2 Batığı'nın içi darmadağın olmuş. Geminin ön tarafında bulunan top mermileri hala duruyor. Gemiye bağlanan zincirler zımpara görevi yaparak, gemiye sürtüyor ve aşırı derecede zarar veriyor. Sürtünmeden dolayı da paslar döküldükçe yeniden paslanıyor ve harabeye dönüyor. Gemiye halat yerine tonoz bağlamak gerekiyor."
50 metre boyunda, 8 metre eninde ve 551 grostonluk geminin yeri, 1995 yılında tespit edilmişti. 6 uçaksavar topu ve 2 torpil kovanı bulunan gemi, dalgıç ve sualtı fotoğrafçılarının ilgi odağı. Her yıl yaklaşık 150 bin dalışın yapıldığı Paris 2 Batığı, dünyanın en iyi 100 dalış noktası arasında da gösteriliyor.

Editör: TE Bilişim