Amazon yağmur ormanlarında kuraklık

Amazon'da kuraklık iki aydır sürüyor. Brezilya'daki Amazon yağmur ormanları, 40 yıldan bu yana görülen en şiddetli kuraklık nedeniyle zarar görüyor.

Yangınların çıktığı Amazon havzasında, nehirlerin kurumasıyla da milyonlarca balık öldü. 
 
Amazon eyaleti valiliği, iki aydır süren kuraklık nedeniyle nehirden Bahis siteleri geçimini sağlayanların gıda ya da satacak ürün bulamaması nedeniyle zor durumda kaldığını ve 16 bölgede kriz ilan edildiğini açıkladı. 
 
Bazı bilim adamları, kuraklığa sebep olarak küresel ısınmadan kaynaklı yüksek okyanus sıcaklığını gösterirken, bazı bilim adamlarıysa fırtınalara yol açan Atlas Okyanusu'nun kuzeyindeki yükselen havanın, Amazon üzerinde havanın alçalmasına ve bulutların oluşarak yağmur yağmasını önlemesine sebep olabileceğini söylüyor.
 
Ormanların yok edilmesinin de kuraklığa katkıda bulunabileceği, ağaç kesiminin havadaki nemi azalttığı, bunun da karaya nüfuz eden güneş ışığını artırdığı belirtiliyor.
 
Tekneler karaya oturdu

Manaus limanında, su seviyesinin azalmasıyla birlikte onlarca tekne, nehir kıyısında kuraklıktan çatlamış çamurda karaya otururken, insanlar sadece bir ay önce yüzdükleri nehirde araba kullanıyorlar.
 
Rio Solimoes nehrinde su seviyesinin alçalması nedeniyle nehir kıyısında kum tepeciklerinin oluştuğu, rüzgarın kum fırtınalarına yol açtığı da görülüyor. 
 
Rio Madeira nehrinin kurumuş olması nedeniyle ise Manaus'dan yakıt taşıyan kargo gemileri batıdaki Rondonia eyaletinin başkenti Porto Velho'ya ulaşamıyor ve bu nedenle elektrik santrallerinde kullanılan yakıt ülkenin güneyinden binlerce kilometre mesafe boyunca tankerlerle taşınıyor. 
 
100 bin hektarlık alan yangın kurbanı

Kuraklık ve çok az yağmur yağması, yağmur ormanlarını, normalde çiftçilerin otlaklarını temizlemek için çıkardığı yangınlara da mahzur bırakıyor.
 
Kurak mevsimde normalde yağan yağmurlar, çiftliklerden çıkarak ormana yayılan alevlerin sönmesi için yeterli olurken, bu yıl yağmurların olmaması orman yangınlarının yayılmasına neden oluyor.
 
Acre eyaletinde ise bu yıl kuraklığın başlamasından bu yana çıkan yangınlarda 100 bin hektarlık alan yok oldu.
 
Amazon'da kuraklık günlük yaşamı da olumsuz etkiliyor. 
 
Manaquiri kenti kamu yönetimi yetkilisi Gilberto Barbosa, ''bu yıl gıda, içilebilir su yetersizliği ve ulaştırma güçlüğü nedeniyle 40 okulu kapattık ve eğitimi durdurduk'' dedi. 
 
Bölgede ishal vakalarında artış görülürken ve sıtma hastalığının başgöstermesinden korkuluyor.

Kaynak: CNNTürk

Editör: TE Bilişim