SAMSUN'DA 3. GELENEKSEL DRAGON BOT YARIŞLARI YAPILDI

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen, Sevgi Kafe karşısındaki liman içinde 3. Geleneksel Dragon Bot Yarışları yapıldı.

 Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen 3. Geleneksel Dragon Bot Yarışları başlangıç heyecanı ile nefes kesti. Saat 11.30’da başlayan sıralama ve eleme turlarında 20 takımdan 240 sporcu kıyasıya yarıştı.

Sevgi Kafe karşısındaki liman içinde yapılan yarışlara, vatandaşlarda sahil kenarından izleyerek ilgi gösterdi. Yaptıkları spor faaliyetleriyle gençleri kötü alışkanlıklardan uzattıklarını belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Yarışlar Koordinatörü Armağan Yıldız, “Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak üçüncüsünü düzenlediğimiz dragon bot yarışları tüm heyecanı ile devam ediyor. Samsun halkının bu konu hakkında bir beklentisi bulunuyor. Biz de belediye olarak bu konun gereğini yerine getirmekteyiz. Müsabakalara 20 takım katılıyor. Birinci, ikinci ve üçüncü takıma ödül verilecektir” dedi.

FIRTINA TİMİ KAZANDI

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen 3. Geleneksel Dragon Bot Yarışları'nı “Fırtına Timi” takımı kazandı. Gün boyunca devam eden yarışlarda Fırtına Timi, Göktürkler ve Arlı Spor Takımı diğer rakiplerini geçerek finale çıktı. 3 takım arasında gerçekleşen final müsabakasını Fırtına Timi kazanırken, Göktürkler ikinci, Arlı Spor Takımı ise üçüncü oldu. Birinciye 2 bin 400 lira, ikinciye bin 200 lira, üçüncüye ise 600 lira para ödülü verildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel yarışlar sonrasında dereceye gire sporculara kupalarını ve para ödüllerini takdim etti. Dragon Bot yarışları tüm sporcuların katıldığı hatıra fotoğrafı ile sonlandı.

 EJDERHANIN EFSANESİ

M.Ö. 3. yüzyılda Chu ülkesinin büyük gücü kırılmış ve ülke Qin Hanedanlığı’nın işgaline ugramıstır. Bu duruma dayanamayan vatansever şair Qu Yuan 5. ayın 5. günü Guluo Nehri’ne atlayarak intihar etmiştir. Bunu duyan insanlar büyük üzüntü duymuşlardır. Balıkçılar nehre birbiriyle yarışırcasına gitmişler ve cansız bedenini aramışlardır.Festivalin kökeni inanışa göre köylülerin nehre sallarıyla inip Qu Yuan´ı kurtarmaya çalışmaları, başarısız olunca da en azından onun ölüsünü hayvanlardan ve kötü ruhlardan uzak tutmaya çalışmalarına dayanır. Zamanla yapılan bu uğraşlar ve konuya ilişkin efsanelerin dokusu, bu festivali çeşitli kültürel etkinliklerle bezemiştir.

Örneğin, bugün hâlâ düzenlenen, festivalde sallar sembolik olarak Qu Yuan´ın nehre düşmüş vücuduna ulaşabilmek için sal yarışı yaparlar. Koreliler de daha sonra bu festivali Çin kültüründen alarak, Dano ismiyle kutlamaya başlamışlardır Daha sonra bu hikaye ejderha kayıkları yarışması düzenleme geleneği haline gelmiştir. Her kayığın başında, değişik şekillerde, tahta üzerine oyulan rengarenk ejderha başı bulunur. Her kayıkta davul ve gonk sesleri göğü çınlatır. Yarışmacıların haykırışları birbirine karışır. Kayıklar birbirlerini kovalarcasına yarışır. Sahilde renkli bayraklar dalgalanır... 80’lerde bu hikaye Avrupalılar tarafından duyuldu ve ilk festival Almanya’da düzenlendi. Dragon severlerin sayısı hızla arttı ve birkaç sene sonra milyonlarca kişi bu sporun hayranı oldu.

Editör: TE Bilişim