Fokun yaşam tebessümü

TÜDAV, Akdeniz fokunun neslinin tükenme tehlikesini ortadan kaldırmak ve çocukları bilinçlendirmek için karikatürüze ettiklerini açıkladı.

TÜRK Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Akdeniz fokunun neslinin tükenme tehlikesini ortadan kaldırmak ve çocukları bilinçlendirmek için, internet sitesinde karikatürize ettiği "Tombik" adlı fokla, gittikçe bozulan ve kirlenen yaşam alanını yeniden canlandırmaya çalışıyor. TÜDAV’ın "www.tudav.org/cocuklarimiz_icin" adlı sitesinde Tombik adlı fokun yaşam alanı, çocuklar tarafından, boyanarak, canlandırılıyor ve böylece çocuklara, "doğadaki canlıları koruma bilinci" verilmek isteniyor.

TOMBİK’İN ESKİGÜNLERİ

Sitede, "İçinizde Akdeniz fokunu görmeyen var mı sevgili çocuklar? İşte ben Akdeniz fokuyum. Beni tanımak ister misiniz? Adım Tombik. Ben yaşamak için Akdeniz’in ıssız sahillerini ve mağaralarını seçerim. Balık yemeyi ve yüzmeyi çok severim" diye karikatürize edilen Tombik, Akdeniz’in mavi sularında, balıkların peşinde, bir kıyıdan bir kıyıya yüzdüğünü ve yorulunca da kayaların üstüne çıkarak, güneşlendiğini, dinlendiğini ve uyuduğunu anlatıyor. Akdeniz foklarının, sessizliği ve doğayı çok sevdikleri ifade edilen sitede, şöyle deniyordu: "Tonton dedem Tombik; Eskiden Akdeniz’de daha çok fok yaşardı" der hep. Şimdi sayılarımız azalmış.

Onlar aç kaldılar

Denİzlerİn kirlenmesi sonucu balıkların sayısının da azaldığına dikkat çekilen sitede, artık denizde karınlarını doyuracak kadar balık bulamadıklarını ve balıkçı amcaların attıkları ağlardan balık yakalayıp karınlarını doyurmaya çalıştıkları kaydedildi. Balıkçıların ağlarına zarar verdikleri anlatılan sitede, "Onlar da bize çok kızıyorlar. Balıkçı amcalara bize kızmamaları gerektiğini anlatın. Mutluluk içinde yaşadığımız günlere kavuşmamız için doğayı koruyun" denildi.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim