Van Gölü de küresel ısınma kurbanı
 
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Deniz, 1995-2008 yılları arasında, küresel ısınmasının da etkisiyle Van Gölü'nün su seviyesinin 2 metre düştüğünü bildirdi.

Van'da son yılların en kurak yazı yaşanıyor.

Yrd. Doç. Dr. Deniz, son yıllarda Van Gölü'nün su seviyesinde belirgin düşüş gözlendiğini, göldeki tarihsel seviye değişimlerine bakıldığında 1944-1995 yılları arasında 3 metrelik artış olduğunu söyledi.

Göldeki su seviyesinin son 13 yılda düşüşe geçtiğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Deniz, “1995-2008 yılları arasında küresel ısınmanın da etkisiyle Van Gölü'nde 2 metrelik seviye düşüşü yaşandı” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Deniz, iklim değişimlerinin sonucu olarak ortaya çıkan seviye değişiminin, beraberinde birçok faktörü de ortaya çıkardığını belirterek, şöyle devam etti: “Göldeki su seviyesinin düşüşü, olumlu ve olumsuz sonuçları da beraberinde getirmektedir. Su seviyesindeki düşüş, özellikle göle boşalan atıkların yaratacağı kirlilik daha belirgin hale gelecek. Çünkü gölün atıkları absorbe (emme) kapasitesi azalmış olacak. Göldeki canlılar açısından bakıldığında, seviye düşüşü, sudaki tuzluluk ve soda oranı yükselmesine, göldeki canlı popülasyonunun olumsuz etkilenmesine neden olacak. Olumlu yönü ise göl seviyesinin yükselmesiyle tamamı su altında kalan plajların yeniden ortaya çıkması söz konusu olacak.”

DenizHaber.Com


 

Editör: TE Bilişim