Alanya Belediyesi tarafından Alanya Kalesi Kızılkule Tophane Ekseni Denizcilik ve Gemicilik Müzesi Projesi kapsamında sergilenmek üzere Osmanlı dönemine ait ‘Çekevele’ adı verilen bir tekne yapıldı. Tekne, yoğun uğraşlar sonunda tarihi tersaneye konuldu.

Alanya Belediyesi’nin Alanya Kalesi Kızılkule Tophane Ekseni Denizcilik ve Gemicilik Müzesi Projesi’nin ikinci adımı atıldı. Proje kapsamında tersanede sergilenmek üzere, omurgası kızağa konulan tamamlanmamış tekne yapıldı. Vinç yardımıyla Alanya Limanı’na getirilen ve Osmanlı Dönemi’nde lojistik amacıyla kullanılan ‘Çekevele’ adı verilen tekne, bir kayık ile çekilerek tersaneye getirildi. Görevliler, 14 metre 95 santimetre boyundaki ve 4 metre 90 santimetre enindeki tekneyi, tersanenin içine yoğun uğraşlar sonunda yerleştirdi. Çalışmayı Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ve Müze Müdürü Seher Türkmen’de izledi. Bir hayali gerçekleştirdiklerini söyleyen Müze Müdürü Seher Türkmen, projenin adım adım ilerlediğini belirtti. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın 1226 yılında yaptırdığı tersanenin bakıma muhtaç bir halde olduğunu anlatan Belediye Başkanı Sipahioğlu ise, “Ortak bir çalışmayla restorasyonu bitirdik. Burada 16. yüzyıl gemisinin bitmemiş hali sergilenecek. İlgili fotoğraf ve bilgiler konulacak. O dönemin gemi ve denizcilik hayatı burada sergilenecek. Kendi tarihimize sahip çıkmak için bunu yapıyoruz. Alanya bu proje ile kendini farklı tanıtacak” dedi.

FATİH SULTAN MEHMET'İN TORUNLARI

İzmirden özel bir tırla getirilen gemi yapıtı sabah saatlerinde Alanya iskelesine yanaştı ve indirme çalışmalarına başlandı. Akşam 5 sıralarında tersaneye konuşlandırılan gemi yapıtı müze haline getirildikten sonra yerli ve yabancıların beğenisine sunulacak. Küçük bir tekne yarıdmıyla tersaneye başarılı bir şekilde getirilen gemi tüm görevlilerin uğraşları sonunda tersanaye çekildi. Tersanede zor anlar yaşayan görevliler eski Osmanlı denizcileri gibi nara atarak gemiyi karaya oturtular. Geminin karaya oturtulması için hep beraber çalışan görevlilere bayanlarda destek verdiler. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul fethi için karadan yürüttüğü gemileri örnek alarak vira atan görevliler tarihi yeniden yaşama sevincinin verdiği büyük bir şevkle çalıştılar. Kültür Bakanlığının da destek verdiği projede Alanya tersanesine gelen yerli ve yabancı misafirler için müze halini alacak. Müzenin %50’lik kısmının bitirildiğini açıklayan Türkmen, eski gemi yapımını anlatan bilgilendirme panolarının yerleştirileceğini ve ışıklandırma sistemiyle tamamen özel bir biçimde müze halini alacağını açıkladı.

Editör: TE Bilişim