96 yıllık sır İngiliz hilesi!

Tahta savaş gemileriyle Osmanlı’yı ürkütmüşler! 

 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizler, Britanya Kraliyet Donanması’nın elinde mevcut gemi sayısını daha fazla göstererek düşmanı caydırmak, yine düşmana hissettirmeden sahip olduğu gemilerin yerini değiştirebilmek için inşa ettiği 14 tahta gemiyi gerçek savaş gemisi gibi dünya denizlerinde yüzdürdü.

“Çanakkale 1915” adlı dergide yer alan araştırmaya göre İngilizler bu 14 gemiden 2’sini Çanakkale’de yüzdürdü. İngilizler’in, özellikle Gelibolu Yarımadası’ndan çekilmenin hesaplarını yaptığı sırada Türk askerlerinin bu çekilmeden haberdar olmaması için başvurduğu bu savaş hilesi General Hamilton’un anılarıyla günışığına çıktı.

Hamilton’ın anılarında, “Türk askerlerini şaşırtmak için yolcu gemilerine, şileplere sahte bacalar, sözde toplar, uydurma direkler eklendi. Böylece İngiliz gemileri ’Tiger’ ya da ’lnflexible’ kruvazörlerine benzetildi.Karşı taraf bu gemilere ateş edip, boşuna pek çok mermi harcadı” ifadeleri yer aldı.

Dergide ayrıca Çanakkale’de devriye gezen Alman denizaltısı UB-8’in imha ettiği tahta gemi Merion’ın ilginç batırılış öyküsü de yer aldı.

Alman denizaltısı UB-8’in kaptanı Yüzbaşısı Ernst von Voigt, 30 Mayıs 1915 günü denizaltısının periskobundan baktığı sırada bir İngiliz savaş gemisinin “zig zag” çizerek yol aldığını gördü. Von Voigt, İngiliz dretnotunun bulunduğu açı ve mesafeyi ayarladıktan sonra verdiği ateş emriyle gemiyi imha etti. Denizaltı mürettebatı “Hurra” diye zafer çığlıkları atarken az sonra denizin üstünde 343 milimetrelik bir kaç top namlusu yüzüyordu. Biraz ileride de dretnotun kaptan köşkü de batmış bir mavna gibi yüzüyordu. Bu sıradışı görüntüler karşısında şok olan UB-8’in kaptanı ve mürettebatı, çok geçmeden İngilizler’in hilesini farketti.

* HMS Orıon taklidi Oruba Gemisi, Gökçeada’daki Kefalo koyunda bizzat İngilizler tarafından batırıldı.

* HMS Tiger taklidi Merion gemisini 30 Mayıs 1915’te Çanakkale Boğazı’nda Alman denizaltısı UB-8 batırdı.

 

Editör: TE Bilişim