İzmir'e yeni tanıtım şansı

Marka kent olma hedefi koyan İzmir'in tanıtımı için önüne yeni bir fırsat daha çıktı. Dünyada milyonlarca kişinin televizyonları karşısında izlediği Formula 1 yarışlarının deniz versiyonu olan yüksek süratli teknelerin yarıştığı Power Boat (P-1) organizasyonunun İzmir'de yapılması için girişimler başlatıldı. Pakistan asıllı İngiliz işadamı Asif Rangoonwalla'nın organizasyonu ile dünyanın çeşitli ülkelerinde yılda 7 kez gerçekleştirilen P-1, Eurosport başta olmak üzere birçok televizyon kanalı ile 20 milyon yakın kişiye ulaşıyor.

MALİYETİ 400 BİN EURO

Ülke tanıtımına çok büyük katkı sağlayan yarışlara ev sahipliği yapabilmek için büyük bir mücadele yaşanırken, bu kez şans İzmir'in kapısını çaldı. Yıllardır P-1 yarışlarında proje sorumlusu olarak görev yapan İzmirli işadamı Ali Canko'nun girişimleri ile yarışlar kentin gündemine gelirken, organizasyonu İzmir'de ilk olarak Gemi Mühendisleri Odası sahiplendi. Organizasyonun 400 bin euroluk maliyetinin sponsor firmalar tarafından karşılanması gerekiyor. İZFAŞ'a da önerilen projenin İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nun gündemine alınması da istendi. Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Emrah Erginer, projenin ilk olarak kendilerine sunulduğunu belirterek, İzmir'in tanıtımına büyük katkı sağlayacak projeye sahip çıktıklarını kaydetti.
İtalya'da yaşayan İzmirli işadamı Ali Canko, P-1 yarışlarına yıllardır katıldığını ve takımlarda proje sorumlusu olarak görev yaptığını belirterek, bu yarışların kent tanıtımlarına büyük yarar sağladığını gördüğünü söyledi. İzmir'i çok sevdiği için bu yarışların bu şehirde yapılması için organizasyon komitesi ile görüştüğünü ve 2010 yılı Haziran ayı yarışları için İzmir'i rezerve ettirdiğini ifade eden Canko, "Eylül ayı sonuna kadar İzmirliler karar almazsa bu yarışlar istekli olan diğer şehirlerden birinde yapılacak. O nedenle elimizi çabuk tutmamız lazım. İzmir marka kent olacak deniyor. Bunun için tanıtım lazım. Bu organizasyonda tanıtım iyi bir fırsat. Organizasyonlar için 400 bin euro gibi bir rakam gerekiyor. Sponsorluklarla bu rakamın karşılanması çok zor değil. İzmir bunu yaparsa önemli bir tanıtım imkanına kavuşacak" dedi.

BÜYÜK FIRSAT

Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer de, bu organizasyonun İzmir'e önemli katkı sağlayacağını düşündükleri için sahip çıktıklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere şehrin önde gelen kurum ve şirketlerinin organizasyonu sahiplenmesi ile Haziran ayında yapılacak yarışların İzmir tanıtımına büyük katkı sağlayacağını anlatan Erginer, "Körfezimiz temizlendi. Bundan sonra körfezde teknelerin, gemilerin, yatların artması gerekiyor. Deniz yarışları yapılmalı. 2002 yılında Off-Shore yarışları yapıldı. Çok büyük ilgi gördü. İzmir P-1 yarışlarını mutlaka almalı. 20 milyon kişinin izlediği yarışlar kentin tanıtımı için büyük bir fırsat" diye konuştu.

16 hızlı tekne körfezi renklendirecek

Nisan ayında Hırvatistan'ın Split kentinde başlayacak P-1 yarışlarında, Mayıs ayında Malta'nın Valeta kenti programda yer alırken, Haziran ayı ise şu anda İzmir'e rezerve edildi. İzmir'in kısa süre içinde organizasyon için karar almaması halinde Haziran ayında P-1 yarışları başka bir ülkede yapılacak. Diğer aylarda da farklı ülkelerde devam edecek yarışlar, son 6 yıldır yapılıyor. Eurosport ve ABD'de sadece deniz yarışlarına yer veren özel bir kanal başta olmak üzere her ülke televizyonunun ayrı ayrı naklen yayınladığı yarışları 20 milyonun üzerinde kişi izliyor. Programlarda yarışın yapıldığı şehirlerde tanıtılırken, 16 takım yarışıyor. Yarışları sürekli takip eden yüksek gelir seviyesine sahip bir kitlesi olan P-1, tanıtım ile birlikte turizm etkinliği olarak da o bölgeye önemli bir katkı sağlıyor.

Editör: TE Bilişim