Sısla Koyu'na İş Makinesi
Türkiye kıyılarında korunabilmiş son bölge olan Kaş-Kekova arasındaki Sısla Koyu'nda, ÖÇK izni olmadan özel bir şirket tarafından başlatılan yol ve çekek yeri inşaatı tepkilere neden oldu. Onlarca zeytin ağacının telef olduğu çalışmanın yapıldığı bölge, antik Lykia Yolu parkurunda bulunuyor.

Sısla mevkiinde açılan yol boyunca çok sayıda zeytin,pirnar ve harnup ağacı yok edildi.

Türkiye kıyılarında korunabilmiş son bölge olan Kaş-Kekova arasındaki Sısla mevkiinde ÖÇK izni olmadan başlatılan çekek yeri çalışması tepkilere neden oldu. Kaş'ın Belenli köyü sınırları içinde kalan Sısla Koyu'nda, özel mülkiyete ait 22 dönümlük zeytinlikte başlatılan yol ve zemin düzenleme çalışmasında onlarca zeytin ağacı telef oldu. ÖÇK onayı beklenmeden başlatılan projenin tamamlanması durumunda çekek yeri özel bir şirket tarafından işletilecek. Şirket yetkilisi Aydın Tanyel, yaptıkları yol ve alan açma çalışmasını denizcilik müsteşarlığından aldıkları özel izinle başlattıklarını söyledi.

'YOL İMAR AMACI TAŞIYOR' İDDİASI

Kaş- Kekova arasındaki son doğal alanın yapılaşmaya açılmaya çalışıldığına işaret eden turizmci ve fotoğraf sanatçısı Gökhan Türe, çekek yeri yapılması düşünülen bölgenin Türkiye kıyılarında korunabilmiş son 30 kilometrelik alan olduğunun altını çizerek girişime tepki gösterdi. Yapılan çalışmaya karşı olduğunu vurgulayan Türe şunları söyledi: 'Burası Likya Yolu rotasını da içine alan bir bölge. Hem su sporları hem de doğa turizmi için oldukça önemli bir alan olan bölgeye yapılan yolun imar amacı taşıdığını da düşünüyorum. Sonuçta yıllarca otopark olarak kullanılan Kaş'ın mevcut limanında bu ihtiyaç giderilebilirdi.'

Çekek alanında düzenleme çalışması yapan iş makinesi aralıksız çalışıyor.

'BÜROKRATLARIMIZIN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ!'

Kaş'ın ihtiyacı olan bir sorunu gidermeye çalıştıklarını vurgulayan şirket yetkilisi Aydın Tanyel, 'Burası belli bir yere kadar projelendirildi. Şu anda zemin düzenleme çalışması yapıyoruz. Gelecekte Kaş'ın çekek sorununu çözecek burası. Özel izinle, arkadaşın tapulu arazisine yapıyoruz. İlk etapta 20-25 tekne kapasiteli bir çekek yeri düşünüyoruz. Denizcilik Müsteşarlığının prosedürüne uygun bir yer burası. Şubat sonuna doğru toparlayabilirsek bazı tekneleri çekmeyi düşünüyoruz. Bu konuda bürokratlarımızın da desteğini bekliyoruz. Şu anda bir destek yok. Kendi gücümüzle altından kalkmamız zor.'

İNSANLAR BURADA BALIK TUTACAKLAR

Yaptıkları çalışmada Çevre ve Orman Bakanlığıyla ilgili bir problem olmadığını öne süren Tanyel, 'Benim gönlüm kötü bir şey yaptığımızı söylemiyor. Biz de bu zeytinlerin böyle kalmasını isteriz ama olmuyor. Yol açılmıştır, bir şeyler olmuştur. İnsanlar buraya gelecek, balık tutacaklar. Mesire yeri olarak da kullanacak. İleride tekneciler için tost yapılacak bir büfe de yapılabilir' şeklinde konuştu.
Yapılan zemin düzenleme çalışmasının projesinin olup olmadığı yönündeki sorumuza ' bu açılan alan bir projeye bağlı değil' yanıtını veren Tanyel, 'biz ağaç kesmedik desek de ufak tefek bir şeyler oldu. On tane yoktur kestiğimiz ağaç. Bakın şuradaki de ağaç gibi görünüyor. Gönül hiç olmasın istiyor ama o zaman bu işi de yapmamanız lazım' diye konuştu.

İŞ MAKİNELERİ RANT KAPISI AÇIYOR!

Kaş'ta tartışma yaratan çekek yeri seçimini eleştirenler olduğu kadar doğru bulanlar da var. Yat kaptanı Hasan Kırbaş, Kaş'ın bir çekek yerine ihtiyacı olduğunu ve seçilen yerin uygun bulduğunu belirtiyor ancak bölgeye yapılan yolla ilgili sıkıntılar olduğunu dile getiriyor. Dalış Eğitmeni Hakan Nalçacı, çekek yeri için yeterli bilimsel araştırmanın yapılmadığını öne sürerek şunları söylüyor: ' Çekek yerinin yasal boyutu oldubittiye getiriliyor. Bu proje Kaş'ın çıkarına uygun değil. Birilerine rant kapısı açmak için bölgeye iş makineleri sokulup yol yapılıyor.'
Bir diğer Dalış Eğitmeni Yusuf Şulekoğlu ise bölgede yeterli fizibilite çalışması yapılası gerektiğini belirterek 'Kaş yapayım derken göz çıkartılmamalı' diyor.

'KOY MUHTARI'

Kaşlı tekneciler, Bucak denizinde inşası devam eden ve Makyol şirketine Yap İşlet Devret modeliyle ihale edilen marinanın ardından yeni bir çekek yeri arayışına girmişlerdi. Belenli köyü Muhtarı Bilal Korkut'un da aralarında bulunduğu dört hissedara ait olduğu öğrenilen yeni çekek yerinin yapılacağı koyun, yine muhtar Korkut'un ortağı olduğu şirket tarafından işletileceği iddia edildi.

Editör: TE Bilişim