"Şu anda 2. el oto almanın tam zamanı"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Park Oto Pazarı Satış ve Pazarlama Direktörü Cevat Kabataş, "Özellikle kurların yükselmesi sıfır araçların fiyatlarını çok yükseltti. Dolayısıyla vatandaş mecburen ikinci ele yöneldi. Şu anda 2. el oto almanın tam zamanı" dedi.

Kabataş, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK verilerine göre ikinci el otomobil pazarında 2015'in 7 ayındaki büyümenin bir önceki yıla göre yüzde 20,4 olduğunu, sıfır otomobillerdeki büyümenin ise daha çok filo satışlarından kaynaklandığını kaydetti.

Bireysel (perakende) sıfır araç satışlarında ciddi bir düşüş bulunduğuna dikkati çeken Kabataş, "Ana bayilerin bile ağırlıklı satışları 2. el araçlar. Özellikle otomobil almayı veya değiştirmeyi düşünenler için 2. elde çok uygun bir döneme girdik. Sıfır araçlarda birkaç aydır devam eden fiyat artışları bir süre sonra ister istemez ikinci el fiyatlarına da yansıyacak. Vatandaşların bu alım fırsatını kaçırmamaları tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.

 İstanbul Park Oto Pazarı'nın (İPOP) 9 Eylül'de kapılarını ziyaretçilerine açtığını ve o günden bu yana sektörün üzerinde satış gerçekleştirdiğini vurgulayan Kabataş, kurdaki yükselişin sıfır araç fiyatlarına yansıması nedeniyle beklentileri ve hedefleri üzerinde bir satış grafiği çizdiklerini aktardı.

Kabataş, tüketicilerin 2. el araçlara büyük ilgisi olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:

"Tüketicinin tek kaygısı aldıkları araçların güvenli olup olmadığı ya da satıcının sözlerinde durup durmadığıydı. Ancak burada verilen ekspertiz ve değişim garantisi sayesinde vatandaş gönül rahatlığıyla aracını alıyor. Açıldığımızdan beri pazarımıza büyük ilgi var. Hedeflerimizin yüzde 70'in üzerine çıktık. Ekim ayı itibarıyla günlük araç satışları her geçen gün artıyor. Tüketici 2. el araçların fiyatlarının şu anda çok uygun olduğunu ancak yakın bir zaman içerisinde sıfır araç fiyatlarına endeksli olarak yükselişe geçeceğini görüyor. Dolayısıyla şu anki uygun fiyat avantajını kaçırmak istemiyor. Satışlarımızdaki artışta bu durumunda büyük etkisi var."

- "İkinci el araç alan herkese 2 kişilik Avrupa gidiş dönüş uçak bileti bedava"

Cevat Kabataş, yıllardır sıfır araç satan kurumların kampanyalarla satışlarını artırmaya çalışırken ikinci elde bu tip kampanyaların hiç yapılmadığının altını çizerek, İPOP olarak sektöre girerken birçok alanda farklılık oluşturacaklarını iddia ettiklerini hatırlattı.

Sektörde bir ilke imza daha attıklarını belirten Kabataş, şöyle devam etti:

"1 Ekim- 31 Aralık 2015 tarihleri arasında pazarımızdan araç alan herkese 1 yıl boyunca herhangi bir tarihte kullanabileceği 2 kişilik Avrupa seyahati hediye ediyoruz. Bu kampanyanın en güzel tarafı marka, fiyat, model gibi sınırlamalarla müşterilerin kısıtlanmaması. Biz herkese eşit mesafede duruyoruz. En lüks aracı alan da en uygun fiyatlı aracı alan da bu kampanyadan faydalanacak. Başvuru konusunda da müşterilerimizi sıkıştırmıyoruz. Aracını aldıktan sonra 30 günlük bir zaman tanıyoruz. 30 gün içerisinde tatil planını yapan müşterimizi ilk başvurusundan 6 hafta sonra tatile yollayabiliyoruz. Bu 6 haftalık süre zarfında pasaport, vize ve diğer hazırlıklarını yapabiliyorlar. Müşterilerimiz hem güvenilir bir ortamda araçlarını satın alacak hem de Londra, Paris, Roma, Amsterdam gibi marka şehirlere 1 yıl içinde seyahat edebilecekler. İPOP'tan araç satın alan müşterilerin kampanyadan faydalanabilmek için sadece şase numarası ile  www.ipopturkiye.com  başvurmaları yeterli olacaktır."

 Tüketicilerin genelde dizel araçları ve orta segment araçları tercih ettiğini belirten Kabataş, özellikle açılışa özel yaptıkları yüzde 10'luk kampanyanın büyük bir ilgi gördüğünü ifade etti.

Kabataş, sıfır araçların fiyatların bu kadar yükseldiği bir dönemde pazardaki bütün araçlara yüzde 10'luk bir kampanya yaptıklarını vurgulayarak, "O dönemde yapılan satışların yüzde 70'i dizel ve orta segment araçlardan gerçekleşti. Döviz kurlarındaki gelişmeler üst segment araç arayan tüketiciyi de rahatsız ediyor 2014 modeli ile 2015 sıfır modelin arasında büyük farklar oluştu" açıklamasını yaptı.

İkinci elin şu anda yakaladığı satış grafiğinin aslında olması gerektiği gibi gerçekleştiğini vurgulayan Kabataş, şunları kaydetti:

"Yıllardır insanların hafızasına kazınan ikinci el oto pazarları, sektörün bu hale gelmesinin en önemli sebebidir. Oto pazarları hala 1980'li yılların yöntemleriyle idare ediliyor ve çok iptidai... Ailenizle gidilebilecek bir ortamlar değil. Aldığınız aracın pazardan çıktıktan sonra sorunları ve sorumluluklarıyla baş başa kalıyorsunuz. İPOP klasik anlayışın dışında bir oto pazarıdır. Ailenizle çok rahat gezebilirsiniz, güvenli ve güvenlikli bir ortam, araçların hepsinin bir yıllık ücretsiz uzatılmış garantisi var. Aldığınız aracı beğenmezseniz 10 gün içinde 2000 kilometreyi aşmadığınız takdirde değişim yapabilirsiniz."

Editör: TE Bilişim