Yelken Yarışının Startını Erdoğan Verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'dan başlayıp, Nice ve Barcelona etaplarının ardından Fransa'nın Brest kentinde son bulacak yelken yarışı “İstanbul Europa Race”in startını verdi.

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet, Beşiktaş'taki Four Seasons Oteli'nin önünden “Rotayat İstanbul” adlı tekneyle Ahırkapı açıklarına geldi. Teknede Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, yarışın tamamlanacağı Brest kentinin belediye başkanı François Cuillandre, İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Joan Clos Matheu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da yer aldı.

Başbakan Erdoğan, Ahırkapı açıklarında teknenin üst katına çıkarak organizasyon komitesi başkanı Cumali Vaner'den yarışlar hakkında bilgi aldı. Erdoğan, daha sonra 3'er dakika arayla 4 el fişek atarak yarışı başlattı.

Yarışa katılan tekneler, Başbakan Erdoğan'ın teknesinin önünden teker teker geçerken, Erdoğan ve beraberindekiler de yarışmacılara el salladı.

Bu arada, yarış sırasında Ahırkapı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, çevrede bulunan vatandaşlar ve turistler de organizasyona ilgi gösterdi.

Ahırkapı açıklarından zorlu yarışın startını alan ekipler, Nice ve Barcelona şehirlerine uğradıktan sonra 23 Eylül Çarşamba günü Brest'te sona erecek zorlu bir mücadelenin içine girecek.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın ana sponsorluğunda ilki bu yıl gerçekleştirilen ve 2 yılda bir düzenlenecek yarışın para ödülü 150 bin avro olarak belirlendi.

Uluslararası alanda başarı sağlamış ünlü yelkencilerin katıldığı yarışta yelkenciler, Marmara, Ege ve Akdeniz'den sonra, Atlas Okyanusu ve Manş Denizi'nin ardından Brest kentinde yarışı tamamlayacak.

Yaklaşık bir ay sürecek 3 etaplı yarışın toplam parkuru 3 bin 500 deniz mili olarak belirlendi. Avrupa'nın en önemli yelken organizasyonu olarak nitelenen yarışa, 18 metrelik 4 milyon avro değerinde”Open 60” sınıfı tekneler katılıyor.

Yarışın ilk etabı ise 5 Eylülde Fransa'nın Nice kentinde sona erecek. Limana kurulacak yarış köyünde, Fransa'da halen kutlanmakta olan “Türkiye Mevsimi” etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Organizasyonda ikinci etap, 8-10 Eylül tarihleri arasında Nice-Barcelona yarışı olarak yapılacak. Son etabın startı ise 14 Eylülde İspanya'nın Barcelona kentinden verilecek ve mücadele, 23 Eylül'de Fransa'nın Brest kentinde sona erecek.

Öte yandan yarış, “www.istanbuleuroparace.com” adresinden hem izlenilebilecek, hem de sporseverler kendilerine tekne oluşturarak 10 bin avro ödüllü yarışta mücadele edebilecek.

 

Editör: TE Bilişim